برق دزدی خودرو همانطور که از نامش مشخص است، به مصرف نابهجای برق یا باتری در زمانی که خودرو خاموش است میگویند.
در این حالت میگوییم یک یا چند مورد از اجزای خودرو بیدلیل در حال مصرف باتری هستند.
اگر برق دزدی در خودرو در حد میلی آمپر باشد چندان محسوس و مشکلساز نیست چرا که در این حالت خودرو باید به مدت یک روز یا بیشتر متوقف بماند تا باتری آن تخلیه شود اما اگر میزان برق دزدی بالای یک امپر باشد باتری تنها در عرض چند ساعت به کلی تخلیه می شود و دیگر توانایی موتور گردانی (راه اندازی استارت) را ندارد و یا با ضعف استارت را می گرداند.
چگونه متوجه برق دزدی در خودرو شویم؟
مقدار طبیعی تخلیه باتری برای اتومبیلهای جدید بین ۵۰ تا ۸۵ میلیآمپر و در خودروهای قدیمیتر کمتر از ۵۰ میلیآمپر است. هر مقدار بیشتر از این برق دزدی به شمار میرود و مکانیک باید آن را بررسی کند.
برای خودروهای جدید حتی مرز ۸۵ میلیآمپر میتواند به مرور زمان بر عمر و عملکرد باتری تأثیر منفی داشته باشد. بنابراین بسیار مهم است که شارژ و نگهداری باتری به گونهای انجام شود که به زیر ۱۲.۴ ولت نرسد. هنگامیکه ولتاژ به ۱۲.۴ میرسد، باتری شروع به خوردگی و سولفاته شدن میکند.
برق دزدی بیشتر برای کدامیک از قطعات ماشین رخ میدهد؟
برق دزدی ماشین ممکن است به دلایل زیادی رخ دهد. معمولا بیشترین احتمال برق دزدی ماشین از جانب رادیو، سیستم پخش خودرو، دزدگیر، کویل، وایرهای شمع و سیستم قفل مرکزی است.
برق دزدی کویل و وایر شمع چگونه است؟
برق دزدی میتواند به دلیل وجود اشکال در سیستم الکتریکی ماشین از جمله کویل و وایر شمع باشد. کویل نوعی سیمپیچ القایی است که در سیستم احتراق خودرو، برای تولید جریان برق با ولتاژ بالا و کمک به جرقه زدن شمع به کار میرود. وظیفه انتقال این برق از کویل به سر شمع، به عهده وایر شمع است.
برق دزدی کویل و برق دزدی وایر شمع و نیز اشکال در فیوزها از شایعترین عوامل تخلیه باتری خودرو هستند که منجر میشوند جرقه، مستقیم به بدنه ماشین خورده و به شمعها نرسد و عملکرد کلی خودرو دچار اشکال شود.
علائم برق دزدی در خودرو چیست؟
علائم برق دزدی در ماشین بسیار زیاد است که ما چند مورد از مهمترین و شایعترین آنها را در اینجا آوردهایم:
- نور چراغ جلو و عقب خودرو بسیار ضعیف و پرشدار میشود.
- استارت دیر عمل میکند.
- عملکرد موتور بسیار ضعیف میشود.
- موتور در حین حرکت خاموش و یا ریپ میزند.
- ضبط خودرو قطع و وصل میشود.
- دینام صدا میدهد
- سیمها و باتری بسیار داغ میشوند.
- و …
در هنگام برق دزدی ماشین به چه نکاتی توجه کنیم؟
اگر سیستم سیمکشی خودرویتان سالم است حتما نکات زیر را جدی بگیرید:
- حواستان باشد به هیچ وجه، خودتان برای تعمیرات تخصصی دست به آچار نشوید زیرا ممکن است سیمی را ناخواسته پاره کنید .
