شاید تا به حال در بین انبوه تبلیغات، بنرها و پیامهای زیادی که همۀ ما با آنها سروکار داریم، اسم ردیاب به چشمتان خورده باشد؛ ولی تا امروز فرصتی برایتان پیش نیامده تا راجع به آن دقیقتر بدانید. شما چقدر با ردیاب آشنایی دارید؟ آیا شما فکر میکنید ردیاب خودرو همان دزدگیر خودرو است؟ در این صورت حتما مطالب این مقاله را تا آخر بخوانید تا با انواع ردیاب و کاربردهای آن آشنا شوید.
بهتر است این مقاله از رادار را با این سؤال آغاز کنیم؛ ردیاب چیست؟ ردیاب یکی از تجهیزات امنیتی است که موقعیت سوژۀ مورد نظر را در هر لحظه اعلام میکند. شاید شما هم زمانی که اسم ردیاب را میشنوید یاد ردیاب خودرو میافتید اما باید بدانید ردیاب کاربردهای بسیار مختلفی دارد که بسته به نیازمان از هرکدام از آنها میتوانیم استفاده کنیم. به همین دلیل بهتر است قبل از انتخاب ردیاب نیاز خود را دقیق بشناسید تا بدانید کدام ردیاب برای شما مفیدتر و پرکاربردتر است. اما، چرا باید ردیاب بخریم؟
- اگر پارکینگ امنی برای وسیلۀ نقلیۀ خود ندارید.
- اگر همیشه نگران فرزندتان در مسیر مدرسه و خیابان هستید.
- اگر مدیریت یک ناوگان را به عهده دارید.
- اگر کارفرمایی هستید که چند راننده برای شما کار میکنند.
- اگر به حیوان خانگی خودتان خیلی وابستگی دارید.
- اگر ماشینتان را به بقیه امانت میدهید.
- اگر حواستان به سرعتتان نیست.
یا حتی اگر همیشه ماشین خود را زیر تابلوی حمل با جرثقیل پارک میکنید!
اگر با هر کدام از مسائل بالا دست و پنجه نرم میکنید ردیاب رادار فرشته نجات شماست.
منظور از انواع ردیاب چیست؟
بعد از آشنایی با اینکه ردیاب چیست ؛ در این قسمت در مورد انواع ردیاب توضیح خواهیم داد. همانطور که گفته شد ردیابهای بسیار متنوعی برای مصارف مختلفی وجود دارد که در ادامه به طور کلی به آنها اشاره خواهد شد:
- ردیاب خودرو
- ردیاب شخصی
- ردیاب حیوانات
- ردیاب موبایل
- ردیاب آهنربایی
1- ردیاب ماهوارهای خودرو
یکی از پُرفروشترین انواع ردیاب، gps ماشین است. این ردیاب مخفی در هر جای خودرو میتواند جاسازی شود و اطلاعات زیادی را در اختیار صاحب خودرو قرار دهد. به کمک ردیاب خودرو، اطلاعات توسط اپلیکیشنی نصب شده بر روی تلفن همراه یا سامانۀ تحت وب در اختیار صاحب خودرو قرار میگیرد. اطلاعاتی از قبیل:
- نمایش موقعیت لحظهای خودرو
- بروز هرگونه سرقت مثل سرقت خودرو، باتری، ردیاب و..
- تعریف سرعت مجاز و اطلاعدادن به مالک در صورت تجاوز از سرعت مشخصشده
- ذخیرۀ مسافت طیشده به طور دقیق همراه با ساعت و تاریخ
- اعلام حمل با جرثقیل
- یادآوری خدمات دورهای مثل بیمه و تعویض روغن و…
- اعلام تغییراتی که در خودرو رخ میدهد مثل: بازشدن دربها، جابهجایی، تصادف، ضربه و روشنشدن خودرو
- خاموش و روشن کردن خودرو از راه دور
در واقع ردیاب خودرو که در اصطلاح آن را جعبه سیاه ماشین مینامند، سخت افزاری است مانند جعبه سیاه هواپیما، که تمامی اطلاعات و آمار مربوط به اتومبیل و راننده را در خود ذخیره و پردازش نموده و به روی سرور ارسال می نماید. این اطلاعات میتواند به صورت آنلاین یا آفلاین در اختیار مالک خودرو قرار گیرد. خبر خوب اینکه ما در مقاله امکانات اپلیکیشن ردیاب خودرو این امکانات را به طور کامل بررسی کرده ایم و به شما توصیه میکنیم خواندن آن را فراموش نکنید. اما چرا باید با وجود دزدگیر خودرو، ردیاب داشته باشیم؟ جواب این سؤال بسیار ساده است! بارها با صدای آژیرهای ممتد ماشینها در خیابانها مواجه شدهایم که هیچکسی به فکر خاموشکردن آن نیست. در این مواقع صدای آژیر دزدگیر قطع نمیشود چون صاحب ماشین اصلاً صدای کمکخواستن ماشین خود را نمیشنود. این نشنیدنها سرقت را بسیار آسان کرده است. همچنین با یک جستجوی کوچک در اینترنت، به سادگی روش از کار انداختن دزدگیر پیدا میشود و این مهمترین و اولین گام برای دزدی است! اما با ردیاب، شما در هر لحظه آمار ماشین خود را دارید و خیالتان از بابت همه چیز راحت است.
