کم آب شدن رادیاتور به عنوان قلب سیستم خنک کننده ماشین یکی از مشکلات شایع در میان خودروها به شمار میآید. این اتفاق میتواند آسیبهای جدیای برای موتور ماشین و دیگر تجهیزات آن به همراه داشته باشد. از این رو نباید از کنار آن سرسری گذر کرد. در این مقاله از رادار تصمیم داریم علل کم شدن آب رادیاتور را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. اگر شما هم با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید، توصیه داریم ما را تا انتهای این مطلب همراهی نمایید!
علت كم شدن آب رادياتور چیست؟
اگر به هر دلیلی آب رادیاتور ماشین کم شود، مشکلات و خطرات جدیای سر راه موتور خودرو و قطعات آن قرار خواهد گرفت. زیرا در این صورت موتور آنچنان که باید و شاید خنک نشده و حتی ممکن است منجر به سوختن سرسیلندرها نیز شود. این اتفاق میتواند هزینههای سنگین و گزافی برای تعمیر و تعویض سرسیلندرها بر دوشتان بگذارد. شاید دانستن دلایل کم شدن آب رادیاتور راهی برای تشخیص زودهنگام این مشکل بوده و بتواند در هزینههای تعمیر خودرو صرفهجویی نماید.
مهمترین دلایل کم شدن آب رادیاتور عبارتند از:
- خراب شدن قطعات رادیاتور یکی از اصلیترین دلایل کم کردن آب رادیاتور است. معیوب شدن و از کار افتادن فن رادیاتور، سوراخ بودن بدنه آن، خرابی واتر پمپ، خراب شدن قمقمه رادیاتور، گیرکردن ترموستات و … از جمله رایجترین مشکلات قطعات رادیاتور هستند که منجر به نشت آب و کاهش سطح آن خواهند شد.
2. فرسودگی، زنگ زدگی و رسوب گرفتن شلنگ های رادیاتور یکی دیگر از دلایل کم شدن آب آن است که در اثر گذشت زمان رخ میدهد.
3. درب منبع رادیاتور از دو سوپاپ فشار و خلا تشکیل شده است. وظیفه این سوپاپها ممانعت از تبخیر آب داخل رادیاتور است. اگر به هر دلیلی این سوپاپها یا درب منبع خراب شوند، سطح آب داخلی به طور محسوسی کاهش خواهد یافت.
4. ترک خوردن بلاک سیلندر یا دفرمه شدن سرسیلندر یکی از مشکلات بزرگی است که معمولا در اثر داغ شدن موتور رخ میدهد. این اتفاق میتواند منجر به کم شدن آب رادیاتور شود.
5. نشتی آب از لوله و اتصالات رادیاتور، هواگیری نکردن آن، نشت آب از بخاری و عدم استفاده از ضدیخ نیز میتواند موجب کاهش سطح آب رادیاتور شود.
کم شدن آب رادیاتور تا چه اندازه طبیعی است؟
آب درون رادیاتور به جهت خنککنندگی موتور ماشین به دور قطعات آن میچرخد. طبیعی است که این آب هنگام گردش به دور موتور داغ شده و کمی تبخیر شود. از این رو پس از مدتی مقدار آب درون رادیاتور اندکی کاهش خواهد یافت که این مقدار به عنوان مشکل شناخته نمیشود. به طور کلی اگر آب رادیاتور در طول یک ماه به نصف برسد، مشکل وجود نخواهد داشت. البته بهتر است فاصلههای اضافه کردن آب را به یک ماه نرسانده و در مدت زمانهای کوتاهتری آن را چک کنید. اما در صورتی که این آب در طول یک هفته، یا حتی چند روز به نصف برسد، مشکل کم شدن آب رادیاتور در خودرویتان را باید جدی گرفته و به دنبال رفع آن باشید.
زمان مناسب جهت بازدید مخزن آب رادیاتور چه وقت است؟
اگر قصد بازبینی مخزن آب رادیاتور را دارید، باید ابتدا چند ساعتی از خاموش بودن ماشین بگذرد تا آب کمی از حرارت افتاده و خطر سوختگی در پی نداشته باشد. سپس با اطمینان یافتن از سرد شدن رادیاتور، دریچه آن را باز نموده و سطح آب را بررسی کنید.