- بیش از 5 ساعت به صورت مداوم از خودرو استفاده نکنید. حتما بعد از 5 ساعت روشن ماندن مداوم به مدت 30 دقیقه خودرویتان را خاموش کنید و سپس مجددا از آن استفاده کنید. (جهت جلوگیری از آب شدن لایههای پلاستیکی سیمها)
- سیمهای سوکتی بسیار حساس هستند، به هیچ وجه به دینام با آچار یا چکش ضربه نزنید!
- در مواقع شستن موتور خودرو بگذارید خودرو 1 ساعت خاموش بماند و یا فورا آن را خشک کنید چون برق دزدی به راحتی در این مواقع اتفاق میافتد .
میزان آسیب دیدگی ناشی از برق دزدی در ماشین چقدر است؟
برق دزدی در ماشین میتواند به بخشهای بسیار مهمی از خودرو که حتی فکرش را هم نمیکنید، آسیب برساند.
وقتی استارت میزنید و این کار را چندین بار تکرار میکنید ابتدا فلایویل و دنده استارت ساییده میشود سپس باتری انرژی بسیار زیادی را خرج میکند و فشار بسیار زیادی را متحمل میشود.
پس از روشن شدن خودرو نیز به سر شمعها، برق ضعیفی میرسد که همین امر باعث میشود جرقه کُند زده شود و عملیات انفجار و تولید قدرت درست انجام نگیرد.
وایرها به سمت سوختن و پلاتینهای شمع به سمت آسیب دیدن سوق پیدا میکنند؛ یاتاقانها ضربه دیده و تایمینگ خودرو به هم می ریزد و سپس ضربهگیر و یا دسته موتور آسیب میبیند.
در اینصورت، خامسوزی اتفاق میافتد و خودرو ممکن است خاموش شده، شارژ باتری تخلیه شود و دیگر روشن نشود .
چگونه برق دزدی خودرو را تشخیص دهیم؟
برای تشخیص برق دزدی خودرو سه روش وجود دارد:
- استفاده از لامپ
- تست تخلیه باتری از نظر آمپراژ
- تست تخلیه باتری از نظر افت ولتاژ
توجه کنید، ابتدا قبل از هر چیز همه دستگاههای جانبی را از خودرو جدا کنید و مطمئن شوید هیچ وسیله الکتریکی روشن نیست.
سپس خودرو را خاموش کنید و سوییچ را بردارید، همه دربها و صندوقعقب را ببندید تا هیچ یک از مدارها فعال نباشند.
همه کابلها و حتی دستگاه جی پی اس ماشین و شارژر را جدا و اطمینان حاصل کنید که باتری بهطور کامل شارژ دارد، اگر باتری کهنه یا فرسوده است آن را تعویض کنید.
حالا نوبت به جدا کردن باتری است. برای این کار کابل منفی را از پایانه منفی باتری جدا کنید. در اصل میتوانید با هر دو پایانه کار کنید، اما در پایانه مثبت احتمال اینکه بهشکل تصادفی یک اتصال کوتاه در مدارها ایجاد شود وجود دارد.
تشخیص برق دزدی در خودرو با استفاده از لامپ
برای این کار به یک لامپ کوچک ۲ ولتی نیاز دارید که با جریان ۲ یا ۳ آمپر کار کند. میتوانید بدون سیم هم این کار را انجام دهید ولی راحتتر است که از یک تکه سیم دو رشتهای نازک مخصوص لامپهای کوچک استفاده کنید.
با چسب برق، یک سر سیم مثبت را به ته سربی لامپ بچسبانید (این سیم معمولا روکش سفید دارد) و سر دیگر آن را روی پایانه مثبت لامپ چسب بزنید. یک سر سیم منفی را (که روکش مشکی دارد) به بدنه سرپیچ لامپ بچسبانید و سر دیگر را آزاد بگذارید. حالا سر آزاد سیم منفی را روی پایانه منفی باتری بزنید.
