صداگیری خودرو راهی برای نجات یافتن از سروصداهای اضافی درون اتاق ماشین است. این صداها ممکن است ناشی از اجزای داخلی کابین باشد و یا عامل دیگری در ایجادشان دخل داشته باشد. به هر حال نکته مهم این است که وجود این صداها، تمرکز راننده را برهم زده و خطرآفرین است. بنابراین باید عامل ایجاد صدا را شناسایی کرده و آن را رفع نمود.
در این مقاله از رادار جی پی اس به بررسی علل و عوامل ایجاد صدا در ماشین میپردازیم. سپس راهکارهایی برای رفع صدای خودرو معرفی خواهیم کرد.
منظور از صداگیری خودرو چیست؟
اغلب خودروها پس از چند سال دچار مشکلات مختلفی میشود که بروز صدا در کابین یکی از آنها است. استفاده از متریال بیکیفیت و ناهمواریهای سطح خیابان و جادهها مهمترین عوامل ایجاد صدا در ماشین هستند. با صداگیری خودرو میتوان تا حد زیادی صداهای اضافه در ماشین را کاهش داده و آن را روزهای اوج خود برگرداند.
صداگیری ماشین در واقع به رفع و کاهش صداها، لرزشها و تکانهای اتاق مربوط است. در اصطلاح به این کار NVH (noises, vibrations, and overall harshness) میگویند.
کدام قسمتهای ماشین نیاز به صداگیری دارند؟
به طور کلی بخشهای مختلفی در ماشین وجود دارد که در طول زمان دچار مشکل ایجاد صدا میشوند. طوری که باید پس از مدتی آنها را صداگیری نمود. اما این بخشها کدامند؟
داشبورد، ستونها، رودری دربها، سقف و سانروف، کنسول وسط، قاب فرمان، طاقچه عقب، صندوق عقب، سیستم تهویه و … مهمترین بخشهایی هستند که نیاز به صداگیری دارند.
اهمیت صداگیری اتاق خودرو در کیفیت رانندگی
بدیهی است رانندگی نیاز به تمرکز و دقت بالایی دارد. از این رو باید هر عاملی که مانع از ایجاد این تمرکز در رانندگان میشود را حذف کرد. صداهای اضافی درون کابین یکی از این عاملان است که در بسیاری از مواقع موجب خستگی، سردرد، خشم و ناراحتی در رانندگان میشود. طوری که دقت و کنترل آنها بر خودرو کاهش مییابد. بنابراین مهم است راهی برای رفع صداهای ماشین بیابید.
امروزه بیشتر شرکتهای خودروسازی به سراغ طراحیهای آیرودینامیکی بدنه، اتاق و لاستیکها میروند. این کار به کاهش صداهای اضافه ماشین و بهبود راندمان کاری آن کمک شایانی میکند. به عبارت دیگر میتوان گفت در سالهای اخیر توجه به صداگیری خودرو در میان شرکتهای تولیدکننده نیز افزایش یافته است. تا حدی که بسیاری از این شرکتها در زمینه ساخت ماشینهای بیصدا با یکدیگر رقابت میکنند. آنها دریافتهاند که هر چه خودرویی کم صداتر باشد، رانندگان تجربه بهتری درون آن دارند. بنابراین میزان رضایت مشتریان افزایش یافته و سود بیشتری به مجموعه تعلق خواهد گرفت.
تاثیر صدای اتاق خودرو بر کیفیت سفرهای جادهای
اگر بخواهیم مثالی از اهمیت صداگیری خودرو بزنیم، سفرهای جادهای بهترین و ملموسترین انتخاب هستند. تصور کنید در حال سفر به شهری خوش آب و هوا هستید تا کمی تجدید قوا کنید. اگر در طول راه مدام صداهای عجیب و آزاردهنده از سوی ماشین به گوشتان برسد، چه حالی خواهید داشت؟
قطعا شنیدن این صداها، خلق و خوی شما را تنگ میکند. تا جاییکه دیگر از ادامه سفر لذت نبرده و حتی میل به بازگشت دارید. حال اگر پیش از شروع سفر، به یک تعمیرگاه ماهر مراجعه میکردید و اقدام به رفع صدای خودرو مینمودید، شرایط چقدر تغییر میکرد؟ اینجاست که اهمیت صداگیری ماشین بیش از هر چیزی به چشم میآید.