علائم کم شدن آب رادیاتور خودرو چیست؟
همان طور که گفتیم کم شدن آب رادیاتور در طول زمان و پس از گذشت یک ماه، به اندازه نیمی از سطح مخزن، طبیعی است. اما گاهی این مقدار از حد مجاز بیشتر بوده و مشکلاتی در خودرو ایجاد میکند. برای اطلاع یافتن از کاهش سطح آب رادیاتور بیش از اندازه مجاز، نشانههایی وجود دارد. اولین نشانه روشن شدن چراغ چک آب رادیاتور و بالا رفتن دمای آب است. این چراغ بر روی صفحه جلو داشبورد قرار گرفته و میزان افزایش دما را به شما نشان میدهد. در صورتی که دما از حد مشخصی بالاتر رود، احتمال کاهش سطح آب در رادیاتور وجود داشته و باید خودرو را به سرعت خاموش کنید.
دومین نشانه جهت اطلاع یافتن از کم کردن آب رادیاتور، مربوط به افزایش دما در موتور و به طبع آن داغ شدن بالای داشبورد میباشد. اگر حین رانندگی شاهد حرارت بالا از سوی داشبورد بودید، باید در کوتاهترین فرصت ماشین را خاموش نموده و از سطح آب رادیاتور اطلاع یابید. توجه داشته باشید که در این شرایط، باز کردن درب رادیاتور کاری خطرناک بوده و احتمال سوختگی وجود دارد.
علائم کم شدن آب خودرو به علت سوختن واشر سرسیلندر
در صورتی که کم شدن آب خودرو به دلیل سوختن واشر سرسیلندر رخ دهد، شمعهای ماشین خیس شده و شاهد ریپ زدن موتور خواهیم بود. علاوه بر این مقداری روغن درون رادیاتور به چشم خواهد خورد که معمولا ظاهری شبیه گل و لای دارد.
کم شدن آب رادیاتور چه خطراتی در پی دارد؟
رادیاتور به عنوان اصلیترین بخش در سیستم خنک کردن موتور ماشین شناخته میشود. بنابراین کم شدن آب رادیاتور به هر دلیلی که باشد، خطرات و آسیبهای جدیای برای موتور و قطعات آن به همراه خواهد آورد. از جمله این آسیبها میتوان به سوختن واشر سرسیلندر، سوختن موتور و گیرپاژ کردن پیستونها اشاره نمود. بدیهی است هزینههای تعمیر ناشی از سوختن موتور و سیلندرها بسیار گزاف است. از این رو در اولین اقدام باید به رادیاتور آب اضافه کرده و مانع از داغ شدن موتور شویم. سپس در مرحله بعد به سراغ یافتن علت نشتی آب رادیاتور رفته و در پی تعمیر و حل مشکل برآیید.
چطور مشکل کم شدن آب رادیاتور را رفع کنیم؟
اغلب افراد از آب شهری برای رادیاتور استفاده میکنند. مشکل اینجاست که آب شهری به لحاظ سختی، فراتر از حد استاندارد است. از این رو املاح و نمک موجود در آب، در اثر فشار و دمای بالای موتور، رسوب کرده و به دیوارههای رادیاتور میچسبند. این پدیده در طولانی مدت موجب خوردگی و پوسیدگی دیوارهها شده و در نهایت نشتی آب و گرفتگی مسیر جریان آب را در پی خواهد داشت. در نتیجه شاهد پدیده کم شدن آب رادیاتور خواهید بود. برای رفع این مشکل بهترین کار استفاده از آب مقطر برای رادیاتور میباشد. البته توصیه میشود آب مقطر را به تنهایی در رادیاتور نریزید. بلکه همراه آن از محلول ضدیخ و ضد جوش نیز استفاده کنید. این محلول در روزهای سرد سال، مانع از یخ زدن آب رادیاتور شده و در روزهای گرم نیز مانع از جوش آمدن آب خواهد شد. علاوه بر اینها قابلیت رسوب زدایی و جلوگیری از زنگزدگی نیز دارد. برای رسیدن به نتیجه بهتر، باید ترکیبی از آب مقطر و محلول ضدیخ و ضد جوش را با نسبت 75 به 25 درون رادیاتور بریزیرد.
در کنار تمام این موارد کارشناسان توصیه میکنند هر ساله یکبار آب رادیاتور را به طور کامل تخلیه نموده و مجدد آن را با آب مقطر و ضد یخ و ضد جوش جدید پر کنید. این کار از آسیبهای احتمالی تا حد زیادی پیشگیری خواهد نمود.
