خاموش شدن ناگهانی ماشین یکی از دردسرسازترین ایراداتی است. که اغلب رانندگان با آن مواجه هستند. این مشکل دلایل مختلفی دارد که شناخت آنها تا حدودی به حل سریعتر ایراد کمک میکند. در این مقاله از رادار نگاهی به دلایل خاموش شدن موتور خودرو در شرایط مختلف میاندازیم.
دلایل اصلی خاموش شدن ناگهانی ماشین چه هستند؟
پیش از هر صحبتی به بررسی دلایل اصلی خاموش شدن ناگهانی ماشین میپردازیم:
۱- نبود سوخت کافی در پیشرانه
اغلب موتورهای احتراقی برای انجام وظایف خود نیاز به انرژی برای به حرکت درآمدن دارند. این انرژی معمولاً توسط سوختهای فسیلی فراهم میشود. اگر به هر دلیلی این سوخت به میزان کافی به محفظه احتراق موتور نرسد، انرژی لازم برای به حرکت درآمدن خودرو وجود نخواهد داشت. در نتیجه موتور از کار افتاده و شاهد خاموش شدن ناگهانی ماشین خواهیم بود.
- بروز مشکل در سیستم پمپ بنزین
پمپ بنزین قطعهای ضروری در خودروهاست. که وظیفه ارسال سوخت از باک به درون سیلندرها را برعهده دارد. خرابی این قطعه مانع از رسیدن سوخت به درون موتور شده و منجر به خاموش شدن ناگهانی ماشین میشود.
پمپ بنزین معمولاً در اثر کارکردهای طولانی از کار افتاده و نیاز به تعویض دارد. البته در برخی مواقع خرابی سوکتهای پمپ، سوختن فیوز آن، گشاد شدن درگاه فیوز و یا رله پمپ نیز میتواند دلیل از کار افتادن آن باشد.
2- نبود اکسیژن کافی در پیشرانه
همه ما میدانیم که سوختهای فسیلی برای محترق شدن، نیاز به اکسیژن یا هوا دارند. در نتیجه عدم تأمین هوا (اکسیژن) برای احتراق آنها مانع از مصداق یافتن پدیده سوختن میشود. این مسئله در موتورهای احتراقی نیز صادق است. یعنی اگر اکسیژن در پیشرانه به مقدار کافی وجود نداشته باشد، عمل احتراق سوخت در سیلندرها با مشکل مواجه میشود. در نهایت نیز ماشین به طور ناگهانی از کار میافتد.
موارد زیر از جمله دلایل عدم تامین اکسیژن در پیشرانه میباشند:
- مسدود شدن هواکش و منیفولد هوا
همان طور که گفتیم دریافت هوای کافی در پیشرانه برای احتراق کامل سوخت یک امر ضروری است. حال اگر منیفولد به عنوان مسیر ورودی هوا درون موتور دچار انسداد شود، اکسیژن کافی به موتور نمیرسد. این اتفاق موجب از کار افتادن موتور خودرو خواهد شد.
مسدود شدن هواکش و منیفولد هوا معمولاً هنگام عبور خودرو از مسیرهای پر آب یا سیلابها رخ میدهد.
- ایراد در استپر موتور یا دریچه گاز برقی موتور
خراب شدن دریچه گاز برقی موتور مانع از رسیدن هوا به پیشرانه شده و باعث خاموش شدن ناگهانی ماشین میشود. از طرف دیگر امروزه در خودروهای انژکتوری قطعهای به نام استپر موتور برای تامین اکسیژن پیشرانه، در زمان برداشتن پا از روی پدال گاز تعبیه شده است. خراب شدن این قطعه نیز باعث قطع هوای ورودی به موتور شده و آن را از کار میاندازد.
3- نبود انرژی الکتریسیته در پیشرانه
در موتورهای احتراقی امروزی جهت انفجار سوخت و اکسیژن، به یک انرژی اولیه نیاز داریم. این انرژی توسط سیستم جرقهزنی خودرو از قبیل شمعها، کویل و .. ایجاد میشود. اگر به هر دلیلی این سیستم از کار بیفتد موتور خودرو نیز به طور ناگهانی خاموش میشود.