مهمترین عوامل ایجاد صدا در خودرو
زمانی که از صداگیری خودرو و اهمیت آن صحبت میکنیم، باید بدانیم چه عاملی منجر به ایجاد صدا شده است. در واقع تا منشا صداهای اضافه ماشین را پیدا نکنید، نمیتوان آنها را رفع کرد. در ادامه 4 گروه از عوامل موثر در ایجاد صدای اضافی خودرو را معرفی میکنیم:
- صداهای مربوط به موتور و دیگر بخشهای مکانیکی ماشین
- صداهای ناشی از عملکرد نادرست قطعات تریمی (داخل کابین)
- صداهای مربوط به جاده و لاستیک
- صداهای ناشی از عوامل محیطی
یافتن منشا صدا منجر به یافتن راهحل برای رفع آن میشود. از این رو باید از یک متخصص برای تشخیص نوع صدا، عامل آن و راهکار حل مشکل کمک گرفت.
علل سر و صدای داخل کابین خودرو چیست؟
حال که با اهمیت صداگیری خودرو آشنا شدیم، بهتر است علل و سرمنشا ایجاد صداهای مختلف در ماشین را بشناسیم:
1- صدای موتور داخل خودرو
در خودروها فارغ از نوع موتور باید از سلامت عملکرد درونی موتور آگاه بود. حال چه موتور بنزینی باشد یا دیزل، LPG و یا CNG؟ هر چه موتور ماشین در دور پایین و بالا نرمتر کار کند، صداهای درون کابین کمتر خواهد بود.
صدای خرخر یا ضربهای منظم از درون موتور
اولین صدایی که در موتور خودرو ممکن است به گوش برسد، صدای خرخر یا ضربهای منظم است. گاهی اوقات این صدا را تنها پیش از گرم شدن موتور میشنوید. گاهی نیز پس از گرم شدن و حتی در دورهای بالا هم به گوش میرسد. علت این مسئله خرابی تایپیت یا خلاصی بیش از اندازه سوپاپها است. بنابراین برای رفع صدا باید استکان تایپیت ماشین را تعویض نمود.
صدای فس فس داخل موتور
شنیدن صدای فس فس داخل موتور نیز یکی از مواردی است که در صداگیری خودرو باید مورد توجه قرار گیرد. این مشکل معمولا در اثر نشتی در موتور و یا لولههای اطراف آن رخ میدهد. بنابراین ضروری است به سرعت آن را پیگیری کنید تا از بروز مشکلات بعدی و هزینههای تعمیر سنگین جلوگیری شود.
دلایل موثر در ایجاد صدای فس فس موتور عبارتند از:
- نشتی لولههای انتقال سیستم خنککننده که بیتوجهی به آن موجب سوختن موتور، سرسیلندر و … میشود.
- خراب شدن لوله وکیوم ماشین که احتمال افزایش شدید مصرف سوخت را به دنبال دارد.
- آسیب لولههای بخاری که منجر به کار نکردن بخاری، کم آب شدن رادیاتور و آسیب سیستم خنککننده و موتور میشود. ضمن این که احتمال نشتی درون کابین و پوسیدگی و ایجاد بوی بد هم وجود دارد.
- نشتی لولههای کولر و تخلیه گاز کولر که در اثر آن فشار مضاعفی بر کمپرسور وارد شده و احتمال خرابی آن وجود دارد.
صدای ناشی از بسته نبودن در موتور
متاسفانه برخی از تعمیرکاران پس از اتمام کار فراموش میکنند درب موتور را ببندند. در این شرایط ممکن است فرد صدایی درون کابین بشنود. البته عدم رگلاژ صحیح درب موتور هم این صدا را تولید میکند.
صدای ضربه در محفظه زیرین موتور
شنیدن صدای ضربه در محفظه زیرین موتور به معنای احتراق ناقص درون سیلندرهاست. حال ممکن است خرابی شمعها و یا عدم توانایی ماشین در ایجاد تعادل در مخلوط سوخت و هوا دلیل این مشکل باشد. به هر حال اگر انفجار درون سیلندر پیش از جرقهزنی رخ دهد، تایمینگ ماشین بهم میریزد. از این رو لازم است سریعا برای رفع صدای ضربه در موتور خودرو سریعا اقدام نمایید.
