ریپ زدن ماشین یکی از مشکلات رایجی است که اغلب رانندگان با آن روبرو شدهاند. به طور کلی هر زمان خودرو به خوبی کار نکرده و پس از مدتی با لرزش غیرطبیعی همراه شود و یا حتی خاموش گردد، آن را ریپ زدن مینامند. اما این مشکل از کجا نشات میگیرد و چطور میتوان برطرفش کرد؟ برای دانستن پاسخ این سوالها تا پایان این مقاله از رادار ما را همراهی کنید!
منظور از ریپ زدن خودرو چیست؟
گاهی ماشین دچار لرزشهای غیرطبیعی، صداهای ناهنجار، کُپ و نوسان در دور موتور میشود، در این شرایط میگوییم خودرو ریپ میزند. در واقع اگر موتور ماشین به هر دلیلی نرم و یکنواخت کار نکرده و به حالت منقطع و نامتوازن فعالیت کند، ریپ زدن خودرو نامیده میشود.
اگر خودرو شما دچار ریپ زدن شده باید در کوتاهترین زمان ممکن آن را به یک تعمیرکار ماهر نشان دهید تا از آسیبهای غیرقابل جبران احتمالی پیشگیری نمایید.
علائم ریپ زدن ماشین چیست؟
از جمله علائم و نشانههای ریپ زدن ماشین میتوان به مواردی نظیر لرزش و تکانهای موتور خودرو اشاره نمود. این لرزش و ویبره معمولا به دلیلی ناشناخته رخ میدهد که در مواقعی منجر به تکان خوردن کابین نیز میگردد.
دلایل رایج ریپ زدن ماشین چیست؟
ریپ زدن ماشین میتواند در پی بروز مشکلاتی در خودرو رخ داده و دلایل مختلفی داشته باشد. اما باید بدانید که رفع این مشکل تنها در گرو شناسایی عامل بروز آن میباشد. در واقع اگر عامل اصلی به درستی تشخیص داده نشود، نه تنها مشکل ریپ زدن حل نشده، بلکه دیگر قسمتهای خودرو هم دچار مشکلات بزرگ خواهد شد. در ادامه برخی از مهمترین دلایل بروز این مشکل را با هم بررسی میکنیم:
1- معیوب بودن سیستم سوخترسانی
گاهی علت ریپ زدن خودرو، کاهش سطح سوخت درون باک ماشین است. از این رو بهتر است در قدم اول برای شناسایی مشکل، سطح بنزین یا سوخت ماشین را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که میزان سوخت به قدر کافی بود، باید به سراغ بررسی احتمالات دیگر رفت. در چنین شرایطی ممکن است مشکل پیش آمده ناشی از معیوب بودن یا کثیف شدن سیستم سوخترسانی باشد. در واقع اگر پمپ بنزین دچار مشکل شده و یا صافی بنزین و انژکتورها کثیف شوند، موتور ریپ خواهد زد. توصیه ما جهت پیشگیری از بروز این قبیل مشکلات، شستشوی دورهای انژکتورها و تعویض به موقع صافی بنزین میباشد.
به طور کلی هر گونه اختلال در سیستم سوخترسانی و سنسورهای آن نظیر سنسور اکسیژن، مپ سنسور دریچه گاز، وجود نشتی در لولههای هوا و سوخت و … میتواند منجر به کارکرد نامتوازن و غیرطبیعی موتور ماشین شود. زیرا خراب شدن این قطعات میزان مخلوط شدن بنزین و هوا را دچار تغییر نموده و مخلوط پاشش شده درون محفظه احتراق نسبت به حالت عادی متفاوت خواهد بود. در نتیجه موتور نمیتواند به درستی عمل نموده و ریپ میزند.
2- معیوب بودن شمع خودرو
یکی از رایجترین علل ریپ زدن ماشین، خرابی یا کثیفی شمعهای موتور است. این شمعها که معمولا در محیط بسیار داغ سیلندر وظیفه جرقهرنی در محفظه احتراق را برعهده دارند، پس از مدتی کارایی خود را از دست داده و دیگر قادر به انجام درست وظایفشان نیستند. در نتیجه باید آنها را تعویض کنید. علاوه بر این وجود دوده و رسوبات در این محیط سبب آلودگی سر شمعها شده و کیفیت قوس الکتریکی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. این مشکل نیز میتواند دلیل والف زدن خودرو باشد.
