اگر شما صاحب خودرو باشید احتمالاً تجربه تعمیر سنگین خودرو خود را دارید اما شاید اگر در مرحله اول به داد خودرو خود میرسیدید، متحمل صرف وقت زیاد و هزینه بالا نمیشدید. این اتفاق همان بی توجهی به سرویس دورهای خودرو میباشد. در حالیکه بخش جداناپذیر برای صاحبان خودرو به شمار میآید. اما سوال اینجاست موارد سرویس دورهای خودرو کدام است؟ چه راه حلی برای انجام به موقع آن وجود دارد؟ ما در این مقاله قصد داریم شما را با سرویسهای دورهای و هر آنچه در این زمینه لازم دارید آشنا کنیم. اگر سلامت خودرو برایتان اهمیت دارد، برند رادار شما را به خواندن این مقاله دعوت میکند.
تعریفی برای سرویس دورهای خودرو
سرویس دورهای خودرو تعمیرات کوچکیست است که برای نگهداری از خودرو، ملزم به انجام آن هستید و در صورت مقید بودن، میتوانید از سلامت خودروی خود مطمئن باشید. در واقع سرویسهای دورهای خودرو، مهمترین بخش در نگهداری از ماشین است و از هزینه های احتمالی فراوانی جلوگیری میکند. علاوه بر این، شما با این کار به کاهش استهلاک و افزایش طول عمر قطعات اتومبیل خود کمک بزرگی کردهاید.
فواید و معایب سرویس دورهای خودرو چیست؟
انجام سرویس های دوره ای خودرو منجر به کاهش هزینههای تعمیر خودرو در آینده خواهد شد. برخی افراد به دلیل هزینه انجام سرویس دورهای از آن غفلت میکنند. اما باید بدانید که این کار در آیندهای نه چندان دور هزینههای بیشتری بر دوشتان خواهد گذاشت. زیرا به کمک سرویس کردن ماشین به صورت ادواری، ایرادات آن را پیش از وقوع شناسایی کرده و با مبلغ کمتری قطعات آسیب دیده تعمیر میشوند.
ایرادی که اغلب بر سرویس دورهای خودرو وارد است، انجام فعالیت های غیرضروری توسط نمایندگی ها میباشد. تخمین زده میشود که تا 30% کارهای پیشگیرانه انجام شده در دوره های سرویس ماشین، بیش از نیاز واقعی آن است. به طور مثال در حالت عادل تنها دوبار در سال برای چک کردن باتری باید به نمایندگی مراجعه کنید. اما برخی از تعمیرکاران چهار بار در سال را برای بازدید دوره ای باتری تعیین میکنند. این کار بیش از نیاز واقعی بوده و اغلب به جهت دریافت هزینه های بیشتر انجام میشود.
موارد سرویس دورهای خودرو کدام است؟
- روغن موتور خودرو
- فیلتر روغن
- فیلتر هوا
- فیلتر سوخت
- تسمه تایم خودرو
- شمع خودرو
- ضدیخ
- باطری خودرو
- چرخها و لاستیکها
- کفشک و لنت ترمز
شما با مراجعه نمایندگیها، مراکز معاینه فنی و یا تعمیرگاهها قادر هستید با صرف هزینه ای اندک از مخارج بزرگ پیشگیری کنید. در ادامه مقاله قصد داریم شما را با 2 نمونه از چک لیست تعمیر و جدول سرویس دورهای خودروهای پرطرفدار از شرکت سایپا و ایران خودرو آشنا کنیم. قابل به ذکر است اطلاعات زیر، برگرفته از منابع شرکت های نام برده شده میباشد.
در ادامه برخی از مهمترین مواردی که هنگام انجام سرویس دورهای خودرو باید انجام دهید را بیان میکنیم:
1- فیلتر بنزین
فیلتر بنزین یکی از بخشهای مهم خودرو است که هنگام سرویس دوره ای باید آن را مورد بازبینی قرار دهید. زیرا خراب شدن یا گرفتگی آن موجب اختلال در سوخت رسانی و حتی گاهی قطع کامل مسیر حرکت سوخت میشود.
