جئوفنسینگ یک ابزار پیشرفته در سیستم ردیابهای امروزی است. این قابلیت امکان تعیین محدوده مجاز در جی پی اس را فراهم میآورد. البته کاربردهای آن بسیار گستردهتر از حوزه خودرو بوده و در جامعه امروزی مدام در حال توسعه است. برای آشنایی بیشتر با این قابلیت، ادامه این مقاله رادار GPS را مطالعه نمایید.
جئوفنسینگ چیست؟
جئوفنسینگ (GEOFENCING) در معنای لغوی به یک محیط مجازی در اطراف یک موقعیت مکانی فیزیکی اشاره دارد. این قابلیت مناسب ارسال و دریافت هشدار و اعلانهایی بر مبنای محل قرارگیری کاربر میباشد. به عبارت دیگر جئوفنسینگ را میتوان نوعی حصار الکتریکی هوشمند در اطراف موقعیت مکانی کاربر دانست. طوری که هر گاه فرد به این حصار، وارد یا خارج شد، هشدار و یا اعلانی مخصوص برایش ارسال شود. این هشدار میتواند از طریق WiFi، RFID، GPS، ردیاب، تلفن همراه و … ارسال و دریافت شود.
امروزه از فناوری جئوفنسینگ در موارد متعددی استفاده میشود که برخی از آنها عبارتند از:
- استراحتگاهها و پیستهای اسکیبازان جهت اطمینان از عدم ورود اسکیباز به مناطق ممنوعه
- خانههای سالمندان، مهدکودکها و یا مدارس جهت اطمینان از عدم خروج افراد از محدوده مجاز
- ردیابی حیوانات خانگی جهت پیشگیری از گم شدن و خروج آنها از محدوده مدنظر
- برنامهریزی شهری در راستای نظارت بر ترافیک در محدودههای مشخص
- صنعت ساختمان به جهت کاهش آمار سرقت و مدیریت بهتر تجهیزات مجموعه
- ناوگانهای حمل بار برای اطمینان از سلامت بار مشتریان در طول مسیر
- برنامهریزی مسابقات اتوموبیلرانی به خصوص در مسافتهای طولانی
- کنترل و نظارت بر عملکرد تاکسیهای درون شهری
- مدیریت بهتر منابع انسانی در سازمانهای بزرگ
نحوه عملکرد جئوفنسینگ چگونه است؟
قابلیت جئوفنسینگ معمولا از طریق اتصال به یک نرمافزار یا اپلیکیشن در اختیار کاربر قرار میگیرد. این ویژگی بر پایه زیرساختهای GPS و یا RFID پیکربندی میشود. طوری که با تعیین محدوده مجاز بر روی یک نقشه سیستم برنامهریزی میگردد. حال اگر جئوفنسینگ را به منظور جلوگیری از سرقت تجهیزات در یک کارگاه به کار بگیرید، با خروج غیرمجاز هر یک از تجهیزات از محدوده تعریف شده، هشداری برای مدیر ارسال میشود. به همین ترتیب استفاده از جئوفنس در کاربردها و صنایع دیگر صورت میگیرد.
بررسی کاربردهای قابلیت تعیین محدوده مجاز جغرافیایی
حال که با قابلیت تعیین محدوده مجاز جغرافیایی و ویژگیهای آن آشنا شدیم، به بررسی کاربردهای آن در زندگی روزمره میپردازیم:
1- کاربرد جئوفنسینگ در آموزشگاه های رانندگی
اغلب آموزشگاههای رانندگی برای تعلیم رانندگان تازهکار، محدوده مشخصی را در نظر میگیرند. اما واقعیت این است که نظارت بر مسیرهای حرکتی خودروهای آموزشی کار سختی است. در این راستا میتوان با استفاده از یک ردیاب خودرو بر روی ماشین مورد نظر و فعال کردن قابلیت جئوفنسینگ نظارت کاملی بر راننده داشت. طوری که هر گاه خودرو از محدوده مشخص خارج شود، هشداری برای مدیر آموزشگاه ارسال میگردد.
2- کاربرد جئوفنسینگ در مراقبت از کودکان و سالمندان
دیگر کاربردی که برای جئوفنسینگ میتوان عنوان کرد، مراقبت بهتر از کودکان و سالمندان است. همه ما میدانیم که کنترل و نظارت بر اعمال کودکان و یا سالمندان دچار بیماریهایی نظیر آلزایمر نسبتا سخت است. اما تکنولوژی در سالهای اخیر کمک شایانی به والدین و افراد مراقب سالمندان کرده است. یکی از این کمکها طراحی و ساخت ردیابهای شخصی است. این ردیابها میتوانند به صورت لحظهای از موقعیت شخص مطلع بوده و اطلاعات لازم را در اختیار والدین و مراقبان بگذارند. با فعال کردن جئوفنسینگ در ردیاب و تعیین محدوده مجاز، امکان نظارت دقیقتر بر کودکان و سالمندان از راه دور وجود دارد.
