کپ کردن خودرو از آن دسته اتفاقاتی است که کمتر گریبان رانندگان را میگیرد. اما با این حال شناخت این مشکل و علل موثر در بروز آن برای هر رانندهای لازم و ضروری است.
آمارها حاکی از این است که پژو 206 تیپ 2 بیشترین احتمال سکته زدن خودرو را دارد. اما باید بدانید که این مشکل ممکن است در هر خودرویی با هر مدل پیشرانهای رخ دهد. بنابراین رانندگان فارغ از مدل ماشینشان باید در پی آگاهی یافتن نسبت به این مسئله باشند. در این مطلب از رادار جی پی اس به بررسی علت کپ کردن ماشین و راهکارهای مواجهه با آن پرداختهایم.
منظور از کپ کردن خودرو چیست؟
پیش از هر صحبتی بهتر است با مشکل کپ کردن خودرو آشنا شویم.
کپ کردن یا همان کله زدن ماشین به حالتی گفته میشود که با فشردن پدال گاز، بدنه خودرو به سمت جلو پرتاب شود. در این شرایط معمولا شاهد عدم افزایش دور موتور و بالا رفتن سرعت نیز خواهید بود. علت این مشکل، خارج شدن پدال گاز از فرآیند اصلی خود و عملکرد نادرست آن است.
برخی از رانندگان به کپ کردن، سکته زدن خودرو نیز میگویند.
سکته زدن خودرو چگونه رخ میدهد؟
زمانی که راننده پای خود را روی پدال گاز فشرده و به جای بالا رفتن دور موتور یا سرعت خودرو شاهد کله زدن آن است، میگوییم خودرو سکته میزند. این مشکل معمولا در اثر نسبت نادرست سوخت و هوا در سیلندر رخ میدهد. زیرا در این شرایط احتراق به درستی ایجاد نشده و ماشین توانایی کافی برای افزایش سرعت را نخواهد داشت. اما سوال اینجاست که چه ایراداتی در موتور زمینهساز سکته زدن خودرو میشوند؟
علل موثر در کپ کردن خودرو چیست؟
همانطور که گفتیم مهمترین علت کپ کردن خودرو، عدم احتراق صحیح در سیلندر است. این اتفاق در اثر عدم تناسب سوخت و هوا در مخلوط تهیه شده درون موتور پیش میآید. حال باید ببینیم چه ایرادات فنی در موتور باعث به وجود آمدن این شرایط و کله زدن ماشین میشوند؟
1- گرفتگی و کثیف شدن انژکتورهای سوخت
هنگامی که انژکتورهای سوخت خودرو، کثیف شده و دچار گرفتگی شوند، سوخت لازم در زمان مناسب به محفظه احتراق نمیرسد. در نتیجه ترکیب سوخت و هوا به درستی ایجاد نشده و احتراق درون سیلندر با مشکل مواجه میشود. علاوه بر این، کثیفی نازل سوخت مانع از پودری شدن بنزین شده و آن را به شکل خام و با ناخالصی به سمت سیلندر هدایت میکند. این مسئله نیز در عدم احتراق صحیح موتور تاثیر زیادی دارد. بر اثر این دو مورد، موتور قادر به تامین انرژی لازم برای حرکت ماشین با سرعت بالا نخواهد بود. و زمانی که راننده پدال گاز را میفشرد، موتور کپ میزند.
راهکار حل این مشکل، شستشوی انژکتورها در زمان سرویس دورهای ماشین و یا پس از 30 تا 40 هزار کیلومتر رانندگی کردن است. به این ترتیب از سکته زدن خودرو پیشگیری خواهید نمود.
اگر شما هم از آن دسته رانندگانی هستید که همواره زمان انجام سرویسهای دورهای ماشینتان را فراموش میکنید، توصیه میکنیم از ردیاب رادار کمک بگیرید. این ردیاب دارای هشدار سرویس دورهای بوده و در موعد مقرر، انجام این سرویسها را به شما یادآوری میکند.
2- ایراد در سنسور هوا
وجود ایراد در سنسور هوا نیز میتواند موجب کپ کردن خودرو شود. زمانی که این سنسور دچار مشکل شود، ایسیو قادر به تخمین میزان دقیق هوای ورودی به موتور نخواهد بود. در نتیجه هوای ورودی را به طور تقریبی به سیستم احتراق راه میدهد. این مسئله باعث احتراق ناقص در سیلندر شده و ماشین کله میزند. خرابی سنسور دریچه گاز نیز به صورت، عملکرد کامپیوتر ماشین را با مشکل مواجه میکند. بنابراین نتایج خرابی این قطعه مشابه خرابی سنسور هوا است.
البته باید بدانید در خودروهای مجهز به سنسور ناک، خرابی سنسور هوا کمتر به چشم خواهد آمد. علت آن هم تشخیص زودهنگام مشکلات موتور توسط سنسور ناک (سنسور ضربه) است. در نتیجه ایسیو مطابق را مشکل رخ داده، تنظیمات لازم را ایجاد کرده و مانع از کله زدن ماشین میشود.
3- خراب شدن سنسور اکسیژن
وظیفه سنسور اکسیژن در خودرو، پایش احتراق درون سیلندر و درصد اکسیژنرسانی به آن است. سپس مناسب بودن یا نبودن مقدار اکسیژن را به ایسیو اطلاع داده و شرایط احتراق صحیح را فراهم میآورد. زیرا ECU میتواند نسبت سوخت و اکسیژن در موتور را به درستی اعمال نماید.
بدیهی است خراب شدن سنسور اکسیژن باعث انتقال اطلاعات نادرست به ایسیو شده و روال احتراق برهم میخورد. در نتیجه فرمانپذیری پدال گاز نیز دچار مشکل شده و شاهد کپ کردن خودرو خواهیم بود.