کارشناسان توصیه میکنند جهت پیشگیری از بروز مشکلات ناشی از خرابی شمعها، پس از طی کردن مسافتی در حدود 40 تا 50 هزار کیلومتر آنها را تعویض نمایید.
3- خراب شدن کویل و وایر خودرو
کویل نوعی سیمپیچ القایی است که برق را از باتری دریافت نموده و ولتاژ آن را برای جرقهزنی شمعها افزایش میدهد. اگر این قطعه و یا سوکتها و سیمهایش دچار خرابی شوند، برق کافی برای جرقه زدن شمعها تامین نشده و موتور دچار ریپ زدن میشود.
وایر شمع نیز کابلهایی است که برق ولتاژ بالا را از کویل دریافت نموده و به شمع میرساند. اگر وایر خراب شده و یا عایق پوششی آن از بین برود، شاهد تخلیه الکتریکی از بدنه وایر به سطوح فلزی اطرافش خواهیم بود. در این صورت عملکرد شمعها با مشکل مواجه شده و پدیده ریپ زدن خودرو رخ میدهد. بهتر است برای پیشگیری از بروز چنین اتفاقی هر 60 هزار کیلومتر، وایر شمعها را تعویض نمایید.
4- تنظیم نبودن موتور
اگر پیشرانه تحت هر شرایطی از حالت تنظیم درست خود خارج شده و موقعیت میللنگ نسبت به میل سوپاپ تغییر کند، موتور دیگر نمیتواند به درستی فعالیتش را ادامه دهد. در این شرایط شاهد ریپ زدن ماشین خواهیم بود.
5- معیوب بودن میل سوپاپ
یکی دیگر از دلایل ریپ زدن ماشین ، معیوب بودن میل سوپاچ است. در صورتی که بادامکهای میل سوپاپ دچار فرسایش و تغییر شکل شوند، موتور قادر به ادامه عملکرد صحیح خود نبوده و دیگر نرم و روان کار نمیکند. در این شرایط راهحل تعویض میل سوپاپ میباشد.
6- معیوب شدن سیلندرها
خراب شدن سیلندر، سوختن آن یا ترک برداشتنش باعث ایجاد مشکل در عملکرد موتور شده و ریپ زدن ماشین را در پی خواهد داشت. علاوه بر این معیوب شدن واشر سرسیلندر هم میتواند به نشت رطوبت به درون محفظه سرسیلندر و به ویژه شمعها منجر شده و موتور را دچار ریپ زدن کند. علاوه بر این اگر کاسه نمد گیت سوپاپ، واشر سرسیلندر و رینگ پیستونها خراب شوند، روغن به سر شمعها نفوذ کرده و منجر به ریپ زدن موتور میشود.
علل ریپ زدن ماشین در شرایط مختلف چیست؟
حال که با دلایل اصلی پدیده ریپ زدن ماشین آشنا شدیم، به سراغ بررسی حالات و شرایطی که این مشکل در آن نمود بیشتری پیدا میکند، خواهیم رفت.
1- ریپ زدن خودرو هنگام رانندگی با دور آرام
ریپ زدن خودرو در زمان رانندگی با دور آرام میتواند دلایل مختلفی داشته باشد:
- اگر لولههای مکش نشتی داشته باشند، لرزش شدید ماشین و خاموش شدن آن را در دور آرام شاهد خواهیم بود. بنابراین بهتر است منیفولد و قطعات وابسته به آن را بررسی نموده و در صورت مشاهده نشتی، آن را برطرف سازید.
- تنظیم نبودن پیچ گاز هم میتواند منجر به ریپ زدن خودرو شود. از این رو باید آن را طوری تنظیم کنید که دور آرام موتور، افزایش یافته و در عین حال پیشرانه خاموش نشود.
- اگر سوراخ هوا مسدود شود، به احتمال زیاد شاهد لرزش غیرطبیعی موتور در زمان رانندگی با دور آرام خواهید بود. بنابراین لازم است که از تمیزی آن اطمینان یابید.