دلایل عدم تامین انرژی الکتریکی در موتور شامل موارد زیر باشد:
- فعال شدن سوئیچ اینرسی
یکی از دلایل خاموش شدن ناگهانی ماشین ، فعال شدن سوئیچ اینرسی است. این سوئیچ در واقع نوعی کلید قطع جریان برق است. که به طور مستقیم یا غیر مستقیم با پمپ بنزین در ارتباط است. در نتیجه میتواند هنگام بروز تصادف، انفجار و یا ضربات شدید به خودرو، جریان برق منتهی به پمپ بنزین را از کار بیاندازد. این کار برای ممانعت از جاری شدن سوخت در مواقع اضطراری و پیشگیری از بروز خسارتهای بعدی صورت میگیرد.
با تمام اینها در برخی مواقع سوئیچ اینرسی در اثر عبور از دستاندازها و ایجاد تکانهای شدید در ماشین یا ورود ضربات به خودرو، فعال میشود. در نتیجه موتور خودرو در حال حرکت را از کار میاندازد. در این شرایط میتوان با فشردن مجدد دکمه قرمز رنگ سوئیچ اینرسی، بار دیگر جریان برق را در پمپ بنزین موتور فعال کرد. سپس استارت زده و ماشین را روشن نمود.
- خرابی دینام (آلترناتور)
دلیل دیگر خاموش شدن ناگهانی ماشین مربوط به خرابی دینام یا آلترناتور است. دینام همچون یک ژنراتور و وظیفه تامین برق خودرو و شارژ باتری را بر عهده دارد. از این رو خرابی این قطعه منجر به قطع کامل برق ماشین شده و موتور را از کار میاندازد. در این میان پاره شدن تسمه دینام نیز میتواند مانع از عملکرد صحیح دینام شود. در نتیجه شاهد تخلیه برق باطری و خاموش شدن خودرو خواهیم بودد.
- خراب شدن کویل
کوئل در واقع یک ترانسفورماتور افزاینده است که برق دریافتی از دینام را تغییر ولتاژ میدهد. به این ترتیب انرژی لازم برای تولید قوس الکتریکی در سر شمعها را فراهم میکند. حال اگر این قطعه خراب شده یا برق ورودی به آن قطع شود، دیگر برقی به سر شمعها نخواهد رسید. در نتیجه جرقهای درون سیلندر رخ نداده و انفجار مخلوط سوخت و هوا به سرانجام نمیرسد. این اتفاق منجر به خاموش شدن ناگهانی ماشین در حال حرکت میشود.
خراب شدن کویل معمولاً مربوط به شل شدن سوکت برقرسانی بوده که هنگام حرکت از جای خود خارج میشود. اما در پارهای از موارد نیز کویل بر اثر کارکرد زیاد از کار افتاده و موتور خاموش خواهد شد.
- ایراد در رله دوبل
ایراد در رله دوبل یکی دیگر از دلایل خاموش شدن ناگهانی ماشین است. رله دوبل وظیفه توزیع برق بین سنسورها و عملگرهای مختلف در خودرو را بر عهده دارد. این قطعه اغلب در اثر بروز نوسان یا اتصال در مدار برقرسانی خودرو دچار خرابی میشود. در چنین شرایطی بخشهای حیاتی خودرو نظیر سیستم سوخترسانی، انژکتورها و … انرژی الکتریکی لازم را دریافت نخواهند کرد. در نتیجه موتور از کار افتاده و خودرو خاموش میشود.
4- ایراد در عملکرد ایسیو
ایسیو به عنوان مغز متفکر خودروهای انژکتوری، وظیفه هدایت و کنترل سنسورهای خودرو اعم از سیستم سوخترسانی، انژکتورها و … را برعهده دارد. حال اگر این مغز کامپیوتر دچار ایراد شده و از کار بیفتد، تمامی زیرمجموعههای آن نیز از کار خواهند افتاد. در نتیجه شاهد خاموش شدن ناگهانی ماشین خواهیم بود.