2- تسمه تایم
تسمه تایم یکی دیگر از قطعات آسیب پذیر ماشین است که باید پس از هر 60 هزار کیلومتر رانندگی مورد بررسی قرار گیرد. البته اگر از آن دست راننده هایی هستید که اغلب با دور موتورهای بیش از 4000 هزار رانندگی کرده و مدام شتاب گیری میکنید، احتمال خرابی تسمه تایم پیش از موعد نیز در کمینتان خواهد بود. توجه کنید که خراب شدن تسمه تایم منجر به کج شدن سوپاپ ها و پیستون و سرسیلندر میشود.
3- شمع ها
شمع ها وظیفه ایجاد جرقه برای اشتعال مخلوط هوا و سوخت را بر عهده دارند. خراب شدن و دوده زدن شمع ها منجر به استارت نامناسب، شتاب کم خودرو، احتراق ناقص در سیلندر، لرزش در دور آرام موتور و دود آبی رنگ از اگزوز میشود. نوک شمع سالم باید سفید رنگ بوده و در آن اثری از دوده، چربی و زنگ زدگی مشاهده نگردد.
4- مایع خنک کننده (ضد یخ)
ضد یخ در زمستان مانع از یخ زدگی و در تابستان مانع از داغ شدن بیش از حد موتور میشود. این مایع خنک کننده در طول زمان خواص خود را از دست داده و دیگر نمیتواند وظایفش را به درستی انجام دهد. به همین منظور باید هر سال یکبار آن را به طور کامل تخلیه و تعویض نمایید.
5- لنت و روغن ترمز
لنت در ترمزهای دیسکی و کفشک در ترمزهای کاسه ای از دیگر قطعاتی هستند که در سرویس دوره ای خودرو باید بررسی شوند. تا در صورت نیاز آن تعویض نمایید. به طور کلی اگر ضخامت کفشک یا لنت کمتر از 1.5 میلیمتر بوده و یا سطح آن روغنی شده باشد، زمان تعویضش فرا رسیده است. توصیه میشود پس از تعویض لنت، مدار ترمز هواگیری شده تا میزان سفتی و نرمی پدال ترمز تنظیم گردد.
روغن ترمز در حالت معمول رطوبت را به خود جذب نموده و پس از دو سال حدود 3% آب جذب میکند. زمانی که ترمز شدید بگیرید این آب بخار شده و قدرت ترمزگیری کاهش مییابد. بنابراین بهتر است هر دو سال یکبار و یا با طی کردن 60 هزار کیلومتر، مخزن آن را به طور کامل تخلیه و با روغن جدید جایگزین نمایید.
6- باتری
باتری موظف است در زمان استراحت دینام، برق خودرو را تامین نماید. به طور مثال هنگام استارت زدن و روشن کردن خودرو باتری برق لازم را به مدار میدهد. اما در باقی مواقع این دینام است که نیاز برق را در ماشین برطرف میسازد. با این حال بهتر است هر سال دو بار وضعیت باتری را چک نموده و از سلامت آن اطمینان یابید.
7- چرخ و لاستیک
ساییده شدن لاستیک های خودرو عاملی بر افزایش مصرف سوخت در اثر اصطکاک بیشتر،کاهش تعادل خودرو و افت کیفیت سواری با ماشین میباشد. از این جهت بهتر است میزان ساییدگی سطح لاستیک ها و دلایل بروز این مشکل را در زمان سرویس دوره ای خودرو مورد ارزیابی قرار دهید.