2- علت ریپ زدن ماشین در سربالایی
اگر خودرو شما در مسیرهای سربالایی ریپ میزند، دلیل آن ممکن است یکی از موارد زیر باشد:
- خراب شدن فیلتر سوپاپ منجر به ریپ زدن خودرو میشود. بنابراین باید آن را فیلترگیری نمایید.
- احتمال کم بودن فشار کمپرس نسبت به حالت مجاز وجود دارد. از این رو باید مجموعه داخلی سیلندرها را مورد بررسی قرار دهید.
- وجود نشتی در مسیر لولههای هوا دلیل دیگری بر ریپ زدن ماشین است. برای حل آن باید تمام قطعات متصل به منیفولد را بررسی و محکم نمایید.
- اگر بنزین به هر دلیلی به اندازه کافی به محفظه احتراق نرسد، موتور ریپ میزند. برای رفع آن بهتر است رسوبات مدار را پاک کرده و والوهای سوزنی را در خودروهای کاربراتوری بررسی نمایید.
- تنظیم نبودن اهرم گاز هم میتواند منجر به ریپ زدن خودرو شود. بنابراین لازم است از برابر بودن تمام گاز پدال با تمام گاز دریچه گاز اطمینان حاصل کنید.
- برهم خوردن تنظیم دلکو هم میتواند عامل بر ریپ زدن موتور باشد.
- دلیل آخری که میتوانیم برای این مشکل بیان کنیم خراب بودن آوانس اتوماتیک خلا است. آن را بررسی نموده و اگر تنظیماتش بهم خورده، آن را تنظیم نموده و یا در صورت نیاز تعویض کنید.
3- ریپ زدن ماشین هنگام اول صبح
اگر هنگام روشن کردن خودرو در اول صبح آن هم پس از چند ساعت خاموش بودن، ماشین دچار لرزش شدید شد، بهتر است موارد زیر را بررسی کنید:
- عدم هماهنگی در نسبت تراکم محفظه احتراق در اثر آببندی نبودن یا خرابی سوپاپها
- معیوب بودن سنسور اکسیژن، سوزن انژکتور، سنسور دمای پیشرانه و سنسور فشار هوا
- خرابی در سیستم برق پیشرانه
- معیوب بودن واشر سرسیلندر و نشت روغن و آب
- وجود ایراد در کامپیوتر خودرو (ECU)، به طوری که قادر به تشخیص میزان درست پاشش سوخت و زمان جرقه زدن نباشد.
- خراب بودن وایرها و شمعها که منجر به برق دزدی خودرو میشود.
4- ریپ زدن خودرو حین حرکت
ریپ زدن خودرو حین حرکت، یکی از متداولترین حالات این مشکل است که دلایل زیر عامل بروز آن هستند:
- اولین عاملی که ممکن است منجر به ریپ زدن موتور در حین حرکت شود، گرفتگی مسیر خروج دود است. در چنین شرایطی دود حاصل از احتراق سوخت در موتور به سختی خارج شده و عملکرد آن را با مشکل مواجه میکند.
- خراب شدن مدار جرقه، دلیل دیگری است که در این شرایط باید مورد بررسی قرار داد. از این رو باید مدار جرقه و چکش برق را چک نموده و از سلامت آنها اطمینان یابید.
- معیوب بودن شمعها، مورد احتمالی بعدی است. برای رفع این مشکل باید شمعها را شسته و سپس پلاتین را تنظیم نموده و در مدار قرار داد. در صورتی که باز هم مشکل برطرف نشد، نیاز به تعویض شمعها خواهید داشت.
- کافی نبودن بنزین و یا نشت آب به آن، میتواند دلیل دیگری بر ریپ زدن خودرو در حین حرکت باشد. برای حل این مشکل لازم است مخزن بنزین را کاملا تخلیه نموده و پس از پاکسازی، بنزین خالص را جایگزین آن کنید.
- گاهی گرفتگی لولهها و عدم ارسال صحیح بنزین به محفظه احتراق دلیل لرزش و ریپ زدن موتور است. در این شرایط باید لولهها را مورد بررسی قرار داده و در صورت گرفتگی آنها را تمیز کنید.
