این روزها شنیدن واژه ردیاب در هر صنعتی امری طبیعی ست. استفاده از ردیاب هواپیما، ردیاب خودرو و … نشان از این دارد که این سیستم توانسته مشکلات زیادی را حل کند. جیپیاسها کاربردهای مختلفی دارند که بسیاری از آنها هنوز برای ما روشن نشده است. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید یکی از مهمترین و حساسترین کاربردهای ردیاب در صنعت هواپیمایی است. این موضوع زمانی خیلی مهم خواهد بود که هواپیما دچار سانحه شده و لازم است هرچه سریعتر تیم امداد و نجات خود را به محل حادثه برساند. در چنین شرایطی وجود ردیابها بزرگترین نیروی کمکی برای پیدا کردن موقعیت دقیق هواپیما خواهد بود. امروز در این مقاله تصمیم داریم زیروبم ردیاب هوایی را برای شما آشکار کنیم و تاجاییکه میتوانیم نکته ناگفته باقی نگذاریم.
جی پی اس هوایی چیست؟(به سیستم ردیاب هوایی چه می گویند؟)
همانطور که از نام آن پیداست، جی پی اس هوایی کارکردی تقریباً مشابه با سیستم موقعیتیاب جهانی دارد. اما اگر بخواهیم به طور جزئی این سیستم را بررسی کنیم باید بگوییم Emergency Locator transmitter که به اختصار ELT نامیده میشود، وسیلهایست که از آن بعنوان مکاننمای اضطراری در هواپیماها استفاده میشود. شاید سانحههای هوایی را به خاطر داشته باشید که پس از سقوط، مکان دقیق هواپیما مشخص نبوده و تیم امداد به دنبال پیدا کردن هواپیما زمان زیادی صرف کرده است. مشخص نبودن محل سقوط به معنی دیر رسیدن گروه امداد و نجات و در نهایت قطع امید برای زنده ماندن افراد است. در حالیکه به کمک ردیاب هواپیما، با ارسال فرکانسها موقعیت دقیق آن را میتوان ردیابی کرد. بر اساس قوانین ایکائو وجود حداقل یک ELT در هر هواپیما الزامیست. خب بهتر است بعد از این توضیح کوتاه برویم سراغ اینکه نحوه عملکرد این وسیله به چه صورت است.
نگاهی بر عملکرد مکان نمای اضطراری ( ELT)
احتمالاً شنیده باشید که آخرین قسمت از هواپیما که درگیر یک سانحه خواهد شد، بخش انتهایی آن است. به همین دلیل جعبه سیاه هر هواپیما در دم آن قرار داده میشود. برای این وسیله هم همین داستان برقرار است! مکاننمای اضطراری که در بخش آخر هواپیما جاسازی شده، در زمان سانحه به صورت خودکار فعال میشود و اطلاعات دریافتی خود از ماهواره ها را به مرکز کنترل ترافیک هوایی یا هواپیمایی که در آن منطقه در حال پرواز است، مخابره میکند.
4 کاربرد مهم ردیاب هواپیما
ردیابهای هوایی یکی از مهمترین انواع جیپیاس هستند و کاربردهای مختلفی دارند. نکته مهم این است که سلامت وسایلی مثل هواپیما به مراتب اهمیت بالاتری نسبت به دیگر وسایل نقلیه دارد، زیرا ضامن جان افراد بیشتری است و ردیاب نقش پررنگ تری در سلامت پرواز و هواپیما دارد. دراین قسمت از مقاله شما را با مهمترین کاربردهایی که برای ردیاب هوایی میشناسیم آشنا خواهیم کرد.
1. موقعیت یابی و امداد و نجات
بالاتر توضیح دادیم اصلیترین کاربرد ردیاب هوایی، موقعیتیابیست. اگر از بحث سقوط و گم شدن هواپیما فاصله بگیریم و کمی خوشبینانهتر نگاه کنیم هواپیماهایی را باید در نظر بگیریم که نیاز به فرود اضطراری دارند. در چنین موقعیتی گروه امداد برای کمک رسانی، نیاز به پیدا کردن هر چه سریعتر محل هواپیما دارد تا بتواند در سریعترین زمان خود را به محل حادثه برساند. اینجاست که نقش ردیاب بسیار پررنگ خواهد بود و نمیتوان اهمیت آن را نادیده گرفت.
2. ردیاب هواپیما سیستمی برای مسیریابی و کنترل دقیق
رسیدیم به این موضوع که چگونه هواپیماها مسیر خود را در شرایط مختلف آب و هوایی پیدا میکنند؟ پاسخ ساده است: به کمک ردیاب هواپیما! هواپیماها برای تعیین مسیر در شرایط جوی مختلف به تجهیزاتی مثل ردیاب و قطبنما نیازمندند. در واقع خلبانان به کمک جیپیاس موقعیت خود را میسنجند و به مسیر خود ادامه می دهند. باید گفت ردیاب هواپیما، یار کمکی مهمی برای خلبانان است و در هر شرایط و هر زمانی با تکیه بر آن راه را پیدا میکنند و هواپیما را در سلامت کامل به زمین مینشانند.
3. ردیاب هوایی برای پیشگیری از تصادف
شاید تصادف هواپیما کمی عجیب باشد اما باید بدانید که اگر ردیاب نباشد، این اتفاق امری محال نیست. ردیاب در جلوگیری از برخورد هواپیماها با هم نقش مهمی دارند و باید به آن توجه ویژهای داشت. خلبانان به کمک ردیاب ها از نزدیک شدن هرگونه هواپیما، پهپاد و … به آن ها مطلع میشوند و اقدامات لازم را برای پروازی ایمن انجام میدهند. جالب است بدانید که سیستم موقعیت یابی GPS نیاز به سیستم های راداری را در وسایل پرنده کاهش میدهد و ردیابی هواپیما ها و سیستم های پروازی را با دقت بیشتری به انجام میرساند.