3- کاربرد جئوفنسینگ در مدیریت منابع انسانی سازمان
امروزه سازمانها و شرکتهای بزرگ برای کنترل و نظارت بر عملکرد کارکنان و پرسنل خود دچار چالشهای متعددی هستند. در این راستا ردیابهای شخصی با ارائه امکانات متعدد از جمله جئوفنسینگ حلال این مشکلات میباشند. با این ردیابها میتوان از عدم خروج کارکنان از محدوده مجاز کاریشان اطمینان یافت.
4- کاربرد جئوفنسینگ در مسابقات ورزشی
مسابقاتی همچون رالی اتومبیلرانی، موتورسواری و دوچرخهسواری از جمله ورزشهای پرطرفدار در جامعه امروز هستند. این مسابقات معمولا در مسیرهای طولانی طراحی میشوند. از این رو امکان نظارت دقیق بر تمام مسیرها وجود ندارد. در نتیجه ممکن است رانندگان، تقلب کرده و از مسیرهای میانبُر استفاده کنند. این مسئله حق دیگر شرکتکنندگان مسابقه را زیر سوال میبرد. راهحل این مشکل در دستان ردیاب دارای قابلیت جئوفنسینگ است. این ردیابها هر گونه خروج از محدوده مسابقه و تقلب شرکتکننده را سریعا شناسایی و اطلاعرسانی میکنند.
5- کاربرد جئوفنسینگ در تاکسی های درون شهری
به طور معمول تاکسیهای درون شهری مجاز به فعالیت در محدودههای مشخصی هستند. طوری که در مجوز شغلی آنها، مسیر فعالیتشان قید میشود. اما واقعیت این است که نظارت و کنترل بر فعالیت این تاکسیهای در محدوده مجاز کار غیرممکنی است. اما با استفاده از ردیاب ماشین به راحتی میتوان این کار غیرممکن را به ممکن تبدیل کرد. همچنین با فعال کردن قابلیت جئوفنسینگ و تعیین محدوده مجاز در ردیاب خودرو امکان نظارت دقیق بر فعالیت تاکسیها فراهم میآید.
6- کاربرد جئوفنسینگ در مارکتینگ
یکی دیگر از کاربردهای خلاقانه جئوفنسینگ در موضوع مارکتینگ و اهمیت مشتریمداری است. به طور مثال یک فروشگاه میتواند با فعال کردن سیستم جئوفنسینگ در محدوده خود، عدم بازدید مشتریان قدیمی از فروشگاه را رصد کند. سپس با ارسال پیامکی مبنی بر پیشنهاد تخفیف و یا هدیه، مشتریان را به بازدید از فروشگاه ترغیب نماید.
در مثالی دیگر، شرکتها میتوانند برای اطلاع از نظرات و فیدبکهای مشتریان، سیستم جئوفنسینگ را فعال کنند. طوری که هر گاه مشتری از محدوده شرکت خارج شد، پیامکی حاوی لینک نظرسنجی برای وی ارسال شود. در این شرایط ضمن اینکه مشتری به تازگی از کسب و کار دیدن کرده و نظرات مختلفی دارد، به اندازه کافی از شرکت دور شده و میتواند با خیال راحت نظر دهد.
7- کاربرد جئوفنسینگ در تبلیغات
برخی از صاحبان کسب و کارها از جئوفنسینگ برای تبلیغات خلاقانه کمک میگیرند. تصور کنید در خانه نشستهاید و پیامک تخفیف برای خرید از فروشگاه دریافت میکنید. احتمال اینکه ترغیب شده و سریعا به فروشگاه مورد نظر مراجعه کنید، چقدر است؟
اما در مقابل اگر درون فروشگاهی در حال خرید باشید و همان لحظه پیامکی مبنی بر خرید محصول به خصوصی با تخفیف قابل توجه دریافت کنید، احتمال رفتن به لاین فروش آن محصول چقدر است؟ قطعا در این حالت احتمال این که به سراغ محصول مورد نظر رفته و آن را خریداری کنید، بسیار بیشتر از حالت قبلی است. این مزیت استفاده از سیستم جئوفنسینگ در تبلیغات خلاقانه فروشگاههاست!