5- ریپ زدن ماشین هنگام استارت زدن
در برخی مواقع شاهد ریپ زدن ماشین به هنگام استارت زدن هستیم. علت این امر میتواند یکی از دلایل زیر باشد:
- اگر در روزهای بارانی و به هنگام استارت زدن، شاهد ریپ زدن ماشین بودید، احتمال را بر وجود رطوبت بر درپوش دلکو بگذارید. این رطوبت میتواند در عملکرد سیستم احتراق اختلال به وجود آورد. بهترین کار در این شرایط خشک کردن درپوش دلکو با پارچه است. توصیه میکنیم در روزهای بارانی خودرو را در محلی پارک کنید که از آب باران در امان باشد.
- معیوب بودن کویل نیز ممکن است منجر به لرزش شدید در موتور شود. این قطعه برق سیستم جرقهزنی را تامین میکند و در صورت خرابی برق لازم به شمعها نمیرسد.
- عدم تعویض فیلترهای سوخت در زمان مناسب، منجر به کاهش کارایی آنها شده و در ادامه شاهد ریپ زدن ماشین خواهید بود.
- آسیب دیدن تسمه تایم دلیل دیگری بر ریپ زدن خودرو است. اگر این قطعه دچار مشکل شده، تنها راهحل تعویض آن است.
6- ریپ زدن خودرو هنگام شتاب گیری
گاهی ماشین در زمان شتاب گیری، شروع به ریپ زدن میکند. این شرایط شبیه به شلاق زدن موتور رخ میدهد. در این مواقع علت اصلی افت فشار ریل سوخت است که در اثر عملکرد نامناسب پمپ بنزین، ایراد رگلاتور، فیلتر، گپ نامناسب شمعها، خراب شدن سنسورهای دورشمار و اکسیژن، وایرهای نامناسب و یا حتی سولفاته شدن فیوز پمپ پدید میآید.
7- علت ریپ زدن ماشین در دنده 2
در ابتدا لازم است تاکید کنیم، اگر خودرو شما در سرعتهای بالای دنده 2 ریپ میزند، مشکل بسیار جدی بوده و باید سریعا به تعمیرکار ماهر مراجعه نمایید.
- اولین و مهمترین دلیل ریپ زدن ماشین در این حالت، سوختن پلاتین در شمعهاست. برای رفع مشکل باید به کمک برسهای زبر آنها را تمیز نمایید. اما در صورت مشاهده تغییر شکل پلاتین لازم است آن را تعویض نمایید.
- خراب شدن، کثیف شدن و یا تنظیم نبودن وایرها منجر به ریپ زدن خودرو در سرعتهای بالا 40 میشود. حل این مشکل در گرو تعمیر و تمیز نمودن وایر و تنظیم مجدد آن میباش.
- اگر شمعها، کویل یا وایر خراب باشند، در حالت دنده 2 برق به یکی از سیلندرهای موتور نرسیده و موجب ریپ زدن آن میشود. این مشکل اغلب به دلیل خرابی کویل رخ میدهد.
- خراب شدن یا کثیف شدن سوزن انژکتورها نیز موجب نرسیدن بنزین به اندازه کافی به درون محفظه احتراق میشود. در نتیجه موتور دچار لرزش شده و ماشین ریپ میزند.
8- علت ریپ زدن ماشین در حالت گاز
ریپ زدن خودرو روی گاز دلایلی مشابه ریپ زدن در حین حرکت دارد. در واقع این مشکل میتواند در اثر خرابی شمعهای ماشین، عدم تنظیم قطعه دلکو، تنظیم نبودن زمان احتراق و … رخ دهد. راهکار رفع مشکل مورد نظر بررسی قطعات فرسوده موتور و تمیز کردن آنهاست. به طور کلی اگر سرویسهای دورهای ماشین را در زمان مناسب انجام داده و بر آن تاکید ورزید، تا حد زیادی از بروز ریپ زدن ماشین در حالت گاز خواهد شد.