2- سر و صدای اگزوز
دومین علت ایجاد صدای اضافی در کابین ماشین، سر و صدای ناشی از اگزوز است. برخی از رانندگان از اگزوز ماشین به عنوان یک صدا خفهکن برای ایجاد جریان آزاد در خودرو استفاده میکنند. این کار در طولانی مدت منجر به زنگ زدن و ایجاد حفره در اگزوز شده و صداهای ناهنجاری به وجود میآورد.
3- صدای جیغ یا غژغژ تسمهها
یکی دیگر از صداهایی که درون کابین به گوش میرسد، صدای جیغ یا غژغژ از تسمههاست. این صدا معمولا هنگام شتاب گرفتن بیشتر میشود. عواملی که باعث ایجاد این صدا میشوند، عبارتند از:
- کهنگی تسمهها و خشک شدنشان
- جنس نامرغوب و کم انعطاف تسمهها
- شل یا سفت بودن بیش از اندازه غلطک تسمه سفتکن
- قرار نگرفتن تسمه در جای خود و اصطکاک میان فولیها و تسمه
در نظر داشته باشید که اگر صدا از سوی تسمه دینام بوده و به آن بیتوجهی کنید، احتمال پاره شدن تسمه و کار نکردن خودرو وجود دارد. اما در صورتی که تسمه تایم دچار مشکل شده باشد، آسیبهای بسیار سنگینی به موتور وارد خواهد شد. بنابراین باید سریعا در پی راهی برای رفع صدای خودرو ناشی از تسمهها باشید.
4- صدای هوا کشیدن در منیفولد
منیفولد برای انجام درست وظایفش دارای یکسری اورینگ و واشر است. این اورینگها در طول زمان و در اثر سرد و گرم شدن موتور، خشک شدن و ترک میخورند. در نتیجه از زیرشان هوا کشیده شده و صدایی در کابین به گوش میرسد. هوا کشیدن منیفولد در کنار تولید صدا موجب بد کار کردن موتور در دورهای آرام و خاموش شدن یا لرزش موتور نیز میشود. به طور معمول توصیه میشود با تعویض اورینگها هر 4 سال یکبار به صداگیری خودرو کمک کنید.
5- صدای زوزه دیفرانسیل و گیربکس
صدای زوزه دیفرانسیل و گیربکس مربوط به ساییدگی، ناهمواری، شکستگی یا آسیبدیدگی در این بخشها میباشد. اگر ماشین از نوع دیفرانسیل عقب باشد، صدای زوزه از قسمت انتهایی کابین به گوش میرسد. در خودروهای دیفرانسیل جلو نیز صدا از سوی گیربکس شنیده میشود.
عواملی از جمله عدم تنظیم کلاچ و اهرم دسته دنده، خرابی ماهکها، غلاف کشویی و برنجیهای گیربکس از دلایل زوزه کشیدن خودرو هستند.
6- صدای سوت لنتها در زمان ترمز گرفتن
در برخی مواقع صدایی شبیه به سوت هنگام ترمز گرفتن به گوش میرسد. این صدا ناشی از تمام شدن لنتها و تماس آنها با دیسک ترمز است. برای رفع این صدای ماشین باید لنتها را تعویض کنید.
امروزه در خودروها چراغی برای هشدار اتمام لنت وجود دارد. اما گاهی این چراغ به درستی عمل نکرده و یا ماشین فاقد آن است. به همین منظور باید نسبت به صداهای کابین هشیار باشید.
7- صدا در قطعات تعلیقی
سومین منبع عمده در تولید صدای خودرو، قطعات تعلیقی آن است. میلههای اتصال واشر، اتصالات توپی و بلبرینگها از جمله قطعات تعلیقی هستند که بیتوجهی به آنهای صداهای اضافی تولید میکند. بنابراین در صداگیری خودرو باید به قسمتهای تعلیقی ماشین نیز توجه داشته باشید.
8- ایراد در قطعات الکتریکی
گاهی اوقات ایراد در قطعات الکتریکی عامل تولید صدا در کابین خودرو است. به طور مثال خرابی رلهها، موتور، برف پاککن، بخاری، انژکتور، پمپ بنزین و … منجر به ایجاد صدای ماشین میشوند. برای رفع این صداها باید به بررسی قطعات آسیب دیده پرداخته و مشکل آنها را حل نمود.
