استارت نخوردن ماشین میتواند دلایل زیادی داشته باشد. تصور کنید صبح یک روز سرد و زمستانی مجبورید برای رفتن به سرکار از رختخواب گرم و نرم خود دل بکنید.
فاصله کوتاه از دم در خانه تا ماشینتان را با عجله طی میکنید تا از سرما یخ نزنید و وقتی در داخل ماشینتان نشستید اولین کاری که میخواهید انجام دهید این است که بخاری را روشن کنید.
از شانس بد خود هر کار میکنید ماشینتان استارت نمیخورد! با عصبانیت شروع به گشتن علت و امتحان کردن راه حلهای مختلف میکنید. (فقط امیدواریم چنین روزی صبح شنبه نبودهباشد!!!)
اما راستش را بگویید در این لحظه کدام یک از شما واقعا میداند که باید چکار کند؟ اصلا نگران نباشید چون ما در کنارتان هستیم و اجازه نمیدهیم سرما به زیر پوستتان نفوذ کند؛ چرا که در این مقاله ما به بررسی دلایل استارت نخوردن ماشین و راهحلهای آن اشاره میکنیم. پس با ما همراه باشید.
4 عامل اصلی استارت نخوردن خودرو
چهار عامل اصلی استارت نخوردن خودرو باتری، استارت، دینام و سوئیچ هستند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
باتری:
باتری طفلکی در بین این چهار مورد از بقیه معروفتر است بهطوری که هر موقع مشکلی که برای استارت پیش میآید همه فکر میکنند تقصیر باتری است!
اگر باتری خراب شده یا اینکه عمر آن به پایان رسیدهباشد (خدا بیامرزدش) ماشین روشن نمیشود اما این جمله به این معنا نیست که هر زمان این مشکل پیش آمد خودسرانه اقدام به تعویض باتری خود کنید. از قدیم هم گفتهاند مشورت در هر کاری خوب است حتی تعویض باتری خودرو.
توجه داشته باشید که طول عمر متوسط باتری تقریبا دو سال است و عوامل متعددی از جمله نحوه عملکرد دینام در طول عمر باطری تأثیرگذار هستند.
استارت:
جالب است بدانید که یکی از دلایل استارت نخوردن ماشین، خود استارت است! مثل اینکه این دفعه گُل به خودی خوردیم.
استارت از اجزای مختلفی چون زغال، اتوماتیک، آرمیچر، چرخدنده، دوشاخه، بوش و یک پوسته بیرونی تشکیلشده است.
این اجزا با هماهنگی یکدیگر، دنده فلایویل (FlyWheel) خودرو را درگیر کرده و آوانس جرقه را از طریق سنسور میللنگ به کامپیوتر گزارش میدهند. زمانی که راننده اقدام به استارت زدن میکند، برق از طریق باتری به سر استارت میرسد.
زغال برق را به آرمیچر رسانده، آرمیچر چرخدنده را میچرخاند و خودرو روشن میشود. اگر استارت شما خراب باشد، فرآیند برقرسانی مختل میشود و در نتیجه همین مشکل علت استارت نخوردن ماشین میشود.
دینام:
اگر خاطرتان باشد بالاتر هم به این نکته اشاره کردیم که نحوهی عملکرد دینام خودرو تاثیر مستقیمی بر باتری میگذارد. چگونه؟ الان برایتان میگوییم:
دینام از زغال، آفتامات، آرمیچر، بالشتک، دیود، بلبرینگ و پوسته تشکیل میشود. این اجزا در کنار یکدیگر مسئولیت شارژ باتری را بر عهده دارند و اگر یکی از این قطعات به خوبی عمل نکند شارژ به خوبی صورت نمیگیرد و اصطلاحات میگوییم باتری دِشارژ شده و خالی کردهاست.
خب، خالی شدن باتری هم جزو دلایل استارت نخوردن ماشین است و از قضا هم یکی از رایجترین آنها محسوب میشود.
سوئیچ:
این هم از چهارمین مورد جناب سوئیچ! برای استارت زدن نیاز به سوئیچ است. سوئیچ از یک مغزی و چند رشته سیم تشکیل شدهاست. مغزی سوئیچ دارای سه حالت بسته یا خاموش، باز و استارت است.
هنگامی که سوئیچ در حالت بسته قرار دارد هیچ اتفاق خاصی نمی افتد اما همین که سوئیچ در حالت باز قرار می گیرد، برق به پشت صفحه کیلومتر، برخی از قطعات و اجزای موتور میرسد.
