طراحی سایت یا طراحی اپلیکیشن؟ سوالی که اغلب صاحبان بیزنس پیش از شروع فعالیت خود در بستر وب به دنبال جوابش هستند.
توسعه کسب و کار در فضای اینترنت نیازمند کمک گرفتن از ابزارهای مرتبط با آن می باشد. وب سایت و اپلیکیشن هر دو ابزارهایی هستند که با هدف معرفی بیزنس ها به کاربران وب طراحی و پیاده سازی می گردند. اما سوال اینجاست که کدام یک از آن ها می تواند به بهترین نحو در راستای موفقیت کسب و کار به کار گرفته شود؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال، پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله با ما باشید تا با مزایا و معایب اپلیکیشن و سایت آشنا شوید.
اساس کار وب سایت و اپلیکشن موبایل چیست؟
پیش از شروع کار لازم است ابتدا با تفاوت ها و اشتراکات بنیادین میان وب سایت و اپلیکیشن آشنا شویم.
وب سایت ها اصولاً فضایی در اختیار شما قرار می دهند که از طریق آن میتوانید محتوای خود را اعم از متن، تصویر، ویدئو، فرم های سازمانی و حتی جزئیاتی در رابطه با محصولات و خدمات کسب و کارتان به اطلاع کاربران برسانید. امکان دسترسی به محتوای وب سایت ها از طریق اتصال به شبکه های اینترنت فراهم می آید و برای این کار تنها کافی است از اینترنت تلفن همراه و یا WiFi به شبکه وب متصل گردید.
نکته ای که اشاره به آن ضروری به نظر می رسد، این است که وب سایت را می توان از طریق هر نوع گجت اعم از گوشی های تلفن همراه، کامپیوترهای رومیزی و تبلت مشاهده نمود اما اپلیکیشن با توجه به سیستم عامل اختصاصی هر گجت طراحی و پیاده سازی می شود. به عبارت دیگر در دو دستگاه تلفن همراه که یکی از آن ها سیستم عامل اندروید دارد و دیگری مجهز به سیستم عامل ios می باشد. نیاز به دو اپلیکیشن مجزا دارید که هر یک بر پایه اصول اولیه یکی از این سیستم عامل ها طراحی و برنامه نویسی شده است.
از منظر اشتراکات می توان گفت در یک اپلیکیشن امکان ارائه همان محتوای درون سایت همچون تصویر، ویدئو و عکس به کاربران وجود دارد. دیگر ویژگی ای که اپلیکیشن سایت هر دو در آن مشترک هستند نحوه به نمایش درآمدن اطلاعات درون گوشی تلفن همراه است. به طور کلی اپلیکیشن بر پایه ابعاد صفحه نمایش تلفن های همراه طراحی می شود و از این منظر تجربه کاربری مناسبی به مشتریانتان ارائه می کند. این ویژگی جذاب را می توان با طراحی وبسایت واکنشگرای موبایلی پیاده سازی نمود. به این ترتیب سایت علاوه بر کامپیوترهای رومیزی، امکان ارائه اطلاعات سازگار با صفحه نمایش تلفن های همراه را خواهد داشت.
مزایای یک وب سایت در قیاس با اپلیکیشن موبایل چیست؟
جهت انتخاب میان طراحی سایت و اپلیکیشن برای توسعه کسب و کار خود در بستر اینترنت نیاز است ابتدا با مزایا و معایب هر یک از این پلتفرم ها آشنا شوید. پیش از شروع کار باید بگوییم وب سایت ها دارای ویژگی های ذاتی نظیر امکان دسترسی گسترده، سازگاری با گجتهای مختلف و هزینه های کمتر نسبت به نرمافزارهای موبایلی میباشند. در ادامه برخی از مزایای استفاده از وب سایت در مقابل اپلیکیشن های موبایلی را با هم بررسی خواهیم کرد.