8- روغن موتور خودرو
روغن موتور و تعویض آن مبحث دیگری است که در زمان سرویس دوره ای خودرو باید به آن توجه داشته باشید. برای تعیین سطح روغن موتور باید ابتدا ماشین را در جای صاف پارک کنید. سپس چند دقیقه صبر کنید تا ماشین سرد شود. سپس گیج روغن را خارج نموده و با دستمال آن را تمیز نمایید. مجددا گیج را درون در محفظه روغن قرار داده و پس از چند ثانیه بیرون بکشید. اگر سطح روغن میان دو خط بالایی و پایینی باشد، یعنی روغن موتور کافی است. اما در صورت بیشتر و کمتر بودن آن باید اندازه روغن را تنظیم نمایید.
اغلب خودروها به طور معمول به ازای هر 10 هزار کیلومتر رانندگی تا 0.5 لیتر روغن کم میکنند. البته اگر خودروی مورد نظر مدت زیادی پارک بوده و از آن استفاده نکردید هم لازم است روغن موتور را چک کنید. زیرا این روغن ها دارای تاریخ انقضا بوده و پس از مدتی فاسد میشوند.
9- فیلتر روغن
دیگر فیلتری که باید آن را در زمان سرویس دوره ای خودرو مورد بازبینی قرار دهید، فیلتر روغن است. این فیلتر باید با هر بار تعویض روغن و یا نهایتا یکبار در میان، تعویض گردد. این کار در کنار کاهش مصرف سوخت، منجر به افزایش شتاب و عمر خودرو نیز میشود.
10- فیلتر هوا
کثیف شدن و یا خراب شدن فیلتر هوا باعث کاهش نارسایی در سیستم سوخت رسانی، تخریب رینگ های پیستون، کاهش شتاب ماشین، افزایش مصرف سوخت و تولید آلایندگی زیاد میشود. از این رو باید به هنگام سرویس دوره ای خودرو فیلتر هوا را نیز بازبینی نمود.
چه زمانی باید سرویس دوره ای خودرو انجام شود؟
زمان انجام سرویس دوره ای خودرو بسته به مدل ماشین ها متفاوت است. از این رو برای تعیین زمان مناسب بهتر است سری به دفترچه راهنمای خودرو بزنید. در این دفترچه اطلاعات مفیدی در رابطه با زمان تعویض روغن، نوع روغن مناسب، گرمای بیش از حد موتور، میزان فشار باد تایرها، زمان تعویض فیلترها، تسمه دینام و تسمه تایم و … به دست خواهید آورد. در واقع دفترچه راهنمای ماشین شامل مجموعهای از دستورالعملهاست که نحوه کارکرد بخشهای مختلف خودرو و راهکارهای نگهداری صحیح از آن را به شما میگوید.
خواندن کتابچه راهنمای خودرو
تمام خودروها دارای دفترچه راهنمایی هستند که توسط شرکت خودروسازی و متناسب با شرایط ماشین تهیه شده است. مطالعه این دفترچه اطلاعات کاربردی و مفیدی در اختیار رانندگان میگذارد تا ماشین خود را در شرایط بهتری نگهداری کنند. دفترچه راهنما به توضیح بخشهای مختلف خودرو می پردازد. امکانات و ویژگیهای آن را بازگو میکند. زمان سرویس دوره ای خودرو و قطعات مورد بررسی را شرح میدهد. راهکارهایی برای حفظ سلامت ماشین به مدت طولانیتر معرفی میکند.
سرویس دوره ای خودرو چقدر زمان می برد؟
زمان مورد نیاز برای انجام سرویس دوره ای خودرو بستگی به موارد موجود در چک لیست سرویس دارد. این موارد با توجه به درخواست مشتری ممکن است متفاوت از یکدیگر باشد. اما به طور کلی یک سرویس موقت حدود 2 ساعت زمان نیاز دارد. برای انجام سرویس کامل و جامع نیز باید زمانی حدودا 3 ساعته در نظر بگیرید.
چک لیست سرویس دورهای خودرو
در ادامه چک لیستی از مواردی که باید در زمان سرویس دوره ای خودرو مورد بررسی قرار دهید، در اختیارتان میگذاریم. این چک لیست در سه دسته اصلی ایمنی، مایعات و لوازم جانبی تقسیمبندی شده است.