9- صدای سیالات موجود در ماشین
علت دیگر تولید صدا در ماشین، حرکت سیالات (گاز کولر، ضدیخ و …) درون لولههای انتقال است. زمانی که در مسیر حرکت این سیالات مشکلی رخ میدهد، صدای آنها درون کابین به گوش میرسد. برای صداگیری خودرو در این شرایط باید مسیر آسیب دیده را ترمیم کنید.
10- خرابی در قسمتهای تریمی
به تمام قطعاتی که داخل کابین ماشین قرار دارند، قطعات تریمی گفته میشود. اگر این قطعات دچار مشکل و خرابی شوند، سر و صدای اضافی در اتاق به گوش میرسد. تغییر دما ممکن است باعث خوردگی، شکستگی یا ناهماهنگی در قطعات تریمی شود. در نتیجه از جای خود خارج شده و صدا تولید میکنند. به طور مثال ممکن است آچار چرخ، جک و یا صندلیها آسیب دیده و صدا ایجاد کنند.
صدای لق زدن ناشی از فرمان هیدرولیک
در برخی مواقع فرمان ماشین در زمان دور زدن کمی به لرزه درآمده و صدایی شبیه به ناله تولید میکند. این لرزش و صدای آن به کابین نیز منتقل میشود. برای رفع صداگیری خودرو در چنین شرایطی لازم است سطح روغن هیدرولیک و یا خرابی پمپ هیدرولیک را بررسی نمود.
11- صدای داخل خودرو ناشی از لاستیکها
لاستیکها و مشکلاتشان نیز میتوانند باعث تولید صدا داخل خودرو شوند. زمانی که لاستیک آسیب دیده با سطح جاده برخورد میکند، صدایی بیشتر از حالت معمولی ایجاد خواهد کرد. برای رفع صدای ماشین در این شرایط باید از لاستیکهایی با ساختار نرم و باکیفیت استفاده نمود. ضمن این که تنظیم باد به موقع لاستیکها و بررسی وضعیت آجها نیز در این مسئله تاثیرگذار هستند.
12- صدای تقتق از چرخها
اگر با سرعت پایین در حال حرکت هستید و با پیچاندن فرمان، صدای تقتق به گوشتان میرسد، احتمال آسیب پلوس یا سرپلوس میرود. بنابراین برای رفع صدای خودرو لازم است پلوسها را به طور دورهای بازدید کنید. البته در برخی مواقع این صدا ناشی از آسیب بلبرینگهای چرخهاست که تنها چاره کار تعویض آنهاست.
13- پیچیدن صدای باد درون خودرو
یکی دیگر از عوامل تولید صدا در کابین ماشین، پیچیدن صدای باد ناشی از سرعت بالا در جاده است. این مشکل بیشتر در خودروهای سبکوزن مشاهده میشود.
با انجام یکسری تغییرات، تا حدی میتوان نویزهای درون کابین را کاهش داد. به طور مثال میتوانید پوششی در قسمت نواری دربها و پوشش سقف ایجاد کنید. به این ترتیب عایقی برای صدا ساختید که تا حد ممکن به رفع صدای ماشین کمک میکند.
با شنیدن سر و صدای کابین ماشین به چه موارد توجه کنیم؟
مهم است بدانید که سر و صداهای ناشی از موتور در اغلب مواقع به گیربکس مربوط است. این مشکل معمولا در اثر وارد شدن فشار زیاد بر موتور رخ میدهد. بیتوجهی به این مشکل میتواند هزینههای زیادی روی دستتان بگذارد. بنابراین لازم است در زمان شنیدن سر و صدا موتور در کابین ماشین به موارد زیر توجه داشته باشید:
- کنترل سطح روغن، واسکازین و ضدیخ
- استفاده از روغنهای باکیفیت
- بررسی تسمهتایم، فولیهای لاستیکدار و هرزگرد
- بررسی عملکرد سیستم خنککننده از جمله فن رادیاتور
- بررسی واتر پمپ و چرخش آب در سیستم
- چک کردن واشر سرسیلندر از لحاظ سوختن و قاطی شدن آب و روغن
- چک کردن نشتی روغن موتور و گیربکس
راهکار رفع صدای کابین خودرو
شنیدن صداهای مختلف در اتاق ماشین موجب ناراحتی و خستگی در رانندگان میشود. برای رهایی از این مشکل و رفع صدای کابین خودرو مطابق روال زیر عمل کنید:
1- صداگیری اتاق خودرو با تعمیر بخشهای معیوب
اولین راهحل برای صداگیری خودرو حذف صداهای ناشی از خرابی قطعات مکانیکی است. به طور معمول عملکرد نادرست موتور، اگزوز، سیستم تهویه، لاستیکها، سیستم تعلیق و … عامل اصلی تولید صدا در ماشین هستند.