1- امکان دسترسی سریع به سایت
همانطور که گفتیم برای دسترسی به اطلاعات یک وب سایت می توان از طریق هر دستگاه الکترونیکی فارغ از نوع سیستم عامل و مرورگر آن اقدام نمود. بنابراین چه از یک کامپیوتر رومیزی استفاده کنید و چه از تلفن های همراه با سیستم عامل اندروید، بلک بری و ios می توان به اطلاعات وب سایت در سریع ترین زمان ممکن دسترسی داشت اما برای دسترسی به اپلیکیشن لازم است ابتدا نسخه سازگار با سیستم عامل گجت خود را دانلود و نصب نمود. پس از آن می توان به اطلاعات اپلیکیشن دسترسی داشت. این امر مانعی برای شروع تعامل اولیه میان بیزینس و کاربر می باشد.
2- سازگاری بالا وب سایت با گجت های الکترونیکی
وب سایت ها با همه دستگاههای الکترونیکی سازگاری دارند و به راحتی می توان از طریق مرورگر به آنها دسترسی داشت اما اپلیکیشن ها مطابق با سیستم عامل هر دستگاه به طور مجزا طراحی و پیاده سازی می شوند. ضمن اینکه لینک وب سایت را می توان از طریق برنامه هایی همچون پیامک، QR Code و NFC با دیگر کاربران تبادل نمود. در واقع اگر اقدام به پیاده سازی یک وبسایت واکنشگرای موبایلی نمایید، می توانید نیمی از مسیر موفقیت خود را به سرعت طی کنید.
3- امکان به روز رسانی و ارتقا سریع وب سایت
ایجاد تغییرات و به روز رسانی در وب سایت بسیار پویاتر نسبت به اپلیکیشن می باشد. به عبارت دیگر زمانی که شما تغییری در وبسایت خود ایجاد می کنید، به سرعت نتایج آن از طریق هر دستگاهی قابل مشاهده است اما ایجاد تغییرات در اپلیکیشن نیازمند به روز رسانی آن توسط کاربر است.
4- وب سایتها به راحتی قابل جستجو هستند!
وب سایت ها از طریق جستجو در مرورگر اینترنت در در اختیار کاربران قرار می گیرند اما برای پیدا کردن یک اپلیکیشن لازم است حتما به نرم افزار بازار سیستم عامل آن مراجعه نمود. از این رو امکان یافتن یک وبسایت در بستر اینترنت بسیار راحت تر از دسترسی به اپلیکیشن ها می باشد.
5- امکان اشتراک گذاری سریع وب سایت با کاربران
اشتراک گذاری مبحثی است که در فضای اینترنت میان کاربران محبوبیت زیادی دارد. وب سایت را می توان از طریق ایمیل، پیامک، شبکه های اجتماعی، Qr Code، NFC و غیره با کاربران متعددی به اشتراک گذاشت اما برای اشتراک گذاری یک اپلیکیشن مسیر کمی پیچیده تر است.
6- طول عمر و ماندگاری بالا در وب سایت
آمارها حاکی از آن است که طول عمر یک اپلیکیشن بر روی گوشی تلفن همراه، چیزی در حدود یک ماه و گاها کمتر از آن است اما یک وبسایت همواره از طریق تلفن های همراه یا لپ تاپ قابل دسترسی هستند. به عبارت دیگر کاربران نمی توانند یک وب سایت را از روی تلفن همراه خود حذف کنند و در هر زمان و هر مکان که به اینترنت دسترسی داشته باشند، میتواند مجدداً به وبسایت مراجعه کنند.
7- وب سایت همچون یک اپلیکیشن
طراحی و پیاده سازی وب سایت می تواند همچون یک اپلیکیشن کارآمد و همراه با تعامل با کاربر باشد. در واقع اگر وب سایت شما مبتنی بر پایگاه داده باشد، می تواند به عنوان جایگزینی برای اپلیکیشن بر روی گوشی های موبایل مورد استفاده قرار گیرد.
