پاسخ کلی به این پرسش کار سختی نیست. با این که جی پی اس و جی پی آر اس اسامی تقریبا مشابهی دارند، اما آنها مفاهیمی بسیار متفاوت از یکدیگرند. در حقیقت جی پی آر اس یک فناوری برای انتقال اطلاعات است و جی پی اس به منظور موقعیتیابی و ناوبری توسعه یافته است.
اگر این توضیح مختصر برای آشنایی با این مفاهیم برایتان کافی نبود، در ادامه این مطلب چیزهای بیشتری خواهید فهمید.
جی پی آر اس چیست؟
عبارت جی پی آر اس (GPRS) از سرواژههای عبارت General Packet Radio Services ساخته شده و به معنای سرویس بسته امواج رادیویی است.
فناوری GPRS ابتدا در سال 1994 معرفی شد و در سال 1999 مورد بهرهبرداری انبوه قرار گرفت. این فناوری همچنین با نام نسل دو و نیم اتصال به اینترنت (2.5G) نیز شناخته میشود.
هدف از توسعه این فناوری، قادر کردن کاربر برای انتقال اطلاعات در نرخهای پایین به حساب میآید.
هرچند در بدو امر، همین فناوری جی پی آر اس نهایت سرعت اینترنت همراه کاربران را تعیین میکرد، اما حالا و با ظهور نسلهای جدید اینترنت، سرعت این سرویسها دیگر پاسخگوی نیاز کاربران نیست.
در یک شبکه نسل دوم اینترنت همراه، نرخ انتقال اطلاعات توسط فناوری جی پی آر اس بین 56 تا 114 کیلوبیت بر ثانیه است.
با وجود سرعت نهچندان بالای این سرویس، بزرگترین مزیتی که میتوان برای آن برشمرد، امکان اتصال دائمی به اینترنت است. در این حجم از انتقال اطلاعات، خدماتی مانند MMS در اختیار کاربر است که این روزها دیگر کاربرد چندانی ندارد. اما ایمیل یکی دیگر از خدمات در این رده اتصال است که همچنان به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد.
چی پی آر اس چگونه کار میکند؟
جی پی آر اس هم مانند هر گونه اتصال به اینترنت دیگری، به یک مودم نیاز دارد. این مودم معمولاً به صورت داخلی درون وسایل ارتباطی مانند گوشی موبایل وجود دارد. مودمهای جی پی آر اس وظیفه دارند گوشی شما را از طریق امواج رادیویی به فرستندههایی متصل کنند که شما را به دنیای وب میرساند.
جی پی اس چیست؟
در سوی دیگر، جی پی اس از سرواژههای عبارت Global Positioning System ساخته شده است و به معنای سامانه موقعیتیابی جهانی است.
این فناوری به کمک ماهوارههایی که مدار زمین در حال چرخشاند، اطلاعات مکانی گیرندههای GPS را جمعآوری میکند و در اختیار سایر سرویسها قرار میدهد.
جی پی اس یک سرویس ناوبری ماهوارهای رایگان است که کاربردهای متعددی دارد. به غیر از موقعیتیابی فرستندههای جی پی اس معمول، از این سرویس برای پیشبینی وضعیت آب و هوا نیز استفاده میشود. از سایر موارد استفاده از GPS میتوان به مقاصد نظامی و همچنین نقشهبرداریهای غیرنظامی نیز اشاره کرد.
تفاوت فناوری جی پی اس و جی پی آر اس
شوخی را کنار بگذاریم. چه چیزی باعث میشود که بخواهیم جی پی اس و جی پی آر اس را با هم مقایسه کنیم؟
مقایسه این دو فناوری مثل مقایسه دوتار و دوچرخه است؛ چون هر دو با «دو» شروع میشوند.
یکی برای اتصال ارزان و دائمی به اینترنت مورد استفاده قرار میگیرد و یکی برای پیدا کردن موقعیت جغرافیایی اشیا و افراد روی زمین. یکی برای کارکرد به گردش ماهوارهها به دور زمین نیاز دارد و یکی تنها به پوشش یک ایستگاه زمینی.