1- چک لیست اصلی ایمنی
- بررسی میزان کشش و سلامت سگک کمربند ایمنی
- اطمینان از سلامت چراغهای خودرو
- بررسی قدرت ترمز دستی جهت نگه داشتن ماشین در سطح شیب دار
- ارزیابی سلامت شیشهها و آینههای ماشین
- چک کردن کارکرد و جنس تیغههای برف پاک کن
- تست فشار باد تایرها و میزان سایش آج لاستیک ها
- تست بوق خودرو
- اطمینان از تکمیل بودن وسایل زاپاس
- بررسی شلنگهای رادیاتور جهت اطمینان از نبود نشتی و ترک خوردگی
- اطمینان از تمیزبودن فیلتر هوا
- ارزیابی میزان سلامت باتری و طول عمر آن
- بررسی کلیه تسمههای خودرو اعم از تسمه دینام، تسمه تایم و موارد دیگر
- چک کردن سر و صداهای غیر معمول موتور و علل این امر
2- چک لیست مایعات خودرو
- چک کردن میزان و سلامت روغن موتور
- بررسی سطح و کیفیت روغن ترمز
- بررسی روغن گیربکس (واسکازین)
- چک کردن روغن دیفرانسیل
- ارزیابی نسبت ترکیب مایع خنککننده رادیاتور (آب رادیاتور)
3- چک لیست لاستیک
- بررسی سطح فشار لاستیک ها
- ارزیابی میزان سایش و خوردگی
- اطمینان از سلامت تایر یدک (زاپاس)
- تست سلامت جک و ابزارهای جانبی
4- چک لیست چراغها
- چراغهای جلو
- نشانگرها و چراغهای خطر
- چراغ ترمز
- چراغهای معکوس
- چراغهای پارک و مهشکن
سرویس دوره ای خودرو 206
سرویسهای دورهای خودرو 206 به دو بخش سرویس میان دوره و سرویس کامل تقسیم بندی میشوند.
در بخش سرویس های میان دوره میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازديد روغن موتور و در صورت نياز سر ريز تاحد مجاز ( بين 3000 تا 5000 كيلومتر باتوجه به شرايط كاركرد )
- بازديد مايعات در صورت نياز سر ريز شامل مخزن شيشه شور (حداكثر 2ليتر)، مايع سيستم خنك كننده، آب باطري روغن ترمز، روغن پمپ هيدروليك
- كنترل وضعيت سوخت رساني وجرقه با دستگاه عيب ياب
- بازديد چشمي وظاهري تمامي خودرو توسط كارشناس فني نمايندگي مجاز
در سرویس دورهای کامل که در هر 20000 کیلومتر و یکبار در سال انجام میگیرد موارد عبارتند از:
تعویضها:
- روغن موتور
- فیلتر روغن
- فیلتر هوا
- فیلتر سوخت
کنترلها:
- میزان آب باطری(بازدید و سرریز تا سطح مجاز)
- مقدار مايع روغن ترمز (بازديد و سر ريز تا سطح مجاز)
- مقدار مايع سيستم خنك كننده (بازديد و سر ريز تا سطح مجاز)
4. مقدار روغن هيدروليك فرمان
5. مقدار مايع مخزن شيشه شوي
6. بوق: وضعيت شيشه، مجموعه چراغ هاي جلو، آيينه ها
7. وضعيت لنت ترمز
8. شرايط و فشار باد لاستيك ها (شامل لاستيك زاپاس)
9. بازديد سيستم كلاچ
10. شرايط و مقداركشش لازم براي كليه تسمه هاي روي خودرو
11. عملكرد چراغ و نشانگر: وضعيت لاستيك هاي صندوق و دور دربها جلو و عقب
12. چشميهاي شيشه شوي جلو و عقب
13. بازديد سيستم سوخترساني
14. وضعيت تيغههاي برف پاكن