8- صرفه جویی در زمان با طراحی سایت
طراحی سایت معمولا در زمان کمتری نسبت به اپلیکیشن انجام می شود و از آنجا که زمان مهم ترین و با ارزش ترین سرمایه انسان است می توان گفت وب سایت انتخابی مناسب تر نسبت به نرم افزارهای موبایلی می باشد.
9- طراحی سایت انتخابی مقرون به صرفه
پیاده سازی و برنامه نویسی اپلیکیشن اغلب پیچیدگیهای زیادی دارد اما طراحی سایت ساده تر و راحت تر می باشد. از این رو معمولاً هزینه مورد نیاز برای راه اندازی یک وب سایت نسبت به توسعه اپلیکیشن موبایل کمتر و مقرون به صرفه تر است.
10- هزینه پشتیبانی و نگهداری
توسعه اپلیکیشن موبایل اولین قدم برای ورود کسب و کار به فضای اینترنت است و پس از پایان پروژه باید به طور مرتب اپلیکیشن را توسعه و ارتقا داد تا با تکنولوژی های روز همگام باشد. همان طور که می دانید توسعه نرم افزار موبایلی نسبت به طراحی سایت پیچیده تر است و زمان بیشتری از شما می طلبد.
مزایا و معایب طراحی اپلیکیشن چیست؟
تا اینجا با مزایای وب سایت ها در مقابل اپلیکیشن ها آشنا شدیم. حال قصد داریم به طور مفصل در رابطه با مزیت ها و معایب نرم افزارهای موبایلی با یک دیگر به بحث بنشینیم.
ابتدا به بررسی کارآمدی و مزیت اپلیکیشن می پردازیم:
– وجود اپلیکیشن بر روی تلفن همراه افراد را به بازدید از آن ترغیب می کند. در نتیجه کاربران به طور مداوم به اپ شما سر می زنند و از محصولات و خدمات جدید بازدید می کنند.
– طراحی اپلیکیشن مناسب کسب و کارهایی است که تعامل بالا با کاربر دارد. به طور مثال فروشگاه های اینترنتی می توانند با ارائه محصولاتشان در بستر اپ، مشتریان را به خرید آن ها تشویق کنند.
– صرفه جویی در وقت مزیت دیگری است که اپلیکیشن برای کاربران در پی دارد. به عنوان مثال امروزه اپ های فروشگاهی جایگاه ویژه ای میان جامعه به دست آورده اند، به گونه ای که اغلب افراد خریدها و مایحتاج خود را با استفاده از چند کلیلک بر تلفن همراهشان تهیه می کنند.
– اپلیکیشن می تواند در برندسازی کسب و کارها به طور موفق تاثیر گذار باشد. شما از طریق اپ مخصوص خود با کاربران ارتباط برقرار می کنید و می توانید در هزینه های تبلیغاتی بیزینستان صرفه جویی نمایید.
– اگر بیزینس شما به گونه ای است که کاربر برای دریافت خدمات از آن باید محاسباتی را انجام دهد، اپلیکیشن می تواند انتخابی فوق العاده باشد.
– گاهی ارائه خدمات به کاربران در گرو دریافت اطلاعاتی از آن ها می باشد. اپلیکیشن این امکان را فراهم می آورد که به منابع موبایل از جمله پیامک، لیست مخاطبان، GPS، دوربین و … دسترسی وجود داشته باشد. به این طریق می توان سریع تر و راحت تر به اطلاعات مورد نیاز دست یافته و تجربه بهتری برای کاربر رقم زد.
– اپلیکیشن می تواند به دو صورت آنلاین و یا آفلاین طراحی شود. اپ های آفلاین قادر هستند در زمان عدم اتصال به اینترنت هم خدمات مورد نیاز کاربر را فراهم آورند.