در بسیاری مواقع با یافتن منشا صدا و رفع ایراد قطعه آسیب دیده دیگر صدایی درون کابین به گوش نخواهد رسید. البته انجام یکسری کارهای عمومی نظیر تعویض به موقع روغن موتور نیز در کاهش صداهای خودرو تاثیرگذار است.
2- صداگیری اتاق ماشین با بررسی لاستیکهای خودرو
دومین قدم در صداگیری اتاق ماشین ، بررسی لاستیکهاست. بالا بودن عمر لاستیکها و پایین بودن کیفیت آنها از دلایل تولید صدا در کابین هستند. بنابراین توصیه میشود هنگام تعویض لاستیک، سراغ مدلهای باکیفیت و استاندارد بروید.
گاهی نیز تنظیم نبودن باد لاستیکها دلیل تولید در کابین است. در این شرایط با مراجعه به مراکز تنظیم باد به راحتی میتوان صداهای اضافه را رفع نمود.
3- عایق کردن کفپوش برای صداگیری کابین خودرو
اگر مشکل صدای داخل اتاق ماشین مربوط به ایرادات مکانیکی و لاستیکها نیست، باید سراغ راهکار بعدی بروید. در این شرایط احتمالا صداهای داخل کابین ناشی از ورود هوا به بخشهای مختلف خودرو هستند. بنابراین باید از عایقهای کفپوش کمک گرفت. این کفپوشهای عایق، سروصداهای اضافی را جذب کرده و تنها بخش کمی از آنها را عبور میدهند. اگر کفپوش ماشین را عایق کنید، به صداگیری کابین خودرو در مقابل بخش عظیمی از صداهای باد منجر خواهد شد.
محل استفاده از کفپوش عایق صدا
بیشتر صداهای ناشی از باد درون کابین از طرف صندلیهای جلویی به گوش میرسد. بنابراین باید کفپوش عایق صدا را در کف قسمتهای جلویی ماشین قرار داد. سپس کفپوش را به کمک چسبهای پشتی در جای خود محکم کرد. هر چند استفاده از این کفپوش در قسمت صندلیهای عقب نیز سودمند است. اما تاثیر کمتری در رفع صدای ماشین دارد.
4- صداگیری خودرو به کمک فوم عایق بازتابنده
نوعی فوم عایق بازتابنده نیز وجود دارد که استفاده از آن به صداگیری خودرو کمک زیادی میکند. این فومها علاوه بر کاهش نفوذ صدا به درون کابین، مانع از انتقال هوای سرد به داخل نیز میشوند. بنابراین استفاده از آنها به ایجاد هوای مطبوعتر در زمستانها نیز کمک میکند.
نحوه استفاده از فوم عایق بازتابنده
بهترین راهحل استفاده همزمان از کفپوش عایق و فوم بازتابنده است. طوری که فوم زیر کفپوش قرار بگیرد. به این ترتیب کمترین میزان صدای باد ناشی از حرکت خودرو بر سطح جاده به داخل کابین نفوذ خواهد کرد.
برای کسب نتیجه بهتر میتوانید از فوم عایق در درزهای پنجره و دربها نیز استفاده کنید. البته این کار باید توسط شخص ماهری صورت گیرد. زیرا اشتباه در آن موجب برهم خوردن تعادل دربها و پیچهای آن شده و در دراز مدت مشکلات بیشتری ایجاد میکند.
جهت عایقبندی دربها باید ابتدا تمام پیچها و قطعات لایه بیرونی درب را باز کنید. سپس اندازه دقیق فوم مورد نیاز را محاسبه کرده و در جای درست قرار دهید. در این مرحله دقت کنید که تمام درزها پوشیده شوند. البته نباید بیش از اندازه لازم عایقکاری کرد. زیرا موجب افزایش وزن درب و برهم خوردن تعادل آن میشود. در نهایت پیچها و قطعات باز شده درب را در جای خود محکم کنید.