8- کاربرد جئوفنسنیگ در مدیریت ناوگان خودروهای حمل و نقل
مدیریت یک ناوگان حمل و نقل نیازمند داشتن اطلاعات دقیق و جزئی از عملکرد رانندگان و خودروهای ناوگان است. در واقع هر چه اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید، کنترل و مدیریت بهتری ارائه خواهید داد. در این راستا میتوانید از سیستمهای کنترل ناوگان حمل و نقل بر پایه جی پی اس ماشین استفاده نمایید. این سیستمها با داشتن قابلیت جئوفنسینگ اطلاعات مفیدی درباره مسیرهای حرکتی، میزان توقفها و … رانندگان در اختیارتان میگذارند.
مزایای استفاده از جئوفنسینگ در ناوگان حمل و نقل چیست؟
تا اینجا با کاربردهای جئوفنسینگ در موارد متعدد آشنا شدیم. حال میخواهیم به طور اختصاصی به بررسی جئوفنسینگ در ناوگانهای حمل و نقل بپردازیم.
امروزه جئوفنسینگ به عنوان سیستم وضعیت اضطراری در ردیاب ماشین توانسته اطلاعات ارزشمندی برای مدیریت ناوگان فراهم آورد. این سیستم یک راهکار قدرتمند برای مدیریت بهتر چالشها در ناوگانهای حمل و نقل شناخته میشود. در ادامه مزایای استفاده از آن را در ناوگان بیان میکنیم:
1- ردیابی خودرو با استفاده از جئوفنسینگ
قطعا ارسال درست و به موقع بار در یک ناوگان حمل و نقل از اهمیت ویژهای برخوردار است. اما برای نظارت بر مسیر حرکت خودروی حامل بار چه باید کرد؟
در روش سنتی برای کنترل راننده و اطمینان از حرکت وی در مسیر درست، مسئول ناوگان مدام با راننده تماس میگیرد. این کار موجب برهم زدن تمرکز راننده و ایجاد احساس ناخوشایند در وی میشود. از طرفی صرفا تماس گرفتن با راننده نمیتواند اطلاعات قابل قبولی در اختیار مدیر ناوگان قرار دهد. امروزه با استفاده از جی پی اس خودرو تمام این کارها به صورت خودکار انجام میشود. در نتیجه نیاز به تماسهای مکرر با راننده وجود ندارد. بلکه با تعیین محدوده جغرافیایی مورد نظر در جئوفنسینگ ردیاب به راحتی میتوان مسیر حرکت راننده را مشخص نمود. حال اگر خودرو به هر دلیلی از مسیر حرکت خارج شود، هشداری برای مدیر ناوگان ارسال خواهد شد.
2- سرویس دهی بهتر به مشتری از طریق جئوفنسینگ
امروزه مشتریان، دیدگاه قدیمی را برای تحویل بار ندارند. بلکه آنها تمایل دارند از زمان دریافت بار و لحظه به لحظه حرکت آن در مسیر مطلع باشند. با بکارگیری جئوفنسینگ در جی پی اس ماشین به راحتی میتوان این نیازها را برطرف نمود. به طور مثال میتوان سیستم را طوری طراحی کرد که با نزدیک شدن بار به مقصد، پیامکی مبنی بر زمان تحویل بار برای مشتری ارسال شود. این مسائل در کنار هم امکان سرویس دهی بهتر به مشتری و کسب رضایت وی را فراهم میآورد.
3- صرفه جویی در زمان ارسال بار و عدم کارکرد خودرو
یکی دیگر از مزیتهای استفاده از جئوفنسینگ در مدیریت ناوگان، صرفهجویی در زمان است. این سیستم امکان نظارت بهتر بر فعالیت خودرو از راه دور را فراهم میآورد. در نتیجه تمام زمانهای توقف راننده در مسیر را به اطلاع مدیر رسانده و موجب کنترل بهتر عملکرد راننده در زمان ارسال بار میشود.
در سوی دیگر یک مدیر ناوگان برای کنترل خودروها باید زمان زیادی را صرف رسیدگی به امور کند. وجود جئوفنسینگ میتواند تا حدی کارها را به حالت خودکار برده و زمان بیشتری در اختیار مدیر قرار دهد. به طور مثال دیگر نیاز به تماسهای تلفنی مکرر با راننده نیست و این زمان را میتوان صرف کارهای مهمتری کرد.
