پولیش ماشین راهکاری برای بازگرداندن چهره زیبا و براق رنگ بدنه به خودروهاست. بدیهی است ماشینها با تردد در سطح خیابان دچار مشکلاتی در سطح رنگ خواهند شد. ایجاد خط و خشهای سطحی یکی از این مشکلات است که در زیبایی ظاهری خودرو تاثیر منفی دارد. با استفاده از مواد پولیشی میتوان این زیبایی را مجددا به ماشین القا نمود.
در این مقاله از رادار جی پی اس توضیحات جامعی در رابطه با پولیش، مزایا، معایب و روشهای انجام آن ارائه میدهیم.
پولیش ماشین چیست؟
پولیش مادهای کرم مانند است که خاصیت براقکنندگی و سایندگی دارد. از این ماده برای از بین بردن خط و خشهای سطح بدنه خودرو استفاده میشود. وجود دانههای بسیار ریز در پُلیش، امکان پرداخت بسیار ظریف بر روی رنگ بدنه ماشین را فراهم میآورد. در نهایت بر اثر مالش مواد پولیشی و غلطش آنها، لایهای بسیار ناچیز از سطح رنگ برداشته میشود. سپس لایه تمیز و جدید زیرین رونمایی خواهد شد. به این ترتیب رنگ بدنه خودرو کاملا براق و صیقلی به نمایش درمیآید.
هنگام پولیش کردن خودرو، برداشتن لایه از سطح رنگ بدنه آنقدر ناچیز است که در کیفیت کلی رنگ ماشین هیچ تاثیری ایجاد نمیشود. طوری که هنگام ایجاد خطوط سطحی و نیمه عمیق روی بدنه خودرو، تصادفات جزئی، مالیده شدن رنگ سایر خودروها و … از پولیش استفاده میشود.
فواید پولیش کردن ماشین کداماند؟
از جمله فواید پولیش کردن ماشین میتوان موارد زیر را در نظر گرفت:
- براق کردن و شفاف نمودن رنگ بدنه خودرو
- از بین بردن خط و خشهای سطحی و نیمه عمیق
- از بین بردن رنگهای زنگ زده از روی سطح ماشین
- حذف لکهای عمیق و کثیفیها از بدنه خودرو
پولیش ماشین چه عوارضی به همراه دارد؟
همانطور که گفتیم پولیش ماشین با برداشتن لایهای نازک از سطح بدنه خودرو همراه است. به همین دلیل انجام مکرر آن عوارض متعددی به همراه خواهد شد. این عوارض عبارتند از:
- کدر شدن رنگ بدنه ماشین
- افزایش احتمال زنگزدگی بدنه خودرو
- کاهش میزان درخشندگی در ماشینهایی با رنگ بدنه متالیک
- از بین رفتن لایه کیلر در خودروهای متالیک
- احتمال سوختگی رنگ بدنه هنگام پولیش کاری ماشین با دستگاه
روش ساخت پولیش ماشین
برای ساخت پولیش ماشین باید مطابق فرمولاسیون زیر عمل نمود:
- نفت ۱۱%
- پارافین ۵%
- افزودنی ۳۵%
- بنزول ۴۵%
- روغن بزرک ۴%
در شروع کار تمام روغنها را با هم مخلوط کنید. سپس بنزول و نفت را هم جداگانه با یکدیگر ترکیب نمایید. در نهایت آن را به مخلوط روغنها اضافه نموده و هم بزنید تا مخلوطی یکدست ایجاد شد.
در صورتی که تمایل به ساخت پولیش به صورت دستی ندارید، میتوانید از مدلهای آماده در بازار استفاده کنید.
انواع پولیش خودرو و پد پولیش
پولیش خودرو دارای 4 مدل مختلف است که بر اساس نوع لایه برداری تقسیمبندی شدهاند. به طور کلی تمام پولیش ها از 2 قابلیت کات (Cut) و گلاس (Glass) برخوردارند. به طوری که هر چه فاکتور کات (سایندگی) در یک پُلیش بیشتر باشد، میزان لایهبرداری آن بیشتر است. از آن طرف هر چه فاکتور گلاس (براقکنندگی) بیشتر باشد، مقدار براقیت و درخشندگی نهایی خودرو بیشتر خواهد بود. انتخاب پولیش مناسب یکی از مهمترین بخشهای کار است. زیرا در صورت استفاده از مدلهای نامناسب، نتیجه نه تنها عالی نخواهد بود، بلکه راضی کننده هم نیست.