2- ردیاب شخصی؛ دومین مدل ردیاب در دنیا
با توجه به پیشرفت تکنولوژی، استفاده از ردیاب برای اشخاص، براساس نیازهای مختلف بسیار فراگیر و محبوب شده است. در زمینۀ ردیاب شخصی میتوانیم به ردیاب برای کودکان، سالمندان، بیماران آلزایمری و معلولین ذهنی اشاره کنیم. با این ردیابهای هوشمند میتوانیم موقعیت لحظهای افرادی را که مورد نظر ما هستند، بررسی کنیم و خیالمان از گمشدن آنها راحت باشد. از دیگر امکانات خوبی که ردیابهای همراه در اختیار ما قرار میدهند، تعیین محدودۀ حرکتی است. به طور مثال به کمک این ویژگی اگر فرزند ما از محدودۀ حرکتیای که برای او تعیین کردهایم فراتر برود، به ما اطلاع داده میشود. یکی از اصلیترین مصرفکنندگان این مدل از انواع ردیاب، بازاریابان هستند. با وجود ردیاب شخصی محدودۀ حرکتی آنها، ساعات کاری و بسیاری از اطلاعاتی که برای محاسبۀ حقوق آنها لازم است در اختیار کارفرمایان قرار خواهد گرفت.
3- ردیاب حیوانات
حتماً بارها با آگهی حیوان گُمشده مواجه شدهاید و دیدهاید که صاحبان این حیوانات از این بابت چقدر نگران هستند. اگر شما یک حیوان خانگی بازیگوش دارید، حتماً چنین نگرانیهایی را چه در خانه و چه در فضای باز تجربه کردهاید. با استفاده از ردیاب حیوانات میتوانید از این نگرانیهای آزاردهنده رها شوید چون به کمک این ردیاب کوچک و سبک که به قلاده و گردن حیوان متصل میشود میتوانید بر روی صفحۀ گوشی تلفن همراه حرکت حیوان را مشاهده کنید یا اگر از پیش چشمتان دور شد به راحتی و بدون نگرانی پیدایش کنید.
4- ردیاب موبایل
با وجود حجم زیادی از اطلاعات شخصی که در تلفنهای همراه نگه داشته میشود، گمکردن موبایل یک فاجعه است! حادثه خبر نمیکند. هر لحظه گوشی شما در خطر است. رادار پیشنهاد میکند روی گوشی تلفن همراه خود ردیاب موبایل را نصب کنید و در صورت گُمکردن آن به هیچ عنوان نگران نباشید چون امکان پیداشدن تلفن همراه شما، مهمترین کاربرد ردیاب موبایل است. اما این ردیاب کوچک و دقیق کاربردهای دیگری هم دارد برای مثال میتوان گفت که اگر پدر یا مادری حساس باشید و دغدغۀ کنترل تلفن همراه فرزندتان را داشته باشید میتوانید با استفاده از ردیاب موبایل از فعالیتهای او مطلع شوید. همچنین ردیاب موبایل کاربرد نسبتا مشابهی با ردیاب شخصی دارد، به این ترتیب با نصب ردیاب موبایل بر روی تلفن همراه عزیزان خود میتوانید از موقعیت مکانی آنها به صورت لحظهای باخبر شوید.
5- ردیاب بلوتوثی
گاهی اوقات وسایل ارزشمند خود را گم میکنیم و به یاد نداریم آخرین بار آنها را کجا گذاشتهایم. در این شرایط وجود سیستمی که آخرین موقعیت وسیله گم شده را به ما یادآوری کند، بسیار کمککننده خواهد بود. ردیاب بلوتوثی همان سیستم مورد نظر است که میتواند به افراد در یافتن وسایلشان یاری برساند. این دستگاه به عنوان یکی از انواع ردیاب قادر به ایجاد آلارم در وسایل گم شده تا فاصله یک متری است. علاوه بر این gps بلوتوثی آخرین موقعیت وسیله مورد نظر را از طریق اینترنت موبایل در نقشه گوگل ذخیره میکند. به این ترتیب هرگاه فراموش کنید، وسیله گم شده را کجا گذاشتهاید، با مراجعه به نقشه گوگل میتوانید آن را بیابید. امروزه نرمافزار مرتبط با ردیاب بولوتوثی بر روی هر دو سیستم عامل اندروید و iOS قابلیت نصب را دارد.