در این حالت اگر استارت بزنید برق ۱۲ ولت از سوئیچ به اتوماتیک میرسد و خودرو استارت میخورد. توجه داشته باشید که اگر مغزی سوئیچ یا سیمکشی ایراد داشته باشد خودرو روشن نمیشود.
راههای تشخیص خرابی استارت خودرو
همان طور که در بالاتر هم گفتیم خرابی باتری، جزو یکی از رایجترین عوامل استارت نخوردن خودرو است. اگر بخواهید از سلامت باتری خود مطمئن شوید آسانترین راه این است که چراغهای جلو را روشن کرده و سو بالا بزنید.
در این حالت باید نور چراغها عادی باشد. اگر هم که خواستید با دید تخصصیتری به قضیه نگاه کنید میتوانید از ولت متر استفاده کنید. اگر سیمکشیهای پشت استارت قطع شدهباشند در لحظهی چرخاندن سوئیچ، چراغهای پشت آمپر دیگر روشن نمیشود.
اگر موتور استارتر خراب باشد، چراغهای پشت آمپر برای یک لحظه خاموش میشوند و صدای «تق» به گوش میرسد. در صورتی هم که اتصالات پشت استارتر خراب باشند فقط صدای «تق» به گوش میرسد و دیگر چراغهای پشت آمپر خاموش نمیشوند.
اگر نتوانستید علت استارت نخوردن خودرویتان را در موارد بالا پیدا کنید سری به موتور ماشینتان نیز بزنید چرا که احتمالا قفل کردهاست. برای تشخیص این کار کافی است دنده را روی 5 بگذارید و ماشینتان را هُل دهید.
اگر ماشین حرکت کرد یعنی موتور قفل نیست و در غیر این صورت موتور قفل کرده است. (توجه کنید، این روش تنها برای خودروهایی کاربرد دارد که گیربکس دندهای دارند نه اتومات)
گیربکسهای اتومات به گونهای هستند که وقتی دسته دنده (Lever) در وضعیت R یا D باشد، موتور استارت نمیخورد. در صورت خراب شدن سلکتور گیربکس اتوماتیک، پیام وضعیت گیربکس به درستی به ECU ارسال نمیشود و خودرو استارت نمیخورد.
دلایل استارت نخوردن ماشین
بهطور کلی میتوان دلایل استارت نخوردن ماشین را به دو گروه مشکلات احتراقی و برقی تقسیم کرد که در ادامه ما به بررسی این مشکلات میپردازیم:
مشکلات الکتریکی استارت ماشین
- معیوب بودن فیوزها:
- خوردگی باتری:
- باتری از کار افتاده:
- سوئیچ:
- اتصالات معیوب استارت:
مشکلات سیستم احتراق
- تست سیم پیچ:
برای تست دقیق سیم پیچ احتراق و اندازهگیری مقاومت به مولتی متر نیاز است. اگر مولتی متر ندارید می توانید از ابزار دستی استفاده کنید. اگر سیم پیچ در بررسیهای شما به خوبی کار نکرد حتما آن را عوض کنید.
- کلاه توزیع:
- شکستگی قسمتی از سیم پیچ:
- اتصالات الکترونیکی:
- پمپ سوخت و رله:
- فیلتر سوخت:
- استارت شل:
- سوپاپ سرد و معیوب استارت:
- چرخ لنگر رنده و یا چرخ دنده حلقه ای:
- ECU یا MAF معیوب:
سخن پایانی
ما در این مقاله بهطور مفصل به بررسی دلایل استارت نخوردن خودرو پرداختیم و گفتیم که عمدهترین مشکلات به دو دسته مشکلات احتراقی و الکتریکی تقسیم میشوند.
پس اگر زمانی دیدید ماشینتان استارت نمیخورد، هیچ قطعهای را خودسرانه تعویض نکنید، چون ممکن است علت استارت نخوردن ماشین بهخاطر آن قطعه نباشد.
در این لحظه یک نفس عمیق بکشید و مجدد سری به این مقاله بزنید تا با توجه به نکاتی که برای شما گفتیم مشکل را پیدا کنید و توسط تعمیرکار آن را برطرف کنید.
توجه کنید که استارت نخوردن ماشین با روشن نشدن ماشین خیلی فرق دارد، زیرا این دو مشکل جدا از هم هستند و هرکدام ایرادات خاص خود را دارند.
چنانچه شما هم در این زمینه تجربهای دارید که دانستن آن میتواند به خوانندگان این مقاله کمک کند آن را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول💡