حال زمان بررسی معایب و چالش های استفاده از اپلیکیشن برای کسب و کارها است:
– مهم ترین دغدغه صاحبان بیزینس، فضای مورد نیاز برای ارائه اپلیکیشن می باشد. به بیان ساده تر برای دریافت و دانلود نرم افزار موبایلی باید به سراغ بازارهای اپلیکیشن هر سیستم عامل موبایلی مراجعه نمود. این برنامه ها معمولا هزینه ای بابت ارائه فضا به اپلیکیشن از صاحبان کسب و کارها دریافت می کنند.
– مسئله دیگر فضای رم مورد نیاز برای نصب اپلیکیشن بر روی تلفن همراه کاربر است. پیشرفت تکنولوژی موجب افزایش کیفیت تصاویر، ویدئو ها و … شده است که در پی آن فرد به فضای بیشتری برای ذخیره اطلاعات نیاز دارد. تلفن همراه اما فضایی محدود برای ذخیره سازی در اختیار کاربران می گذارد. از این رو افراد نمی توانند تعداد زیادی اپلیکیشن بر روی رم گوشی موبایل خود نصب کنند. تا با مشکل کمبود فضای ذخیره سازی مواجه نگردند.
– هزینه طراحی و توسعه اپلیکیشن مطابق با سیستم عامل های مختلف برای صاحبان کسب و کار اغلب مشکلاتی به همراه دارد. ضمن این که این برنامه ها باید به طور مداوم به روز رسانی شوند تا همگام با پیشرفت تکنولوژی قدم برداشته و افت سرعت و امنیت پیدا نکنند.
توسعه اپلیکیشن منطقی است یا وب سایت؟
با شناخت مزایا و معایب استفاده از هر یک از پلتفرم های اپلیکیشن سایت ، زمان انتخاب میان آن ها فر رسیده است. در واقع حال می توانیم بپرسیم وب سایت یا اپلیکیشن؟ کدام بهتر است؟
برای تعیین مناسب ترین پلتفرم جهت توسعه کسب و کار در بستر وب، باید ابتدا اهداف و نیازهای سازمان را به دقت مورد بررسی قرار دهید. جامعه هدف و مشتریانتان را به خوبی بشناسید. مدت زمانی را برای رفتار سنجی مشتریان اختصاص دهید. میزان بودجه و زمان موجود را به روشنی تعیین کنید. بررسی این موارد در کنار نحوه کارآمدی هر یک از پلتفرم های سایت اپلیکیشن به شما در انتخاب راهکار مناسب کمک خواهد نمود.
زمانی که هدف خود را از ورود کسب و کارتان به فضای اینترنت مشخص کنید، می توانید به آسانی میان طراحی سایت یا طراحی اپلیکیشن انتخاب کنید. به طور مثال اگر قصد راه اندازی یک بازی تعاملی را دارید، اپلیکیشن انتخابی ایده آل است اما برای ارائه محتوای آموزشی به کاربران وب سایت می تواند شرایط مناسب تری را فراهم آورد. بنا بر این هدف شماست که تعیین کننده خواهد بود.
چالش مورد بحث در این مقاله انتخاب میان طراحی سایت و اپلیکیشن بود. با میزان کارآمدی هر یک از این پلتفرم ها آشنا شدیم. دریافتیم برای معرفی کسب و کار و ارائه محتوا، لازم است به سوی طراحی سایت قدم برداریم اما برای برقراری ارتباط و تعامل با مشتری، دسترسی به منابع تلفن همراه وی و شناخت نیازهایش، انتخاب اپلیکیشن منطقی تر است.
البته باید بدانید جدای از دغدغه انتخاب میان طراحی سایت و طراحی اپلیکیشن، ورود به دنیای دیجیتال و ارائه اطلاعات در بستر وب امری ضروری و غیر قابل انکار برای صاحبان کسب و کارها می باشد.
با این وجود نظر شما چیست؟ شما به عنوان کاربر استفاده از کدام یک از این پلتفرم ها را می پسندید؟ وب سایت یا اپلیکیشن؟
سوالات متداول💡