اگر لامپ کاملا روشن شود یعنی ماشین برق دزدی دارد. بدی این روش این است که مشخص نمیکند کدام قسمت از خودرو برق دزدی دارد.
تست تخلیه باتری از نظر شدت جریان (آمپراژ)
در این روش تمام مدارهای الکتریکی مختلف را بررسی میکنیم که ببینیم کدام یک با وجود خاموش بودن در حال استفاده از برق باتری هستند.
فقط یادتان باشد مدارهای مربوط به برخی از قابلیتهای خودرو مانند ساعت یا استریوی ماشین را که پس از خاموشکردن خودرو همچنان روشن میمانند نیاز نیست بررسی کنید چرا که جریان برقی که از آنها میگذرد زیاد نیست.
برای شروع، کابل منفی باتری را از پایانه منفی جدا کنید. این کابل مشکی است و روی باتری با علامت (-) مشخص شده است. حالا پراب (میله اتصال) مشکی آمپرمتر/ مولتیمتر را به سرباتری منفی متصل کنید.
سپس پراب قرمز دستگاه را به پایانه کابل باتری که آن را جدا کردید متصل کنید. کافی است سر میله را به حلقه فلزی کابل منفی باتری اتصال دهید.
سوکت پراب مشکی را به ورودی که در کنار آن کلمه com نوشته شده است متصل کنید و سوکت پراب قرمز را به بالاترین ورودی آمپر (معمولا ۲۰ آمپر است و در کنار آن کلمه Max نوشته شده است) وصل کنید. مولتی متر را روشن کنید. روی صفحه نمایش باید عدد صفر آمپر نمایش داده شود.
حالا کلید سلکتور را روی یک شماره پایینتر بچرخانید. باز هم این کار را تکرار کنید تا زمانی که حضور جریان برق را تشخیص دهید. اگر ماشین برق دزدی نداشته باشد، این عدد نباید بیشتر از ۵۰ میلیآمپر شود.
اگر جریان بیشتر از این آمپر است، بدان معناست که در یک یا چند مدار الکتریکی مشکلاتی وجود دارد. برای بررسی مدارها باید با فیوزها کار کنید. این بار باید پرابهای مولتیمتر را با یک جفت گیره پلاستیکی روی باتری ثابت کنید.
نکته: هنگامیکه مولتیمتر بهشکل سری به باتری وصل است، تحت هیچ شرایطی نباید موتور خودرو، رادیو، بخاری یا هر چیز دیگری روشن شود یا حتی درب خودرو را باز کنید. این کار ممکن است مولتیمتر را منفجر کند.
حالا برای یافتن مدار معیوب، ابتدا با جعبه فیوز زیر کاپوت را شروع کنید. یکییکی فیوزها را با یک گیره بیرون بکشید و هر بار مولتیمتر را ببینید. سپس فیوز را دوباره نصب کنید و فیوز بعدی را بکشید. هر فیوزی که با بیرونکشیدن آن، عدد آمپر به زیر حد نرمال برسد معیوب است.
البته این را هم بگوییم که در هنگام کشیدن هر فیوز، ممکن است عدد مولتیمتر چند میلیآمپر افت کند. به آن توجه نکنید و به دنبال افت اعدادی بیشتر از ۳.۰۳ تا ۰.۰۳ باشید.
روی درب جعبهفیوزها، تمام اطلاعات مربوط به مدارهای ابزارهای جانبی مختلف از جمله رادیو، چراغها و هر چیز دیگر نوشته شده است. به این ترتیب میتوانید بفهمید کدام وسیله دارد از ماشین برق دزدی میکند.
نمودار سیمکشی هر مدار هم در کتابچه راهنمای خودرو رسم شده است. با بررسی آنها میتوانید بفهمید کدام بخش مشکل دارد.