6- ردیاب شنوددار
یکی دیگر از انواع ردیاب های موجود در بازار، مدلهای شنوددار است. این ردیابها قادرند صداهای اطراف خود را ضبط کرده و از طریق نرمافزار مربوطه در اختیار کاربر بگذارند. به عبارت دیگر این دستگاهها، نوعی GPS به همراه دستگاه شنود صدا هستند. این مدل جی پی اس را میتوان برای کاربردهای شخصی و یا موقعیتیابی خودرو در بازار یافت.
تصور کنید، خودرو شما به سرقت رفته است. داشتن ردیاب شنوددار در خودرو، منجر به شنیدن صداهای درون ماشین شده و در برخی مواقع حتی هویت سارق را نیز مشخص میکند. علاوه بر این استفاده از جی پی اس شنود دار برای کاربردهای شخصی، به والدین کمک میکند، از مراودات کودکان خود با دوستانشان آگاه باشند. در نتیجه کنترل و نظارت بهتری بر عملکرد فرزندان خود خواهند داشت.
7- ردیاب دوربیندار
ردیاب دوربیندار یکی دیگر از انواع ردیاب است که میتواند علاوه بر موقعیت جغرافیایی خودرو، تصاویری از داخل آن نیز در اختیار مالک قرار دهد. این دستگاه معمولا دارای 2 دوربین است که یکی برای ثبت تصاویر صندلیهای جلویی و دیگری برای ثبت تصاویر صندلیهای عقبی کابین استفاده میشود. به این ترتیب از هر نقطهای در جهان میتوانید اطلاعات کاربردی از موقعیت ماشین و اتفاقات رخ داده درون آن به دست آورید.
یکی از مهمترین کاربردهای ردیاب دوربین دار، ثبت چهره سارقان در زمان دزدیدن خودرو است. در نتیجه فرد میتواند بالافاصله تصاویر ثبت شده را در اختیار نیروی پلیس گذاشته و از آنها برای یافتن سارق کمک بگیرد.
8- جی پی اس صوتی
جی پی اس صوتی یا همان تکنولوژی سونار، راهکاری برای یافتن موقعیت ناوها، کشتیها و زیردریاییهاست. این سیستم بر اساس صوت به سنجش فاصله اشیاء تا خود میپردازد. در واقع با انتشار امواج صوتی و بررسی زمان و جهت بازگشت آنها، موقعیت اشیاء اطرافش را شناسایی میکند.
9- ردیاب آنتنی
تمام دستگاههای ردیاب دارای یک آنتن GPS هستند. از این رو میتوان گفت تمام جی پی اسهای امروزی، نوعی ردیاب آنتنی هستند. آنتن موجود در این سیستم، سیگنالهای رادیویی را از ماهوارهها دریافت کرده و با پردازش آنها، موقعیت خود را مشخص میکند. در ادامه با برخی از ویژگیهای GPS آنتنی آشنا میشویم:
- اطلاع از موقعیت دقیق خودرو به صورت آنلاین و شبانهروزی
- کنترل بر ماشین و خاموش و روشن کردن آن از راه دور
- ارسال هشدارهای امنیتی از قبیل روشن شدن غیرمجاز خودرو، باز شدن دربها، حمل با جرثقیل و …
- قابلیت ارسال دیتا و گزارشگیری از اطلاعات و مسیرهای حرکتی ماشین
- …
انواع GPS خودرو؛ بهترین انتخاب برای شما کدام است؟
همانطور که گفتیم GPS خودرو یکی از انواع ردیاب است که به جهت موقعیتیابی و ایجاد امنیت برای ماشینها طراحی شده است. اما این وسیله خود دارای مدلهای مختلفی است که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
1- ردیاب دیاگ؛ سادهترین ردیاب خودرو
یکی از سادهترین انواع ردیاب خودرو، ردیاب دیاگ است. این مدل GPS با وجود قیمت ارزانش، باز هم انتخابی مناسب برای تامین امنیت ماشین است. زیرا کارایی و دقت کافی در موقعیتیابی خودرو را داشته و میتواند اطلاعات مناسبی در این زمینه به کاربر ارائه دهد. GPS دیاگ برای راهاندازی نیاز به نصب بر روی سوکت دیاگ برق خودرو دارد. از این رو نصب جی پی اس بسیار ساده بوده و در سریعترین زمان انجام میشود.