گاهی نیز خودرو در حالت بنزین مشکلی ندارد اما به محض رفتن روی CNG دچار لرزش و دل دل کردن میشود. این مشکل میتواند ناشی از خرابی انژکتورهای گاز خودرو باشد. برای تست آنها باید شیلنگهای خروجی از انژکتور به منیفولد را لمس کنید. اگر پاشش انژکتورها را زیر دست حس میکنید، آنها سالمند. در غیراینصورت باید قطعه انژکتور معیوب تعویض شود.
9- علت ریپ زدن ماشینهای کاربراتوری
ماشینهای کاربراتوری سیستمی متفاوت نسبت به ماشینهای انژکتوری دارند. در نتیجه دلایل ریپ زدن آنها نیز متفاوت خواهد بود. در ادامه برخی از مهمترین عوامل بروز این مشکل را بیان میکنیم:
- تنظیم نبودن زمانبندی احتراق خودرو
- وجود ایراد در کامپیوتر ماشین (ECU)
- گیر کردن سوپاپ EGR
- شل شدن اکسلها
- نشتی داشتن سیستم واکیوم ماشین
- نیمسوز شدن پمپ بنزین خودرو
- عدم تنظیم دهانه کاربراتور و معیوب بودن آن
10- ریپ زدن خودرو هنگام تعویض دنده
اگر در زمان تعویض دنده احساس ریپ زدن و لگد زدن را از موتور ماشینتان دریافت میکنید، میتواند ناشی از دلایل زیر باشد:
- ایراد در فلاویول و صفحه کلاج
- خرابی و کثیفی شمعها و سوختن بنزین خام در سیلندرها
- گرفتگی انژکتور
- عدم تنظیم موتور خودرو
- کثیفی باک بنزین
11- علت ریپ زدن ماشین در حالت بنزین
اغلب افراد هنگام مشاهده ریپ زدن خودرو در حالت بنزین ، احتمال را بر تمام شدن بنزین و خالی شدن باک میگذارند. اما گاهی این مشکل با وجود باک پُر هم به وجود میآید. از این رو باید به سراغ دیگر احتمالات رفته و کار عیبیابی را آغاز کرد.
لرزش ماشین در حالت بنزین میتواند ناشی از وجود ایراد در اگزوز و یا سیستم سوخترسانی باشد. از این رو باید به تعمیرکار مراجعه نموده و مشکل را برطرف نمایید.
12- علت دود سیاه و ریپ زدن ماشین
برخی افراد با مشکل ریپ زدن ماشین و خروج دود سیاه از اگزوز به تعمیرکاران مراجعه میکنند. آنها معتقدند این مشکل به خصوص در صبحها و زمانی که هوا سرد است رخ میدهد. طوری که ماشین به سختی روشن شده و بوی بنزین خام به مشام میرسد. این مشکل میتواند ناشی از خرابی انژکتورها و ریل سوخت باشد. به همین منظور توصیه میشود حتما خودرو را با دستگاه التراسونیک مورد بررسی قرار دهید. همچنین بهتر است از بنزین سوپر به همراه اکتان استاندارد برای سوخت استفاده نمایید.
چرا ماشین پس از ریپ زدن خاموش میشود؟
گاهی ماشین پس از ریپ زدن به طور ناگهانی دچار افت شده و خاموش میشود. اما دلیل این اتفاق چیست؟ برای دانستن پاسخ این سوال ادامه این مطلب را مطالعه نمایید:
- ممکن است مشکل در سیمهایی باشد که به منیفولد متصل هستند. اگر این سیمها ترک برداشته و نشتی پیدا کنند، ماشین هنگام ریپ زدن خاموش خواهد شد.
- کافی نبودن سطح بنزین در باک ماشین، دلیل دیگری است که منجر به ریپ زدن خودرو و سپس خاموش شدن آن میشود.
- گاهی بنزین به درستی وارد محفظه احتراق نمیشود، در نتیجه موتور دچار افت شده و پس از لرزش شدید، خاموش میشود. علت این مسئله میتواند وجود رسوب در اتصالات میان باک بنزین تا محفظه احتراق باشد.
- عدم تنظیم فشار کمپرسها دلیل دیگری بر خاموش شدن خودرو پس از دل دل زدن است.