از جمله دلایلی که خرابی آنها در عملکرد ایسیو تاثیر دارند، میتوان به گزینههای زیر اشاره نمود:
- معیوب شدن سنسورها
اغلب خودروهای امروزی دارای مجموعهای از سنسورهای مختلف هستند. این سنسورها وظیفه جمعآوری اطلاعات در رابطه با وضعیت پیشرانه و انتقال آن به ای سی یو را برعهده دارند. معیوب شدن هر یک از این سنسورها منجر به ارسال اطلاعات نادرست به ECU شده و فرمانهای آن را با مشکل مواجه میکند. از جمله این سنسورها میتوان به سنسور دور موتور، حسگر فشار هیدرولیک، مپسنسور و .. اشاره نمود.
- معیوب شدن سنسور اکسیژن
وظیفه اصلی سنسور اکسیژن تجزیه و تحلیل گازهای خروجی از اگزوز است. این اطلاعات توسط سنسور به ایسیو ارسال میشود تا میزان پاشش سوخت به طور دقیق تنظیم گردد. خرابی این قطعه منجر به ارسال اطلاعات نادرست به ایسیو شده و میزان پاشش سوخت با عملکرد خودرو همسو نخواهد بود. این مسئله منجر به عملکرد نادرست موتور و در برخی مواقع خاموش شدن ناگهانی ماشین میشود.
علاوه بر موارد فوق، هر مشکل دیگری که منجر به اختلال در عملکرد مکانیکی موتور شود، میتواند باعث خاموش شدن آن گردد. عدم چرخش روان میللنگ ناشی از خرابی یاتاقانها، افزایش بیش از حد دمای موتور، پاره شدن تسمه تایم و … از جمله این مشکلات هستند.
علت خاموش شدن خودرو هنگام ترمزگیری چیست؟
موارد زیر برخی از مهمترین دلایل خاموش شدن خودرو هنگام ترمزگیری و پایین آمدن دور موتور و سرعت هستند:
- ایراد در سنسور اکسیژن و ارسال اطلاعات نادرست از وضعیت گازهای خروجی اگزوز به ایسیو
- گرفتگی دریچه چرخش گاز (EGR) در ماشین
- کثیف بودن انژکتورها و عدم انتقال صحیح سوخت به درون سیلندرها
- ایراد در پمپ بنزین و نرسیدن سوخت کافی به پیشرانه
- خرابی مبدل گشتاور در ماشینهای اتومات و عدم انتقال درست نیرو به گیربکس
چرا ماشین در حالت درجا خاموش میشود؟
زمانی که ماشین در حالت درجا کار میکند، دور موتور به طور قابل توجهی پایین میآید. از این رو دلایلی که منجر به خاموش شدن ناگهانی ماشین در حالت درجا میشود با دلایل خاموش شدن آن در زمان ترمزگیری تقریبا یکسان است. با این وجود برخی عوامل دیگر نظیر فرسوده بودن سیمکشی خودرو، کثیف شدن فیلتر سوخت یا مسدود شدن آن نیز در این مواقع منجر به خاموشی ماشین میشوند.