تلفیق فناوری GPRS و GPS
در دنیای فناوریها، وقتی کار به تلفیق دو فناوری مجزا از هم میرسد، نتیجه معمولا بسیار جالب است.
در واقع، اینجا هم داستان شبیه این است که دوچرخه و دوتار را با هم ترکیب کرده باشیم؛ اما نتیجه آن بسیار مفیدتر از یک دوچرخه موزیکال از آب درآمده است.
وقتی دانشمندان تصمیم گرفتند این دو فناوری را با هم تلفیق کنند، احتمالا نمیدانستند نتیجه این کار دنیا را تا چه حد تغییر خواهد داد. اما آنچه که ما امروز پیش روی خود داریم، به خوبی این مسئله را تایید میکند که این دو فناوری تا چه حد در زندگی روزمره ما نفوذ کردهاند. برای مثال، میتوان به این موارد اشاره کرد:
ردیاب سالمندان
سالمندان همانند کودکان از قشرهای آسیبپذیری هستند که لازم است به صورت مداوم تحت مراقبت باشند. در چنین شرایطی، وجود فناوریهای ردیابی میتواند به نحو چشمگیری به افزایش ضریب امنیتی این افراد کمک کند.
وجود بیماریهایی مانند آلزایمر و زوال عقل در سنین پیری نیز مزید بر علت میشود تا نگرانی بابت حضور افراد سالمند در جامعه به مسئلهای جدی بدل شود.
با استفاده از نسخههای ابتدایی این ردیابها میتوان از موقعیت مکانی این افراد آگاه شد. با این حال، نسخههای پیشرفتهتری از این ردیابها هم وجود دارد که امکانات بیشتری نیز در اختیار شما قرار میدهند. برای مثال، میتوان از وضعیت حیاتی فرد سالمند نیز آگاه شد.
ردیاب خودرو
جی پی اس برای خودرو از جمله سایر فناوریهایی است که از تلفیق جی پی اس و جی پی آر اس به وجود آمده است.
در نسخههای ابتدایی این فناوری، تنها میتوانستید از آن برای مکانیابی از خودرو استفاده کنید. پس از مدتی، با تلفیق فناوری GPS و GPRS امکان مسیریابی نیز به امکانات آن اضافه شد. اما این انتهای راه نبود و با گذشت زمان، داشمندان همواره چیز جدیدی برای اضافه کردن به آن داشتهاند.
برای مثال، ردیاب خودرویی که این روزها به راحتی در اختیار شما قرار میگیرد، جدا از امکان موقعیتیابی، امکانات بیشمار دیگری نیز در اختیار شما قرار میدهد.
ردیاب خودرو در این روزها دیگر تنها به ردیابی بسنده نمیکند. این فناوری تبدیل به یک سرویس تعاملی شده است که از جنبههای مختلفی از خودروی شما محافظت میکند.
احتمالا دانشمندانی که اولین نسخههای ردیاب خودرو را طراحی میکردهاند، هیچوقت به این فکر نمیکردهاند که این فناوری روزی قرار باشد به صاحب خودرو یادآوری کند که وقت تمدید بیمه آن فرا رسیده است. اما این چیزی است که ما دقیقا امروزه با آن طرفیم.
نتیجهگیری
با وجود تشابه اسمی فناوریهای GPS و GPRS این دو مقوله ارتباط چندانی با هم ندارند. اما دانشمندان توانستهاند با تلفیق این دو فناوری، درهای جدیدی از پیشرفت را به روی ما باز کنند.
فناوری جی پی آر اس یک فناوری برای اتصال دائمی و ارزان به اینترنت است که موارد استفاده آن این روزها بسیار محدودتر از گذشته است. با این حال، همچنان میتوان روی آن حساب کرد.
در سوی دیگر، فناوری جی پی اس یک فناوری موقعیتیابی مبتنی بر ماهواره است.
وقتی این دو فناوری با هم تلفیق میشوند، نتیجه آن تولد فناوری دیگری به نام ردیاب است.
ردیابها امروزه کاربردهای فراوانی پیدا کردهاند و موارد استفاده از آنها تنها دیگر محدود به مکانیابی نیست.
سوالات متداول💡