ردیاب با سنسور وزن ، سیستمی نسبتا جدید است که اغلب در خودروهای باری به کار میرود. این فناوری به ناوگانهای حمل و نقل کمک میکند تا اطلاعاتی درباره موقعیت خودرو، وزن بار آن، مکان بارگیری، مکان تخلیه و … دسترسی داشته باشند.
امروزه از ردیاب های دارای سنسور وزن به جهت محافظت از بار خودروها استفاده میشود. در ادامه این مقاله از رادار با این تکنولوژی و کاربردهای آن آشنا میشویم.
معرفی انواع سنسورهای خودرو
خودروهای امروزی از سنسورهای مختلفی استفاده میکنند که هر یک وظایف و عملکرد به خصوصی دارند. اطلاعات به دست آمده توسط این سنسورها به آگاهی بیشتر درباره شرایط خودرو کمک کرده و در نهایت عملکرد بهتری در ماشین رقم میزند. در ادامه برای درک بهتر این مطلب، تعدادی از مهمترین سنسورهای به کار رفته در خودروها را با هم بررسی میکنیم:
- سنسور سرعت وظیفه پایش سرعت حرکت خودرو را برعهده دارد. این سنسور به کاهش نوسانات موتور کمک کرده و شتاب ماشین را بهبود میدهد.
- سنسور فشار روغن وظیفه اندازهگیری میزان روغن را برعهده داشته و از آسیب موتور در اثر کاهش سطح روغن جلوگیری میکند.
- سنسور دمای ورودی برای راحت روشن شدن خودرو در روزهای سرد سال به کار گرفته میشود.
- سنسور سطح بنزین نیز موظف است میزان بنزین موجود در باک را اندازهگیری کرده و اطلاعرسانی کند.
- سنسور جریان هوا برای بهبود کیفیت انفجار در موتور و کاهش مصرف سوخت طراحی شده است.
- سنسور وزن نیز وظیفه اندازهگیری وزن بار حمل شده توسط خودرو را برعهده دارد.
سنسور وزن خودرو چیست؟
سنسور وزن (load cell) قادر است وزن بار در حال حمل و یا حتی خودرو را اندازهگیری کند. این سنسور معمولا در قسمت زیرین ماشینهای سنگین از جمله کامیونها نصب میشود. سپس بر اساس بررسی سطح ارتفاع خودرو تا خودش، اندازه وزن بار یا ماشین را مشخص میکند. عملکرد این سنسور از طریق فناوری آلتراسونیک صورت میگیرد. در واقع حسگر وزن با ارسال موج یا فرکانسی مشخص به سمت بار و اندازهگیری مدت زمان بازگشت موج تعیین شده، وزن بار را محاسبه میکند.
سنسور وزن را میتوان به صورت یک سختافزار مجزا به خودرو متصل کرده و از طریق ایجاد ارتباط میان آن با ردیاب ماشین، به اطلاعاتش دسترسی داشت. به همین منظور امروزه شاهد استفاده از ردیاب با سنسور وزن در خودروهای باری و ناوگانهای حمل و نقل هستیم.
بررسی انواع مدل های سنسور وزن در ردیاب
سنسورهای وزن در ردیاب ها بر اساس نوع عملکرد و محل قرارگیری دارای مدلهای مختلفی هستند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
- سنسورهای تک نقطه که برای اندازهگیری وزن در خودروهایی با ظرفیت حمل بار کم به کار گرفته میشوند. این سنسورها اغلب بارهای خارج از مرکز را اندازه میگیرند.
- سنسورهای خمشی از لحاظ قیمت، مقرون به صرفه هستند و مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند. این مدلها معمولا در شرایط دمایی، فشاری و … نامناسب، به کار میروند.
- سنسورهای کششی که به آنها سنسور S شکل یا فشار هم میگویند، معمولا در اندازهگیری محصولات کشاورزی، ترازوهای جرثقیلی و آیزان به کار میروند.
- سنورهای فشردهسازی نیز مناسب اندازهگیری وزن و نیرو میباشند.