4- جلوگیری از سرقت خودرو با فعال کردن جئوفنسینگ
خودروها در یک ناوگان حمل و نقل، مهمترین سرمایه مدیر به حساب میآیند. بنابراین باید تمهیدات لازم برای جلوگیری از سرقت ماشین را فراهم آورد. فعال کردن اتو جئوفنسینگ در ردیاب خودرو تا حد زیادی به پیشگیری از سرقت ماشینهای ناوگان کمک میکند. این سیستم طوری طراحی شده که محدوده مجاز کوچکی در اطراف خودروی پارک شده در نظر میگیرد. حال اگر ماشین خاموش به هر دلیلی (بکسل کردن، هل دادن و یا …) از این محدوده خارج شود، سریعا برای مدیر هشدار ارسال میشود. بنابراین میتوان در کوتاهترین زمان ممکن مانع از سرقت خودرو شد.
5- تاثیر به کار گیری جئوفنسینگ در دیسپاچینگ
با به کار گیری جئوفنسینگ میتوانید از زمان ورود و خروج تمام خودروهای ناوگان در منطقه تحویل بار آگاه شوید. به این ترتیب مدیریت بهتر ناوگان در اختیارتان بوده و دیسپاچینگ دقیقتری خواهید داشت. به طور مثال زمانی که یک خودرو وارد منطقه تحویل بار میشود، پیامی برای مدیر ارسال خواهد شد. در نتیجه مدیر میتواند در زمان کوتاهی محمولههای آماده برای جابجایی را فراهم آورده و با پیامکی خودکار به اطلاع راننده برساند.
6- کاهش هزینههای جانی در ناوگان با جئوفنسینگ
یکی دیگر از مزیتهای استفاده از جئوفنسینگ در ناوگان، کاهش هزینههای جانبی است. به طور مثال با فعال کردن جئوفنسینگ دیگر نیازی به تماسهای مکرر با راننده ندارید. رسیدهای کاغذی حذف شده و رسیدهای آنلاین جایگزینشان میشوند. مسیرهای کم ترافیک و نزدیک برای حمل بار انتخاب میشود. خدماتدهی به مشتری آسانتر و بهتر صورت میگیرد. تمام این مسائل در کنار هم به کاهش هزینههای جانبی برای مدیریت ناوگان میانجامد.
7- افزایش بهرهوری ناوگان با استفاده از جئوفنسینگ
همانطور که گفتیم جئوفنسینگ موجب دسترسی به اطلاعات دقیق و جزئی در رابطه با عملکرد راننده میشود. بدیهی است هر چه مدیر اطلاعات بیشتری در دست داشته باشد، نظارت جامعتر و دقیقتری ارائه خواهد داد. این مسئله در نهایت منجر به افزایش بهرهوری ناوگان و بالا رفتن راندمان کاری پرسنل و کارمندان میشود.
آیا جئوفنسینگ باعث نقض حریم شخصی میشود؟
برخی بر این باورند که جئوفنسینگ منجر به نقض حریم شخصی کارکنان و پرسنل میشود. اما واقعیت این است که کارکنان یک سازمان موظف به انجام وظایف خود در ساعات متعهد به سازمان هستند. بنابراین اگر این افراد در ساعات مشخص شده از سوی ناوگان، به انجام کارهای شخصی بپردازند، باعث ضرر و زیان برای سازمان میشوند. علاوه بر این در زمان استفاده از ردیاب مجهز به سیستم جئوفنسینگ، سازمان موظف است کارکنان خود را در جریان امور بگذارد. به این ترتیب افراد میدانند که تنها در ساعات کاری تحت نظارت بوده و باید به انجام فعالیتهای محوله بپردازند.
جئوفنسینگ قابلیتی ضروری و مهم در جامعه امروز
جامعه امروز نیازمند سرعت بالا در انجام امور است. طوری که کُند کار کردن، هزینههای زیادی روی دوش سازمانها میگذارد. به همین منظور استفاده از جئوفنسینگ میتواند هزینههای جانبی سازمانها را کاهش داده و به افزایش راندمان کاری کارمندان کمک کند.
اگر شما هم صاحب یک ناوگان حمل و نقل هستید و مدام با چالشهای مدیریتی آن دست و پنجه نرم میکنید. پیشنهاد ما استفاده از سیستم مدیریت ناوگان رادار است. این سیستم طوری طراحی شده که امکان نظارت جامع بر رفتار کارکنان و رانندگان را برای مدیر فراهم میآورد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با کارشناسان ما در واحد فروش تماس بگیرید.
شماره تلفن دفتر مرکزی رادار: ۰۵۱۳۷۱۷۷
تلفن تماس دفتر تهران: ۹۱۰۱۲۷۲۷-۰۲۱
سوالات متداول💡