15. بازديد سيستم هيدروليك فرمان (جعبه فرمان، ميل فرمان و عدم نشتي)
16. ترمز دستي
17. بازديد جلوبندي، توپي چرخ، محور اكسل، سيبكها وگردگيرها
18. فيلتر هوا
19. بازديد شمعهاي موتور
چک لیست سرویس پراید
سرویسهای دورهای خودرو پراید، در دو بخش و پس از طی مسافت های مشخص انجام میگیرد. ما در این بخش به سرویس دورهای که پس از طی 100000 کیلومتر الزامی است اشاره خواهیم کرد. نکته مهم این که عدم انجام آنها در نمايندگيهاي مجاز سايپا منجر به ابطال گارانتي خودرو ميگردد:
تعویضها:
- تعويض روغن موتور
- تعويض فيلتر روغن
- تعويض واسكازين گيربكس
- سفت كردن پيچ و مهرههاي مانيفولد
- تنظيم سوپاپها (فيلرگيري)
- تنظيم تسمهها
- بازديد سيستم خنككننده شامل تنظيم مقدار مايع خنككننده
- بازديد روغن ترمز
- آچاركشي پيچ و مهره هاي بدنه و شاسي اتومبيل
- رگلاژ درها
- بازديد و تنظيم شمعها
- تنظيم ميزان آب باطري و غلظت آن
- بازديد سفتي مهرههاي چرخ
یادتان باشد:
- قبل از انجام هرکاری دفترچه سرویس خودرو را مطالعه بفرمایید تا مسیر برای شما هموارتر باشد.
- بهترین محل برای انجام سرویسهای دورهای، نمایندگی خودرو شما خواهد بود.
- نسبت به تغییراتی که در ماشین خود احساس میکنید بیتفاوت نباشید.
راهکاری برای پیشگیری از فراموشی سرویس دورهای خودرو
امروزه با توجه به پیشرفت علم برنامه نویسی، اپلیکیشنهایی وجود دارند که به این منظور ساخته میشوند و با تعیین تاریخ انتخابی شما، در صورت سررسیدن تاریخ، انجام مجدد سرویس را به شما یادآوری میکنند. چند نمونه نرمافزار سرویس دورهای خودرو عبارتند از: خودرویار، سرویس خودرو، ماشین من و …
هشدار سرویس دورهای خودرو رادار
قطعا نصب نرمافزارهای متعدد روی تلفن همراه در سالهای اخیر به یک معضل تبدیل شده است. بنابراین بهتر است برای انجام کارهای مشابه از یک اپلیکیشن واحد استفاده کنید. رادار نیز برای راحتی کار مشتریان خود، هشدار سرویس دورهای را در نرمافزار مربوط به جی پی اس خودرو در نظر گرفته است. این هشدار بر اساس محاسبه کیلومتر یا زمان تعیین شده از سوی کاربر عمل میکند.
اپلیکیشن رادار، امکانات و قابلیتهای دیگری نظیر یادآوری زمان بیمه خودرو، گارانتی و … را هم به کاربر ارائه میدهد. طوری که با تهیه یک ردیاب و نصب نرمافزار آن روی گوشی، تمام نیازهای خودرویتان را پاسخ خواهید داد.
آنچه در این مقاله گذشت…
ما در این مطلب سعی کردیم شما را با مفهوم سرویس دورهای خودرو آشنا کنیم. در نهایت راهکارهایی را معرفی کردیم که نقش بادیگارد را برای سرویس دورهای خودروی شما بازی میکنند! در این راستا توصیه میکنیم سری به مقاله اپلیکیشن ردیاب خودرو بزنید. با خواندن این مقاله یک گام به امنیت نزدیکتر خواهید شد.
اگر نظر و یا پیشنهادی دارید با ما در بخش دیدگاه در ارتباط باشید.