چرا افت دور موتور منجر به خاموش شدن ماشین میشود؟
دور موتور خودرو به طور معمول در حالت درجا کار کردن، دارای مقداری نوسان است. این نوسان در محدوده 820 تا 995 طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. اما در برخی مواقع شاهد نوسانهای شدید هستیم. طوری که دور آن به حدی پایین میرود که ماشین شروع به لرزش کرده (حدود 700 دور به پایین) و خاموش میشود. گاهی نیز به قدری دور موتور بالا میرود که خودرو شروع به گاز خوردن میکند. حال سوال اینجاست که چه ایرادی منجر به بروز چنین اتفاقی در موتور ماشین میشود؟
از جمله دلایل افت دور موتور و خاموش شدن ماشین میتوان موارد زیر را نام برد:
- خرابی استپر موتور
- ایراد دریچه گاز، سنسور آن و سیم گاز
- مشکل در سنسور فشار هوای منیفولد
- ایراد سنسور اکسیژن
- خرابی سنسور دور موتور
- مشکل در کامپیوتر ماشین
- روشن بودن کولر
- نیمسوز شدن پمپ بنزین یا خرابی سوکتهای آن
- خرابی یا گرفتگی سوزن انژکتور
- نامیزان بودن تسمه تایم
- خراب شدن باتری ماشین
- عدم شارژ توسط دینام
- اتصال در سیمکشیها یا جعبه فیوز
برای تشخیص دقیق عامل خاموش شدن ناگهانی ماشین در دور موتور پایین، باید خودرو را دیاگ زد. سپس قطعه آسیب دیده را تعویض یا تعمیر نمود.
دلایل لرزش موتور و خاموش شدن ماشین چیست؟
یکی از ایرادات شایع و البته آزاردهنده در خودروهای امروزی، لرزش موتور در دورهای آرام است. گاهی این مشکل به قدری حاد میشود که موتور قادر به روشن ماندن نبوده و خاموش میشود. در ادامه به بررسی علل شایع لرزش موتور و خاموش شدن ماشین میپردازیم:
- خرابی دسته موتورها
- پایین بودن بیش از حد دور موتور درجا
- ضعف پاشش سوزن انژکتور
- جرقه ضعیف شمع
- جرقه ضعیف کویل
- ضعف در سیستم سوخت رسانی
- برق دزدی وایرها
مهمترین دلایل خاموش شدن ماشین بعد از استارت
گاهی شاهد خاموش شدن ماشین بالافاصله بعد از استارت زدن هستیم. این مسئله میتواند ناشی از مشکلات زیر باشد:
- خرابی سنسور فشار هوا
- سوپاپهای معیوب
- اختلال در سوئیچ اینرسی
- تمام شدن سوخت خودرو
- کم شدن توان باتری
- ایراد در پمپ سوخت
- عمکلرد نادرست مبدل گشتاور
- وجود مشکل در سنسور اکسیژن
علت خاموش شدن ناگهانی ماشین و استارت نخوردن آن
در برخی اوقات پس از خاموش شدن ناگهانی ماشین با مشکل استارت نخوردن آن مواجه میشویم. این مسئله میتواند ناشی از عوامل زیر باشد:
- عملکرد بد مبدل گشتاور در ماشینهای گیربکس اتومات
- ایراد در سیستم سوخترسانی و عدم انتقال صحیح سوخت از باک با پیشرانه
- تمام شدن سوخت در باک
- اختلال در عملکرد سوئیچ اینرسی
- خراب شدن حسگر اکسیژن و کاهش قدرت موتور به خصوص در سرعتهای پایین
- ایراد در اتصالات باتری از قبیل شل شدن سیمها، خوردگی و سولفاته زدن سوکتها
- خرابی سنسور فشار هوا و عدم دریافت اکسیژن کافی در پیشرانه
- ایراد در سوپاپهای خودرو و ایجاد تنشهای حرارتی در موتور
خاموش شدن ناگهانی ماشین در حال حرکت چه علتی دارد؟
برخی رانندگان از خاموش شدن ناگهانی ماشین در حال حرکت شکایت دارند. بروز این اتفاق هنگام رانندگی در بزرگراهها با خطرات زیادی همراه است. به همین منظور ضروری است با علل پیشامد آن آشنا بوده و تا حد امکان از بروز آن جلوگیری نمایید:
- سوختن پمپ بنزین یا وجود مشکل در سوکتهای آن
- مسدود شدن مبدل کاتالیزور
- کم بودن روغن موتور
- شل بودن پیچهای موتور خودرو
- پاره شدن تسمه دینام
- مشکلات کامیپوتر خودرو
- فعال شدن سوئیچ اینرسی
- سوختن فیوزها یا شل شدن آنها
- مشکلات برق خودرو
- اختلال در اتصالات باتری
- کثیفی استپر موتور
- بالا رفتن دمای موتور
- عملکرد نادرست سنسور اکسیژن
- مشکل در رله دوبل
علت خاموش شدن ماشین هنگام کولر گرفتن چیست؟
گاهی شاهد خاموش شدن ماشین هنگام کولر گرفتن هستیم. علت این مشکل ناشی از چیست؟
به طور کلی خرابی دو قطعه در چنین شرایطی باید مورد بررسی قرار گیرد. اولین قطعه استپر موتور است. استپر موظف است در زمان ساساست یا گرفتن کولر، هوای بیشتری به داخل موتور ارسال کند. وجود مشکل در این قطعه منجر به عدم ارسال هوای کافی به داخل موتور شده و در نتیجه ماشین خاموش میشود.