- دیگر موردی که باید آن را بررسی کنید، اهرم گاز است. این قطعه از اهمیت بالایی برخوردار بوده و عاملی بر خاموش کردن ماشین هنگام ریپ زدن است.
علت ریپ زدن انواع ماشین چیست؟
تمام دلایلی که در این مقاله برای ریپ زدن خودرو نام بردیم، میتواند در انواع ماشینها اعم از پراید، پژو 405، پژو 206، پژو آردی، سمند، ساینا و … رخ دهد. در واقع این مشکل فارغ از مدل خودرو رخ میدهد و علل آن در ماشینهای مختلف یکسان است.
علت ریپ زدن موتور سیکلت چیست؟
اگر دارای موتور سیکلت هستید و با ریپ زدن آن مواجه شدهاید، بهتر است موارد زیر را مورد بررسی قرار دهید تا عامل اصلی را شناسایی و برطرف سازید:
- اگر موتور سیکلت در تمام شرایط ریپ میزند، به احتمال زیاد مسیر دود آن گرفته است.
- گاهی علت ریپ زدن موتور سیکلت، خراب بودن مدار جرقه است. بنابراین باید آن را بررسی نموده و از خشک و تمیز بودنش اطمینان یابید.
- معیوب بودن شمعها نیز دلیل دیگری بر بروز این پدیده است. در صورت خرابی شمعها معمولا با لرزشهای شدید در موتور سیکلت مواجه خواهید شد. راهحل تعمیر و یا تعویض شمعها میباشد.
- نرسیدن بنزین کافی به محفظه احتراق هم منجر به ریپ زدن موتور سیکلت میشود. این مشکل در اثر گرفتگی یا نشتی لولههای انتقال رخ میدهد.
- داغ کردن موتور سیکلت هم عاملی برای دل دل زدن آن خواهد بود. در این شرایط احتمالا سیستم خنک کننده دچار خرابی شده است.
- عدم تنظیم اهرم گاز نیز منجر به ریپ زدن موتور سیکلت میشود.
- مناسب نبودن نسبت مخلوط بنزین و هوا نیز میتواند دلیلی بر ریپ زدن موتور سیکلت باشد.
سخن پایانی
در این مقاله از رادار به بررسی علل ریپ زدن ماشین و موتور سیکلت پرداختیم. امیدواریم با مطالعه آن شناخت بیشتری نسبت به وسیله نقلیه خود پیدا کرده و بتوانید مشکلات پیش آمده را به سرعت شناسایی کنید. به این ترتیب از آسیبهای جدی پیشگیری نموده و در هزینههایتان صرفهجویی خواهید نمود.
آیا تا بحال شاهد ریپ زدن خودرو خود بودهاید؟ توانستید علت اصلی را شناسایی کنید؟
سوالات متداول💡
ناشناس
سلام.نزدیک دو هفته هستش که موقع روشن کردن ماشینم ماشین چند ثانیه ریپ میزند بعد ب حالت عادی بر میگردد.تمام چکابهای برقی رو هم چک کردم مشکلی نداشت.ممنونم اگه راهنماییم کنید.
ناشناس
با سلام
این مشکل رو منم داشتم ،ایراد از یونیت ای بی اس بود و یونیت رو تعمیر کردم و مشکل حل شد
احسان
با عرض سلام
من ٢٠٦تیپ دو دارم چراغ چک روشن شد و حالا دور موتور از دو و نیم که میره بالا ماشین دیگه گاز نمیخوره و ریپ میزنه دیاک گذاشتم میگه اخطار دریچه گاز میزنه و نظر تعمیرکار این بود که ایراد از ecuو باید تعمیر بشه ایا درسته حرفش و این نکته هم هست که ی بار اینجوری میشه ی بار نمیشه ی چند بارم صبح که استارت زدم بدون اینکه گاز بدم خوده ماشین گاز میخورد و قطع میشد همون لحظه هم فن دور تند شروع به کار کرد
ممنون از راهنماییتون
فرهاد کاشی
با توجه به رفتارهایی که گفتید خودرو داره ، قطع به یقین ایراد در ایسیو هست