چگونه مشکل برق دزدی در خودرو پراید را بر طرف کنیم؟
به کمک تست برق دزدی ماشین با مولتی متر، وقتی که موضع حدودی برق دزدی خودرو پراید را مشخص نمودید باید محل دقیق آنرا بیابید؛ گاهی اوقات ممکن است با جدا کردن فیوز روم برق دزدی خودرو پراید برطرف شود.
فیوز روم جهت تغذیهی حافظهی ساعت، رادیو پخش و کیلومتر شمار روغن است و علاوه بر اینها برق لامپ سقف و صندوق عقب را نیز تامین میکند.
بنابراین اگر با جدا کردن فیوز روم برق دزدی رفع شود یکی از این مدارها دچار ایراد است که در اکثر موارد ایراد از مدار تغذیهی حافظهی رادیو پخش یا کیلومتر شمار است.
بهطور کلی در صورت وقوع برق دزدی خودرو پراید، در بیشتر موارد ایراد از مدارهای تحت تغذیهی فیوز روم است، البته احتمال بروز موارد دیگری نیز وجود دارد مانند ایراد در واحد کنترل دزدگیر.
تست تخلیه باتری از نظر افت ولتاژ
روش آمپراژ با اینکه بسیار محبوب است، بیشتر برای مدلهای قدیمی خودرو کاربرد دارد که به یک یا دو واحد کامپیوتری مجهز بودند. در خودروهای جدید که تعداد واحدهای کنترل بیشتر است معمولا باید ۳۰ دقیقه صبر کنید تا واحدها بهطورکامل خاموش شوند. بااینحال باز هم ممکن است هنگام آزمایش، یکسری از واحدها را بهشکل اتفاقی فعال کنید.
همچنین اگر یکی از واحدها در حال تخلیه باتری است، قطعکردن باتری برای تست آمپراژ باعث خاموششدن آن واحد میشود که اجازه نمیدهد منبع برق دزدی را پیدا کنید، زیرا آن واحد ریسِت (تنظیم مجدد) میشود.
با آزمایش افت ولتاژ دیگر نگران واحدهای کامپیوتری نخواهیم بود. این روش برای خودروهای قدیمی هم کار میکند.
برای این کار پرابهای مولتیمتر شما باید نوک تیز داشته باشند تا به خوبی با دو نقطه کوچک پشت هر فیوز تماس پیدا کنند وگرنه ممکن است خوانش نادرستی انجام دهید.
این آزمایش افت ولتاژ را که بهدلیل افزایش مقاومت ناشی از گرمای جریان الکتریکی در یک مدار ایجاد میشود، به شما نشان میدهد.
کتابچه راهنمای خودرو را بررسی کنید که ببینید دقیقا چقدر باید منتظر بمانید تا تمام واحدها خاموش شوند. مولتیمتر را روی مقیاس میلیولت تنظیم کرده و روشن کنید.
ابتدا افت ولتاژ را در فیوزهای مربوط به مدارهای ساعت یا استریو و بخش کامپیوتری خودرو امتحان کنید که هر یک از آنها جریان بسیار کمی از برق را دارند. از عدد آنها میتوانید بهعنوان مرجع استفاده کنید. دو نقطه تست پشت هر فیوز را با سر نوکتیز پرابهای مولتیمتر تماس بدهید (فیوزها را خارج نکنید) و به صفحهنمایش نگاه کنید.
حالا با فیوزهای زیر داشبورد و زیر کاپوت این کار را انجام دهید. اگر مدارها در حال برق دزدی نباشند افت ولتاژ روی صفر میلیولت خواهد بود. هرجا افت ولتاژ اتفاق بیفتد، آن قطعه در حال برق دزدی است.
پس از اینکه متوجه شدید مشکل از کجاست، اگر قطعه یا سیمی باید عوض شود کار را به مکانیک بسپارید تا آن را برایتان رفع کند.
نتیجه گیری
اگر شما هم تجربهای در زمینه برق دزدی خودروی خود دارید، آن را با خوانندگان ما در میان بگذارید.
سوالات متداول💡