دومین قطعهای که برای خاموش شدن ماشین همزمان با کولر گرفتن باید مورد بررسی قرار گیرد، سنسور مپ است. این سنسور، مقدار جرم و دمای هوای ورودی به منیفولد را چک میکند. سپس با ارسال این اطلاعات به ECU، به کامپیوتر خودرو در کنترل شرایط موتور کمک میکند. قطعا خرابی این قطعه منجر به ارسال نادرست اطلاعات به ایسیو شده و باعث خاموش شدن ناگهانی ماشین خواهد شد.
چرا ماشین روی گاز، ناگهان خاموش میشود؟
امروزه در سطح کشور شاهد خودروهایی هستیم که برای تامین انرژی اولیه خود از گاز CNG استفاده میکنند. موتور برخی از این خودروها از ابتدا به صورت گازسوز طراحی شده و برخی دیگر با استفاده از مبدلهایی در مسیر سوخت، دوگانهسوز شدهاند. یعنی میتوانند بنابر شرایط از بنزین یا گاز برای احتراق در سیلندر استفاده کنند. مشکلی که اغلب رانندگان با این خودروها دارند، خاموش شدن ناگهانی ماشین در حالت گازسوز است. به عبارت دیگر با رفتن روی گاز، موتور ماشین از کار میافتد. عوامل تاثیرگذار در این مشکل را میتوان موارد زیر دانست:
- تنظیم نبودن رگلاتور خودرو که در کاپوت قرار دارد. بنابراین با تنظیم ولم مشکی رنگ رگلاتور به راحتی مشکل برطرف میشود.
- ایراد در شمعها و جرقهزنی ضعیف آنها. برای حل این ایراد نیز میتوانید از شمع دو پلاتینه مختص خودروهای گازسوز استفاده کنید.
- تعویض وایر خودرو به نوع سیمی نیز میتواند راهکاری برای حل مسئله خاموش شدن ماشین روی گاز باشد.
دلیل خاموش شدن ناگهانی ماشین اتومات چیست؟
امروزه اغلب خودروها با گیربکس اتومات طراحی میشوند. در این سیستم به جای کلاچ از مبدل گشتاور استفاده میشود. این قطعه به کمک جریان هیدرولیک مانع از خاموش شدن ناگهانی ماشین در دور موتور پایین میشود. سپس گشتاور موتور را به گیربکس و چرخها منتقل میکند. بدیهی است خرابی و وجود ایراد در سیستم مبدل گشتاور منجر به عملکرد نادرست آن در دورهای آرام موتور شده و از کار افتادن موتور را در پی دارد.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی دلایل خاموش شدن ناگهانی ماشین در حالات مختلف پرداختیم. چنانچه با این مشکل روبرو شدید، اولین قدم حفظ خونسردی است. سپس خودرو را به سمت راست جاده هدایت کرده و آن را متوقف کنید. در نهایت نیز از یک یدککش برای انتقال ماشین به تعمیرگاه کمک بگیرید.
آیا تابحال با خاموش شدن ماشین به طور ناگهانی به خصوص در بزرگراهها مواجه شدهاید؟ چطور خودرویتان را به سمت راست جاده هدایت کردید؟
سوالات متداول💡