4. ردیاب هوایی و پهپاد
بهتر است قبل از اینکه به بررسی نقش ردیاب هوایی در پهپادها بپردازیم، به طور کلی مروری بر توضیح پهپاد داشته باشیم. پهپاد مخفف “پرنده هدایت پذیر از دور” است و به هواپیماهای بدون سرنشینی گفته میشود که میتوان آن را از راه دور هدایت کرد.
نقش ردیاب در هواپیماهای بدون سرنشین
مسیریابی بر اساس ردیاب و جیپیاس یکی از تکنیکهای پیشرفته است که به کمک پهپادها انجام میشود. بگذارید کمی بیشتر این موضوع را باز کنیم. در هواپیمای بدون سرنشین، با جیپیاس نقطه های پروازی مشخص شده و به صورت کاملاً اتوماتیک به سمت آن نقاط پرواز میکند. به کمک این ابزار اطلاعات لازم و دقیق در رابطه با سرعت مناسب برای پرواز، ارتفاع و اطلاعات دقیق مقصد در اختیار پهپاد قرار خواهد گرفت. این را هم اضافه کنیم که به کمک مسیریابی با GPS، علاوه بر این که یک ناحیه میتواند از چندین نقطه از پیش تعیین شده برای پرواز هواپیمای بدون سرنشین مورد بررسی قرار گیرد، کاربران نیز میتوانند از قابلیت پرواز خودکار استفاده کنند و بر دوربین متمرکز شوند.
ایرتاکسی (تاکسی هوایی) چیست؟
ایرتاکسی، هواپیمایی از نوع سبک و یا فوق سبک است که به دلیل ابعاد کوچک و وزن کم به راحتی میتواند در فرودگاه های مختلف تردد کند. این درحالیست که هواپیماهای دیگر به دلیل محدودیتها و برنامهریزیهایی که برای پرواز آنان وجود دارد، نمیتوانند در هر فرودگاهی نشست و برخواست داشته باشند. در واقع تاکسی هوایی یک اصطلاح است که به تمام هواپیماهای دربستی تعلق میگیرد. این تاکسیهای پرنده با ظرفیتهای محدود و مصرف سوخت بسیار کمتر از دیگر هواپیماها در مسیرهای کوتاه تردد دارند.
خبر خوب اینکه بستر استفاده از ایرتاکسی ها در ایران هم در حال فراهمسازی است. خیلی از آن زمان نگذشته که خبر راهاندازی تاکسی هوایی در ایران قوت گرفت و شهرستان بجنورد، مرکز خراسان شمالی به عنوان اولین شهر برای افتتاح این سیستم انتخاب شد. اما متاسفانه به دلیل تاخیر در فرآیند مجوزدهی افتتاح آن به تعویق افتاده است. این طور که از شواهد پیداست به زودی میتوان به کمک ایرتاکسی بهراحتی در آسمان پرواز کرد.
اصلی ترین مزایا ایرتاکسی کدام است؟
احتمالاً شما هم پس از خواندن این مطلب از خود بپرسید چرا باید ایرتاکسی داشته باشیم و این تاکسی های هوایی چه مزایایی دارند. در پاسخ به این سوال باید گفت ویژگی هایی مثل انعطاف پذیری در مسیر پرواز، سرعت بالا، مصرف سوخت کم، هزینه پایین خرید و تعمیر آن ها نسبت به هواپیمای معمولی تمام آن چیزیست که ما را به سمت راه اندازی این نوع تاکسی سوق میدهد. در واقع تاکسیهایی هوایی با اجازه پرواز و نشستوبرخواست در فرودگاههای کوچک، فرآیند کمک رسانی به مناطق محروم را که فرودگاه استانداردی در آنجا احداث نشده، بسیار راحت تر خواهد کرد و این یکی از اتفاقات خوبیست که بزودی شاهد آن خواهیم بود.
ویدئو تاکسی هوایی در کره جنوبی از سال 2025
ردیاب در تاکسی های هوایی
خب، حتماً تا الان میدانید که این تاکسیها به کمک یک خلبان قادر به پرواز است. اما در طراحی این نوع از هواپیما این قابلیت در نظر گرفته شده است که در مواقع ضروری بتواند بدون خلبان به سمت مقصد مورد نظر حرکت کند. در چنین وضعیتی ایرتاکسی در واقع همان پهپادی ست که کمی قبلتر راجع به آن توضیح دادیم. پس وجود ردیاب هوایی برای موقعیت یابی و مسیریابی دقیق در ایرتاکسی همانند یک پهپاد و یا یک هواپیما بسیار اهمیت دارد. این موضوع برای حمل مسافر و یا محموله فرقی ندارد و در هر دو حالت ردیاب بخشی مهم و همیشگی برای هواپیماست.
این هم از پایان مقاله ردیاب هوایی. امیدواریم توانسته باشیم مطلب مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم. ما در این مقاله سعی کردیم شما را به ساده ترین حالت با ردیاب هواپیما و نحوه کارکرد آن در دیگر وسیلههای پرنده آشنا کنیم و تمام نکات لازم را بیان کنیم. اگر شما هم نظر و یا پیشنهادی دارید با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول💡