چرا از ردیاب خودرو استفاده می کنیم؟
امروزه مزایا و قابلیتهای ردیاب خودرو بر هیچکس پوشیده نیست. طوری که شاهد افزایش روزانه تقاضا برای نصب جی پی اس روی ماشین هستیم. اما با این حال بهتر است اینجا نیز کمی با مزایا و دلایل استفاده از ردیاب برای خودرو آشنا شویم:
- اطلاع لحظهای و دقیق از موقعیت خودرو
- پیشگیری از سرقت ماشین با دریافت هشدارهای سریع و هوشمندانه
- جلوگیری از رانندگی با سرعت غیرمطمئنه و محافظت از راننده و سرنشینان
- امکان کمکرسانی به راننده و سرنشینان در شرایط اضطراری
- کنترل مصرف سوخت و بهینه کردن آن
- دسترسی به گزارشهای قابل اعتنا درباره وضعیت خودرو، مسیرهای حرکت، سرعت رانندگی و …
- امکان نصب بر روی انواع خودروها فارغ از نوع و مدل آنها
ضرورت استفاده از ردیاب با سنسور وزن
در سالهای اخیر بارها شاهد سرقت بارِ کامیونهای حمل و نقل بودیم. در بسیاری از این مواقع، بار به سرقت رفته از ارزش بالایی برخوردار بوده و هزینههای سنگینی بر دوش صاحبان آن گذاشته است. به همین منظور برای افزایش امنیت بار در حال حمل در جادهها، فناوری ردیاب با سنسور وزن روی کار آمد.
سنسور وزن میتواند اطلاعات ارزشمندی درباره وزن بار در حال حرکت، زمان و مکان بارگیری و تخلیه را در اختیار مدیر ناوگان بگذارد. بنابراین مدیر میتواند از راه دور بر سلامت بار در حال حمل و امنیت آن نظارت داشته باشد.
مزایا نصب ردیاب با سنسور وزن روی خودرو چیست؟
جامعه شلوغ و کم امنیت امروزی، استفاده از ردیاب خودرو را به امری ضروری برای همه مالکان و رانندگان تبدیل کرده است. با در نظر گرفتن این امر، اگر بتوان سیستم ردیابها را بیش از پیش مجهز نموده و از امکانات جانبی آنها بهره گرفت، قطعا پیروز میدان خواهیم بود. سنسور وزن یکی از فناوریهایی است که امروزه به سبب افزایش امکانات جی پی اس ماشین به آن اضافه شده است. این سنسور میتواند دادهها و اطلاعات مهم و حیاتی درباره بار خودرو و شرایط آن در جادهها به اطلاع مدیر ناوگان و صاحب بار برساند. برای درک بهتر، برخی از مزایای استفاده از ردیاب با سنسور وزن را در ادامه بیان میکنیم:
- افزایش امنیت بار در حال حمل و پیشگیری از سرقت آن
- اندازهگیری وزن بار و خودرو در حال حرکت در طول مسیر
- قابلیت تشخیص بارگیری، تخلیه و یا کم و زیاد شدن مقدار بار خودرو
- عدم امکان دستکاری سنسور توسط دیگر افراد
- ثبت و ضبط زمان و مکان بارگیری و تخلیه بار و تعداد دفعات آن
- امکان نصب راحت روی انواع خودرو به سبب وزن و ابعاد کوچک سنسور
- مقاومت در برابر لرزشهای حین حرکت تا محدوده 5G/40Hz
- خطای بسیار کم در اندازهگیری وزن تا حدود 5 درصد
- مقاومت بالا در برابر ضربه و آب و رطوبت
- طول عمر بالا
- قیمت مقرون به صرفه و در دسترس عموم بودن
ردیاب با سنسور وزن چه کاربردی دارد؟
از ردیاب با سنسور وزن میتوان در ناوگانهای باربری و ماشینهای سنگین حمل بار استفاده نمود. این سیستم به مدیران ناوگان کمک میکند تا از راه دور بر وضعیت بار در حال حمل نظارت داشته و از سرقت آن پیشگیری کنند. علاوه بر این در صورت بروز هر گونه مشکلی میتوانند بر اساس دادههای سنسور و ردیاب، بار گم شده و یا سرقت رفته را پیگیری نمایند.