4- وجود مشکل در ECU
روشن است که وجود مشکل در ECU تمام تنظیمات احتراق در موتور را بهم میزند. در نتیجه عملکرد سنسور اکسیژن و استپر نیز دچار مشکل شده و احتراق به درستی رخ نمیدهد. یکی از نتایج این اتفاق کله زدن ماشین به هنگام فشردن پدال گاز است.
5- کثیف شدن سنسور کیلومتر
اگر سنسور کیلومتر (دورشمار) به هر دلیلی کثیف شود، روی دندانههای فلایول نیز تاثیر منفی میگذارد. در نتیجه تنظیم میزان اکسیژنرسانی به موتور و ترکیب سوخت و هوا با دقت کمتری رخ میدهد. بدیهی است این شرایط به اختلال در سیستم سوخترسانی منجر شده و احتمال کپ کردن خودرو بالا خواهد بود.
6- کثیف شدن فیلتر بنزین
یکی دیگر از موارد تاثیرگذار در سکته زدن خودرو، کثیف شدن فیلتر بنزین است. در این شرایط سوخترسانی مختلف شده و موتور قادر به اجرای فرمان پدال گاز نخواهد بود. تعویض به موقع فیلتر بنزین راهی برای پیشگیری از بروز این اتفاق است.
7- ایراد در شمعها
سیستم جرقهزنی و شمعها از قطعات مهم در خودرو هستند. به طوری که ایراد در شمعها و سیستم جرقهزنی باعث احتراق ناموزون در سیلندرها میشود. در نتیجه موتور کپ کرده و نمیتواند فرمانهای پدال گاز را اجرا کند. جهت پیشگیری از وقوع این مشکل باید در زمان مناسب نسبت به بررسی و تعویض شمعهای ماشین اقدام کنید. در مقاله شمع خودرو، زمان مناسب برای تعویض شمعها را به طور دقیق و مفصل شرح دادهایم.
راهکار رفع اختلال کپ کردن خودرو چیست؟
همانطور که گفتیم خرابی سنسور اکسیژن و ایسیو ماشین از جمله مهمترین دلایل موثر در کپ کردن خودرو هستند. اما نشانههای این اتفاق چیست؟
به طور کلی استشمام بوی بد اگزوز، خامسوزی بنزین و روشن شدن چراغ چک از علائم خرابی سنسور اکسیژن هستند. در کنار اینها وجود ایراد نرمافزاری در ECU نیز دلیل دیگری بر کله زدن ماشین به خصوص در پژو 206 تیپ 2 است.
برای حل ایراد سکته زدن خودرو در قدم اول باید عامل تاثیرگذار در بروز مشکل را شناسایی کنید. قطعا تشخیص این عامل به معنای عبور از نیمه راه تعمیر ماشین است. اگر با موتور و قطعات داخلی آن آشنایی داشته باشید، شناسایی نقص فنی آن کار چندان مشکلی نیست. اما در غیر این صورت بهتر است از یک تعمیرکار ماهر کمک بگیرید. توجه داشته باشید که در صورت مواجهه با کله زدن ماشین باید در سریعترین زمان به تعمیرکار مراجعه کنید. این کار به پیشگیری از آسیب دیدن دیگر قطعات موتور و کاهش هزینههای تعمیر کمک شایانی میکند.
اقدام مناسب در زمان مواجهه با کپ کردن خودرو چیست؟
هر چند که کپ کردن خودرو یک اتفاق رایج نیست، اما دانستن نحوه کنترل آن و جلوگیری از بروز حوادث بر هر رانندهای الزامی است. از این رو توصیه میکنیم ادامه این مقاله را از دست ندهید.
- هنگام مواجهه با سکته زدن ماشین، ابتدا باید خونسردی خود را حفظ کرده و پایتان را از روی پدال گاز بردارید.
- سپس خودرو را به منتهی الیه سمت راست هدایت کرده و آن را در مکان مناسبی پارک کنید.
- تا حد امکان از فشردن پدال گاز پرهیز نموده و با سرعتی کم به سمت راست خیابان حرکت کنید.
- با یدککش تماس گرفته و خودرو را به تعمیرگاه منتقل نمایید.
با توجه به مدل ماشینتان به موارد زیر دقت کنید:
- کپ کردن خودرو در پژو 206 تیپ 2 با ایسیو ساژم S2000 و موتور TU3 معمولا در اثر خرابی سنسور اکسیژن رخ میدهد.
- در پژو 206 تیپ 2 با ایسیو Valeo، علت سکته زدن معمولا ایراد نرمافزاری ECU است. متاسفانه تا به امروز راهحلی برای رفع این مشکل پیدا نشده است.
سخن پایانی
در این مقاله آموختیم که مهمترین علت کپ کردن خودرو، ترکیب نادرست سوخت و هوا در سیلندر و احتراق نامناسب است. توصیه ما برای پیشگیری از بروز سکته زدن ماشین هنگام رانندگی به خصوص در بزگراهها، انجام سرویسهای دورهای در زمان مناسب است. با این کار از سلامت قطعات موتور اطلاع یافته و در صورت نیاز ایرادات پیش آمده را حل خواهید کرد.
علی
هی کله میزنه مشکل از کجاس
علی
سلام من ماشین زانتیا دارم ماشینم هی که میزنه مشکل از کجاس سنسور پاک شد و شمع تعویض کردم ووایرو تعویض کردم میشه راهنما کنید
حیدری
منم پراید دارم حدود یک ماهه دچار مشکل کپی کردن شده نه چراغ چک روشن میشه نه با دیاگ خطاش مشخص میشه
علی
سلام زانتیای منم مدتیه اینجوریشده درست کردی بمنم لطفا بگو ممنونم