2- ردیاب فندکی؛ پنهانترین ردیاب ماشین
ردیاب فندکی نیز در زمان کوتاهی به خودرو متصل شده و راهاندازی آن ساده است. این مدل جی پی اس قابلیت نصب سیم کارت داشته و از این طریق با کاربر ارتباط برقرار میکند. به عبارت دیگر برای استفاده از این ردیاب، تنها کافی است سیم کارت را در آن قرار داده و دستگاه را به پورت فندکی خودرو متصل کنید.
قابلیتها و ویژگیهای GPS فندکی ماشین در مواردی از جمله نصب سریع، طراحی کاربردی و مخفی بودن آن خلاصه میشود. علت مخفی بودن این دستگاه، شباهت زیاد آن به شارژرهای فندکی ماشین است. زیرا ردیاب فندکی همچون شارژرها، دارای 2 پورت USB بوده و میتواند تلفن همراه را نیز شارژ نماید. بنابراین احتمال تشخیص آن توسط سارقین بسیار کم است. علاوه بر این، این مدل ردیاب هنگام جدا شدن از پورت فندکی خودرو، پیامکی جهت اطلاعرسانی برای مالک ارسال میکند.
3- ردیاب آهنربایی یکی از انواع جی پی اس ماشین
خودروهای سنگین به دلیل حرکت در مسیرهای طولانی و دورافتاده در معرض خطرات زیادی از جمله سرقت بار و راهزنی هستند. بنابراین یکی از اصلیترین گزینهها برای ردیابی و نظارت بر وضعیت محمولۀ بار خودروهای سنگین و كاميونهاي حامل كالاهاي ترانزيتي استفاده از ردیاب آهنربایی است. این نوع ردیاب یکی دیگر از تجهیزات امنیتی است که برای صاحبان بار امکان کنترل آنلاین محموله و آگاهی از وضعیت بار را به صورت لحظهای فراهم میکند. این ردیاب بدون عملیات نصب بر روی بار قرار داده میشود و به منبع برق نیازی ندارد؛ در این حالت باتریهایی با توان بالا به دستگاه اضافه شده و مجموعه دستگاه و باتریهای آن در یک قاب قرار داده میشوند. ردیابهای آهنربایی دارای شارژر هستند و بعد از اتمام مدت شارژ باتریها، باید برای چند ساعت به شارژر وصل شوند. مدت زمان نگهداری شارژ، بسته به توان باتری و نوع تنظیمات دستگاه (حالت بهینه یا پر هزینه و آنلاین یا آفلاین) میتواند بین کمتر از یک هفته تا بیش از یک ماه نوسان داشته باشد.
البته یکی دیگر از انواع ردیاب خودرو قابلیت اتصال به ماشین از طریق سیمکشی را دارد. از این رو آنها را با نام ردیاب سیمی میشناسیم. این ردیابها توانایی پنهان شدن بالایی داشته و اطلاعات دقیق و منظمی در مورد خودرو، در اختیار مالک قرار میدهند. برای آشنایی بیشتر با این مدل و مشاهده لیست قیمت ردیاب ها، به سایت رادار جی پی اس مراجعه نمایید.
ردیاب چگونه کار میکند؟
جی پی اس برای تأمین مکان، سرعت و هماهنگسازی زمان برای سفرهای هوایی، دریایی و زمینی؛ دستکم از 24 ماهواره و الگوریتم استفاده میکند. این 24 ماهواره GPS بر روی مدار متوسط زمین (MEO) به ارتفاع حدود 20000 کیلومتری از سطح زمین قرار گرفتهاند. ماهوارههای جی پی اس هر 12 ساعت یک بار (دوبار در هر شبانه روز) یک دور کامل به دور زمین میچرخند. اطلاعاتی که از ماهوارهها به زمین میرسد، توسط 5 ایستگاه زمینی دریافت میشود. گیرنده با محاسبۀ اختلاف زمان ارسال سیگنال از ماهواره و زمان دریافت آن توسط گیرنده اطلاعات دقیقی از فاصلۀ گیرنده و ماهواره به دست میآورد. یک گیرندۀ GPS سیگنالهای دریافتی از چندین ماهواره را ترکیب میکند تا موقعیت دقیق آن را با استفاده از فرآیندی به نام مثلثبندی محاسبه کند. برای تعیین محل گیرنده به سه ماهواره نیاز است، اگرچه اتصال به چهار ماهواره به علت دقت بالاتر ایده آل است. به همین سادگی!
جمعبندی
این هم از صفر تا صد ردیاب! امیداریم سوالات شما را پاسخ داده باشیم. اما اگر همچنان سوالی باقی مانده یا نظر و پیشنهادی دارید با ما در میان بگذارید… همکاران ما در اسرع وقت پاسخگو خواهند بود. در پایان شما را به تماشای این ویدیو کوتاه دعوت میکنیم. این بخش در مورد این که ردیاب چیست توضیحات بیشتری میدهد. تماشای آن را از دست ندهید.
سوالات متداول💡