تمام پولیش های خودرو دارای عددی هستند که میزان سایندگی آنها را مشخص میکند. این عدد هرچه بیشتر باشد، حاکی از نرمتر بودن پلیش است. رایجترین مدلهای پولیش ماشین موجود در بازار عددی بین 1000 تا 4000 دارند. در ادامه انواع پولیش موجود در بازار را معرفی میکنیم:
1- پولیش ماشین نرم
میزان سایندگی پولیش ماشین نرم بسیار ظریف است. از این رو مناسب از بین بردن خراشهای سطحی و لکهای سخت مانند آثار شیره درختان، قیر و … است. اگر خودرو شما دچار آسیب زیادی شده و رنگ بدنه آن دارای خشهای عمیق است، پولیش نرم مناسب کارتان نخواهد بود.
پولیش خودرو نرم را میتوان در بازه محدود و یا تمام سطح بدنه به کار گرفت. علاوه بر این استفاده از آن در از بین بردن گرد و غبار روی رنگ هم کارایی دارد. طوری که رنگ خودرو را براق و صیقلی میکند.
2- پولیش ماشین زبر
پولیش ماشین زبر دارای خاصیت لایهبرداری و سایندگی بسیار زیادی است. به همین دلیل مناسب از بین بردن خراشهای عمیق روی بدنه خودرو است. اما هنگام استفاده از آن باید بسیار مراقب باشید تا به رنگ بدنه آسیب جدی وارد نگردد.
شدت سایندگی بالای این مدل پولیش موجب مات شدن رنگ خودرو میشود. از این رو پس از پایان کار باید مجددا از پولیش نرم برای ایجاد براقیت استفاده نمود. به عبارت دیگر پلیش نرم مکمل پلیش زبر است.
کاربرد دیگر پولیش خودرو زبر در براق نمودن چراغهای ماشین است. اگر چراغ اتومبیلتان مات شده و قصد تعویض آن را ندارید، میتوان با استفاده از پلیش زبر طلق آن را شفاف نمود.
3- پولیش ماشین تک مرحله
پولیش ماشین تک مرحله را بعضا با نام پولیش متوسط نیز میشناسند. این مدل دارای خاصیت لایه برداری کم تا متوسط بوده و میزان درخشندگی آن هم متوسط تا زیاد است. بیشترین کاربرد این پلیش در براق نمودن سطح بدنه و از بین بردن خراشهای سطحی است.
4- واکس
واکس در واقع نوعی پولیش ماشین نیست. این ماده دارای قابلیت درخشندگی زیادی بوده و از آن برای ایجاد براقیت موقت و مقطعی استفاده میشود. البته استفاده از واکس در خودروهایی که رنگ بدنه آنها دارای خراش بوده یا موج دارد، توصیه نمیشود.
5- پد پولیش خودرو
برای پولیش کاری ماشین به کمک دستگاه و یا دستی، از پد پولیش خودرو استفاده میشود. این پدها معمولا از جنس فوم و پوست بره ساخته میشوند. پدهای پوست بره دارای کیفیت بیشتری بوده و بسیار نرم هستند، طوری که هیچ آسیبی به رنگ نمیرسانند.
روشهای پولیش کردن ماشین
پولیش کردن ماشین به دو روش دستی و استفاده از دستگاه انجام میشود. در ادامه هر یک از این روشها را به طور کامل توضیح میدهیم:
1- آموزش پولیش دستی خودرو
- ابتدا پولیش مورد نیاز (بر اساس عمق خط و خش بدنه خودرو) و تعدادی پارچه پنبهای و نرم را تهیه نمایید. میتوانید از دستمالهای میکرو فایبر یا پارچههای حولهای نرم استفاده کنید.
- سپس بدنه ماشین را کاملا تمیز بشویید. بهتر است از شامپوهای مخصوص یا مایع ظرفشویی برای این کار استفاده کنید.
- پس از پایان شستشو، بدنه خودرو را کامل خشک نمایید. به طوری که هیچ رطوبتی روی آن باقی نماند.
- حال ماشین را در محلی با دما متعادل پارک کنید. توجه به دمای محیط از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا پولیش کاری ماشین در دماهای بالا یا پایین منجر به ماسیده شدن آن گشته و کار را سخت میکند.
- در این مرحله مقداری پولیش را روی قسمت مورد نظر ریخته و با پارچه شروع به مالش آن کنید. این کار را میتوان به صورت رفت و برگشتی یا چرخشی انجام داد. اما نکته مهم رعایت الگوی ثابت حرکت پارچه روی بدنه تا انتهای کار است. بهتر است در این بخش از یک پارچه مرطوب استفاده کنید.
- کار پولیش کردن ماشین را در تمام قسمتهای دارای خط و خش (و یا تمام بدنه خودرو) ادامه دهید. به طور مثال قسمتهایی مانند زیر دستگیرهها و رکاب ماشین نیاز به حوصله بیشتری برای پولیش کاری دارند. برای حذف خراشهای عمیق میتوانید از پولیش زبر کمک بگیرید.