مدت زمان لازم برای صداگیری خودرو
مدت زمان لازم برای صداگیری خودرو بسته منشا صدا متغیر است. اگر منشا صدا، مشکلات فنی باشد، تا زمان رفع کامل مشکل نمیتوان صداهای اضافی را رفع کرد. اما در صورتی که صداها به قطعات تریمی، لاستیکها و عایقبندی برمیگردد، زمان لازم برای رفع آنها متفاوت خواهد بود. به طور کلی برای گرفتن صداهای درون کابین به چند روز زمان نیاز دارید تا هر یک از بخشها به طور جداگانه بررسی و عایقبندی شود.
نکات عمومی در رفع صدای خودرو
- شنیدن صداهای تکراری درون کابین همچون چراغ هشداری برای رانندگان است. با توجه به این صداها و پیگیری آنها از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کنید.
- هر چند وقت یکبار، لبهها و محفظههای کفپوش و فومهای عایق را بررسی کنید تا از باز نشدن چسبهای آن مطمئن شوید.
- برای عایقبندی ماشین از فردی با سابقه و ماهر کمک بگیرید تا نتیجه مطلوبتری حاصل شود.
- حذف تمام صداها و رسیدن به سکوت مطلق در خودرو امکانپذیر نیست. به خصوص در ماشینهای قدیمیتر و ارزانقیمت.
انواع عایق صوتی برای صداگیری ماشین
عایقهای صوتی موجود در بازار تنوع زیادی دارند که هر یک کاربردهای مخصوص به خود را دارد. در این میان عایقها قابل استفاده برای صداگیری ماشین در دو مدل مختلف یافت میشوند که عبارتند از:
1- عايق الاستومری
ساختار عایق الاستومری به صورت سلول بسته بوده و برای عایق حرارت و برودت به کار میرود. امروزه از عایق الاستومری به عنوان جایگزینی برای پشم شیشه استفاده میکنند.به همین منظور در صنعت تاسیسات نیز کاربردهای فراوانی دارد. مزایای این نوع عایق در راحتی نصب، تنوع ضخامت و قابلیت بکارگیری در فضاهای داخلی و خارجی است.
2- عايق قيري مغناطيسي
عایق مغناطیسی دارای خاصیت چسبندگی به فلز است و به راحتی به بدنه ماشین میچسبد. این عایق برای کاهش صدا و ارتعاش در کف ماشین نصب میشود. سپس در دمای 150 تا 180 درجه و به مدت 30 دقیقه پخت میگردد.
عایق قیری بر پایه قیر بوده و دارای قدرت چسبندگی بالایی است. این مدل ذات خودچسب داشته و نیاز به حرارت و پخته شدن ندارد. بیشترین کاربرد این عایق در دربها، سقف، جلو پنجره، گلگیرها و … است.
بیصداترین ماشینهای جهان کداماند؟
اگر میخواهید با بیصداترین ماشینهای جهان آشنا شوید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
تسلا مدل s، مرسدس بنز کلاس s، آئودی Q5، Q7 و A8 معروفترین خودروهای بیصدای جهان هستند. ساختار و طراحی این ماشینها به گونهایست که به راحتی در باد لغزیده و کمترین اصطکاک را با آن ایجاد میکنند. علاوه بر این وجود عایقهای قدرتمند و جامع در تمام بخشهای کابین باعث کاهش صداهای وارده به داخل کابین میشود. در کنار اینها نباید از ظرافت در طراحی لاستیکهای مخصوص این خودروها نیز چشمپوشی کرد. طوری که به خوبی صداهای ناشی از جاده را دفع کرده و مانع از ورود آنها به داخل اتاق میشوند.
سخن پایانی
در این مقاله به مبحث آزاردهنده صداهای اضافی درون کابین پرداختیم. تلاش ما بر این بود تا منشا صداهای مختلف را معرفی کرده و راهکارهایی برای تشخیص آنها ارائه دهیم. در پایان نیز به سراغ روشهای رفع صدای خودرو رفته و آنها را مرحله به مرحله شرح دادیم.
اگر شما هم راهی برای صداگیری خودرو میشناسید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.