عوض نکردن آب رادیاتور خودرو چه تأثیری بر روی خودرو میگذارد؟
جهت بالا بردن طول عمر رادیاتور و دیگر قطعات سیستم خنک کننده ماشین بهتر است هر ساله یکبار آب رادیاتور را به طور کامل تخلیه نموده و با آب جدید جایگزین کنید. عدهای معتقدند که هیچگاه نباید آب اولیه رادیاتور تخلیه شده و همواره باید آب فابریک آن را حفظ کرد. این یک باور غلط است که پس از مدتی هزینههای هنگفتی جهت تعمیر رادیاتور و قطعات آن از جمله پمپ آب، مسیرهای حرکت آب و مشکلات ناشی از گرم کردن و جوش آوردن ماشین بر دوش این افراد سنگینی خواهد نمود.
برای رادیاتور از چه آبی استفاده کنیم؟
همانطور که پیش از این گفتیم استفاده از آب شهری در رادیاتور موجب رسوب و خوردگی دیوارهها میشود. از این رو بهترین ترکیب برای پر کردن رادیاتور، استفاده از آب مقطر حدود 75 درصد و محلول ضدجوش و ضدیخ حدود 25 درصد میباشد. لازم به ذکر است که در صورت عدم دسترسی به آب مقطر، میتوانید از آب جوشیده سرد شده کمک بگیرید.
چگونه به رادیاتور آب اضافه کنیم؟
در صورتی که خودرو داغ کرده و احساس کمبود آب در رادیاتور را دارید، باید در اولین فرصت ماشین را خاموش نموده و در جایی صاف و امن پارک کنید. سپس کمی صبر کنید تا دمای موتور و آب رادیاتور پایین آید. حداقل زمان لازم برای کاهش دمای آب یک ساعت است. پس از گذشت این زمان، به آرامی و با احتیاط درب رادیاتور را باز نموده و سطح آب آن را چک کنید. در صورت کم شدن آب رادیاتور بهتر است به آن آبی با ترکیب گفته شده، اضافه نمایید.
علت پس زدن آب رادیاتور چیست؟
اگر خودرو شما پس از خاموش شدن، شروع به پس زدن آب رادیاتور نموده و حالاتی شبیه به جوش آوردن نشان میدهد، به احتمال زیاد واشر سرسیلندر نیم سوز شده است. زیرا زمانی که واشر سرسیلندر میسوزد، ماشین دچار جوش آوردن کاذب در رادیاتور شده و دلیل آن نشت آب به پیستونها، مخلوط شدن آب با روغن و گرمای بیش از حد موتور است. در این شرایط باید به تعمیرکار مراجعه نموده و برای تعمیر واشر سرسیلندر اقدام کنید.
علت سرریز شدن آب رادیاتور چیست؟
گاهی در خودروهای قدیمی آب سرریز شده و شاهد مشکل کم شدن آب رادیاتور هستیم. دلیل این اتفاق میتواند در گرو ریختن آب بیش از اندازه مجاز درون مخزن رادیاتور باشد. اما در ماشینهای امروزی به دلیل وجود منبع انبساط این مشکل رخ نمیدهد. زیرا آب اضافی بلافاصله وارد مخزن دیگری شده و در آن ذخیره میشود. علاوه بر اینها در صورتی که درب رادیاتور را به طور کامل محکم نبندید، احتمال نشت آب به بیرون و سرریز شدنش وجود خواهد داشت.
کم شدن آب رادیاتور در زمستان چه علتی دارد؟
در فصل زمستان مشکلات زیادی به سبب یخ زدگی برای خودرو رخ میدهد. یکی از این مشکلات سوختن فیوز فن رادیاتور در اثر یخ زدن پروانه میباشد. سوختن فیوز و از کار افتادن پروانه موجب جوش آوردن ماشین و داغ شدن بیش از حد آن شده و در نتیجه آن شاهد کم شدن آب رادیاتور خواهیم بود.
سخن پایانی
در این مقاله در رابطه با رادیاتور به عنوان قلب تپنده سیستم خنک کننده ماشین و علل کم آب شدن آن صحبت نمودیم. آموختیم کم کردن آب رادیاتور میتواند چه مشکلاتی برای خودرو ایجاد نموده و چه هزینههای گزافی بر دوشمان بگذارد. حال سوال اینجاست که چند درصد از مشکلات جوش آوردن ماشین و هزینههای ناشی از آن در گرو بی توجهی نسبت به سطح آب رادیاتور است؟
سوالات متداول💡
ناشناس
سلام ممنون از راهنمایی هاوراهکارهای عالی