دیگر کاربرد ردیاب مجهز به سنسور وزن، پیشگیری از جریمه کامیونها به سبب حمل بار اضافی است. زیرا جی پی اس دارای سنسور وزن میتواند به طور مداوم در مسیر رفت و برگشت وزن بار در حال حمل را کنترل کند. تا اگر بار اضافی حمل میکنید، مطلع شده و مشکل را برطرف نمایید. این ویژگی به نظارت بر تعادل خودرو و محافظت از سلامت فنی آن نیز کمک میکند.
کدام خودروها از ردیاب با سنسور وزن استفاده می کنند؟
امروزه به سبب مزایا و امکاناتی که ردیاب با سنسور وزن به رانندگان و مالکان خودروها ارائه میدهد، از آن در موارد مختلفی استفاده میشود. برخی از این خودروها عبارتند از:
- کامیونهای حمل مواد سوختی و اسیدی
- خودروهای حمل خاک و نخالههای ساختمانی و …
- ماشینهای حمل زباله شهرداری و …
- ناوگانهای باربری و حمل بار
- کامیونهای حامل محصولات معادن
بررسی نحوه عملکرد سنسور وزن ردیاب در خودروها
همانطور که گفتیم سنسور وزن ردیاب دارای مدلهای مختلفی است که در ادامه آنها را براساس نحوه عملکرد مورد بررسی قرار دادهایم:
1- سنسور وزن با سیستم تعلیق فنر مکانیکی
گروه اول از سنسورهای وزن ردیاب، روی سیستم تعلیق فنر مکانیکی خودرو (Leaf Spring Suspension) نصب میشوند. این سنسورها فاصله میان فنر و سطح مقطع خودرو را اندازهگیری کرده و تغییرات ارتفاع ماشین را به تغییرات زاویهای تبدیل میکنند. سپس بر اساس دادههای کالیبراسیون از پیش تعیین شده، وزن بار را محاسبه میکنند.
2- سنسور وزن با سیستم تعلیق فنر بادی
دسته دیگر، سنسورهای وزنی هستند که با سیستم تعلیق فنر بادی خودرو (Air Spring Suspension) کار میکنند، که با نام سنسور وزن بالونی شناخته میشوند. در این مدل، اطلاعات از طریق بررسی سنسورهای حساس به فشار هوا و اندازهگیری تغییرات بار در سیستم تعلیق به دست میآید. سپس با بررسی اطلاعات بر اساس دادههای کالیبراسیون شده، وزن بار محاسبه میشود. کامیونهای تریلر معمولا مجهز به این نوع سیستم تعلیق فنر بادی میباشند.
سنسور وزن مناسب ردیاب را چطور انتخاب کنیم؟
برای نصب ردیاب با سنسور وزن باید مدل مناسب حسگر بار را بر اساس نوع خودرو انتخاب کنیم. بر این اساس باید به موارد زیر توجه داشته باشیم:
- محدودیت سنسور مورد نظر در اندازهگیری وزن بار و مقدار حداکثری بار قابل حمل با خودرو
- بررسی نوع عملکرد سنسور و مطابقت آن با سیستم تعلیق ماشین
- بررسی روشهای نصب سنسور روی خودرو و تطابق آنها با شرایط ماشین
- توجه به کیفیت محصول و برند ارائهدهنده آن
بهترین ردیاب ماشین را از رادار جی پی اس بخواهید!
در این مقاله به بررسی انواع سنسور وزن، کاربرد آن در ردیابها و مزایای استفاده از آن پرداختیم. حال که میدانیم ردیاب ماشین فارغ از نوع، مدل و امکاناتش، تا چه اندازه با امنیت خودرو و سرنشینان آن در ارتباط است، باید برای خرید آن به برندهای معتبر مراجعه کنیم. هر چه محصول ارائه شده توسط یک برند باکیفیتتر و معتبرتر باشد، امنیت بیشتری برای خودروی شما فراهم خواهد شد.
مجموعه رادار جی پی اس سالها در حوزه ارائه انواع ردیاب خودرو، ماشینهای سنگین و موتور سیکلت فعالیت میکند. محصولات ما دارای 24 ماه گارانتی بدون قید و شرط و خدمات پشتیبانی 24 ساعته هستند. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این باره میتوانید با کارشناسان ما در واحد فروش تماس بگیرید.
سوالات متداول💡