- از زدن پولیش روی بخشهای پلاستیکی مانند سپر، دستگیرهها و چراغها پرهیز کنید. زیرا موجب کدر و مات شدن آنها میگردد.
- در نهایت با یک حوله یا پارچه نرم تمام بدنه ماشین را پاک کنید. طوری که تمام آثار چربی و باقیمانده پولیش پاک شود. البته میتوانید خودرو را بشویید تا کاملا از باقیمانده آثار تمیز گردد.
2- نحوه پولیش ماشین با دستگاه
- ابتدا مواد مورد نیاز شامل پولیش نرم و یک پد نرم (پد فومی یا پوست بره) را تهیه نمایید.
- پد را روی دستگاه قرار داده و کمی مرطوب کنید. سپس مقداری پولیش روی آن بمالید.
- حال دستگاه را با دور آرام روشن نموده و روی قسمت مورد نظر بدنه بگذارید. از ایجاد فشار زیاد روی بدنه خودداری کنید، زیرا موجب از بین رفتن رنگ خواهد شد.
- دستگاه را به صورت خطی روی بدنه به حرکت درآورید. تا زمانی که خط و خش کاملا از بین نرفته، دستگاه را از بدنه جدا نکنید.
- در نهایت باقیمانده آثار پولیش ماشین را از روی بدنه به کمک حوله نرم یا شستوشو تمیز نمایید.
انواع مدلهای دستگاه پولیش ماشین
دستگاههای پولیش ماشین دارای مدلهای متعددی هستند. در ادامه برخی از رایجترین مدلهای آن را معرفی میکنیم:
1- دستگاه پولیش کاری ماشین روتاری (Rotary)
گردش پایه پد در دستگاه پولیش کاری ماشین روتاری، حول نقطه مرکزی انجام میشود. به عبارتی شبیه به دستگاه فرز عمل میکند. با این تفاوت که به کمک دیمر میتوان سرعت آن را تغییر داد.
دستگاه پولیش مدل روتاری (Rotary) به جهت چرخش در یک ناحیه، به سرعت موجب گرم شدن سطح میشود. از این رو باید از نگه داشتن آن در یک محدوده جدا پرهیز نمود تا مانع از آسیبدیدگی رنگ بدنه شود.
2- دستگاه پولیش کردن ماشین اوربیتال (Orbital)
حرکت پایه پد در دستگاه پولیش کردن ماشین اوربیتال به صورت لرزشی است. به همین دلیل لایه برداری با دستگاه Orbital بسیار کم و ظریف انجام میشود.
3- دستگاه پولیش ماشین DA (Dual Action)
دستگاه پولیش ماشین DA جدیدترین نسل دستگاههای پولیشر است. در این مدل گردش پایه پد ترکیبی از حرکت چرخشی و لرزشی (اوربیتالی) است. دستگاه Dual Action را برای پولیش یا حتی رنگ کردن خودرو به کار میبرند.
برطرف کردن خط و خش با پولیش ماشین
همانطور که گفتیم پولیش ماشین راهی برای برطرف کردن خط و خش های بدنه آن است. برای این کار باید ابتدا عمق خراشها را سنجید. سپس بر اساس میزان عمق آن، پولیش مناسب را انتخاب نموده و کار را آغاز کرد. تشخیص مقدار عمق معمولا توسط دستگاههای ضخامتسنج مخصوص انجام میشود. البته حرفهایهای این کار میتوانند با لمس نیز مقدار خراش را تشخیص داده و کارشان را جلو ببرند.
پس از تشخیص عمق خراش، نوبت به انتخاب میان پولیش و سنباده است. اگر خراش عمیق باشد، باید در مرحله اول از سنباده استفاده نمود. پس از اینکه خراش از بین رفت، زمان استفاده از پولیش برای ایجاد براقیت میباشد. هنگام شروع کار بهتر است اطراف خراش را به فاصله 10 سانتیمتر با چسب بپوشانید. سپس سنباده را با یک اسفنج در دست نگه داشته و تا فشار بر تمام سطح بدنه یکسان باشد. پس از پایان کار باید از یک پولیش نرم کمک بگیرید تا کدری و ماتی قسمت سنباده خورده را از بین برده و براق شود.
تفاوت پولیش خودروهای سفید و مشکی چیست؟
پولیش ماشین دارای رنگدانههایی است که مطابق با رنگ بدنه خودرو به کار گرفته میشود. در واقع برای هر ماشینی با توجه به رنگ آن باید پولیش مناسب تهیه نمود.
پولیش کاری ماشین مشکی
خودروهای مشکی رنگ یکی از چالشهای پولیش کاری ماشین به شمار میآیند. شستشوی این خودروها سخت بوده و به تنهایی موجب براق و تمیز شدن رنگ بدنه آنها نخواهد شد. به کمک پولیش میتوان تا چندین ماه از شستشوی آنها خلاص شد. اما باید توجه داشته باشید که حتما از پلیش مخصوص رنگ مشکی استفاده نموده و پیش از شروع کار به خوبی آن را بشویید.
پولیش کاری ماشین نوک مدادی
پولیش کاری ماشین نوک مدادی نسبت به خودروهای مشکی رنگ کمی راحتتر است. با این حال باز هم رنگ تیره این ماشینها نیازمند دقت و توجه بیشتر در زمان کار میباشد. انتخاب پولیش مناسب و داشتن ظرافت در زمان پولیش کردن منجر به تمیزی و براقیت بیشتر در پایان کار خواهد شد.
پولیش ماشین نقرهای رنگ
خودروهای نقرهای رنگ نیز برای پولیش ماشین نیازمند استفاده از مدل مناسب هستند. در واقع باید از پلیش مخصوص رنگ نقرهای برای این خودروها بهره گرفت. به این ترتیب کار با نتیجه رضایت بخشی همراه خواهد بود.
پولیش خودروهای سفید
از پولیش رنگهای تیره به هیچعنوان نباید برای خودروهای سفید استفاده نمود. زیرا رنگدانههای موجود درون ماده پولیش موجب تیرگی رنگ بدنه ماشین میگردد. در نتیجه رنگ به خوبی براق نشده و حتی ممکن است ظاهر خودرو بدتر از قبل هم شود.
چه خودروهایی نیاز به پولیش کاری دارند؟
برای رسیدن به پاسخ این سوال که چه خودروهایی نیاز به پولیش کار دارند، بهتر ادامه این مقاله را مطالعه کنید:
1- خودروهای نو
گاهی اوقات از پولیش برای ایجاد براقیت بیشتر در خودروهای نو استفاده میشود. این کار برای افزایش جذابیت ظاهری ماشین انجام میگردد.
2- خوردوهایی با رنگ بدنه مات
گروه دوم از میان خودروهایی که به پولیش کاری نیاز دارند، آنهایی هستند که رنگ بدنهشان مات شده است. این اتفاق معمولا در طول زمان و بر اثر برخورد ذرات کوچک گرد و غبار معلق در هوا و سنگریزهها با بدنه ماشین رخ میدهد. طوری که خط و خش های بسیار ریزی روی رنگ ایجاد شده که با چشم دیده نمیشوند. اما باعث شکست نور و مات دیده شده رنگ میگردند. با پولیش ماشین این مشکل به راحتی برطرف خواهد شد.
3- تصادفات جزیی خودرو
گاهی ماشین تصادفات بسیار جزئی را تجربه میکند که در اثر آن مقداری از رنگ خودرو دیگر به روی بدنه کشیده میشود. در این مواقع با استفاده از پولیش ماشین به آسانی این رنگ اضافه حذف شده و مجددا براقی و زیبایی رنگ بدنه خودنمایی خواهد کرد.
4- خودروهای دچار سوختگی رنگ
در برخی مواقع رنگ بدنه خودرو در اثر آفتاب سوختگی و یا حرارت شعله دچار سوختگی میشود. در چنین شرایطی اگر سوختگی سطحی بوده و در لایه اول قرار داشته باشد، به کمک پولیش کاری میتوان آن را ترمیم نمود. اما پولیش ماشین قادر به پوشش سوختگیهای شدید و در لایههای زیرین نیست.
5- تاثیرات شیمیایی بر روی رنگ ماشین
بارانهای اسیدی و شویندههای غیراستاندارد در طول زمان منجر به ایجاد دانهها و لکههای ریزی روی بدنه خودرو میشوند. این مشکل موجب کاهش سطح براقیت رنگ شده و آن را نازیبا جلوه میدهد. با استفاده از پولیش ماشین میتوان این دانهها را از بین برده و سطح خودرو را براق و شفاف نمود.
سخن پایانی
در این مقاله آموختیم پولیش ماشین موجب رفع خط و خراش رنگ بدنه شده و آن را براق میکند. با این حال نباید در طول سال بیش از یکبار از پولیش استفاده نمود. زیرا استفاده از بیش از حد از آن منجر به از بین رفتن لایه رویی شده و به رنگ بدنه خودرو آسیب میرساند.
اگر در زمینه پولیش ماشین تجربهای دارید آن را با خوانندگان ما در میان بگذارید.
سوالات متداول💡