کارشناسی تشخیص رنگ خودرو یکی از بخشهای مهم در کارشناسی ماشین است که به بررسی ظواهر خودرو میپردازد. به عبارت دیگر زمانی که قصد خرید یک ماشین دست دوم را داشته باشید، با مراجعه به کارشناسان مربوطه، تمام بخشها و قطعات آن را مورد ارزیابی قرار میدهید. بررسی رنگ و بدنه خودرو نیز یکی از مراحل ارزیابی ماشین است. در واقع هر چه یک خودرو رنگ بدنه اورجینالتری داشته باشد، قیمت آن بالاتر خواهد بود.
در این مقاله از رادار جی پی اس ، راهنمایی جامع و کامل در رابطه با کارشناسی تشخیص رنگ خودرو ارائه خواهیم نمود.
کارشناسی تشخیص رنگ خودرو به چه معناست؟
امروزه خرید و فروش خودروی دست دوم در میان اقشار مختلف جامعه رواج یافته است. عدهای به دلایل مختلف نظیر بودجه محدود و یا آببندی شدن ماشین، خرید خودروی دست دوم را ترجیح میدهند. اما زمانی میتوان خرید یک ماشین دست دوم را کارآمد دانست که ابتدا توسط کارشناسی ماهر، تمام اجزا و قطعات آن بررسی شود. در واقع کارشناسی خودرو با هدف تعیین میزان سلامت ماشین انجام میشود.
کارشناسی تشخیص رنگ خودرو نیز یکی از مراحل بررسی و ارزیابی ماشین است. در این فرآیند، میزان فابریک بودن رنگ خودرو بررسی شده و قسمتهای مجدد رنگ خورده، مشخص خواهند شد. برای انجام این کار روشهای مختلفی وجود دارد که در این مقاله برخی از آنها معرفی میکنیم.
مراحل کارشناسی خودرو کداماند؟
همانطور که گفتیم کارشناسی خودرو دارای مراحل مختلفی است. در هر یک از این مراحل، بخشهای به خصوصی از ماشین مورد بررسی قرار میگیرد. در ادامه فرآیند کامل کارشناسی ماشین را بیان میکنیم:
۱- بررسی اصالت شاکله اصلی خودرو
منظور از شاکله اصلی خودرو سقف، ستونها و شاسی آن است. بررسی این بخشها، مهمترین و پرهزینهترین مرحله در کارشناسی ماشین است. زیرا سقف، ستونها و شاسی ماشین، سه بخش اصلی یک خودرو هستند. در نتیجه اگر یکی از این قسمتها دچار آسیب شده باشد، به معنای تصادفی نسبتا شدید در گذشته خودرو است.
- آسیب دیدن سقف خودرو معمولا در اثر دو حادثه رخ میدهد که عبارتند از: چپ کردن و تصادفات بسیار شدید. گاهی پس از تصادفات شدید، ضربه وارده بر ماشین منجر به موج برداشتن سقف آن خواهد شد. طوری که نیازمند صافکاری است. این اتفاقات هنگام کارشناسی خودرو کاملا قابل شناسایی است.
- آسیبدیدگی شاسی ماشین نیز گواهی یک تصادف شدید و سخت در خودرو است. البته در ماشینهای شاسی بلند و آفرودی، احتمال آسیب دیدن شاسی در اثر رانندگی در مناطق کوهستانی نیز وجود دارد.
۲- ارزیابی رنگ قطعات بیرونی بدنه خودرو
کارشناسی تشخیص رنگ خودرو شامل بررسی قطعات بیرونی آن از جمله گلگیرها، دربهای جانبی، صندوق عقب، کاپوت و … میباشد. واقعیت این است که بررسی رنگ بخشهای بیرونی ماشین کاری سخت و مشکل است. در واقع هرچه مهارت صافکار و رنگکار در رفع مشکلات ظاهری خودرو بیشتر باشد، احتمال تشخیص رنگخوردگی آن کمتر میشود. به همین منظور بهتر است از کارشناسان خبره برای تشخیص رنگخوردگی ماشین کمک بگیرید.
۳- بررسی قطعات تعویضی بدنه خودرو
گاهی ممکن است پس از یک تصادف شدید، ضربه و آسیبددیدگی به قدری زیاد باشد که امکان تعمیر آن وجود نداشته باشد. در این مواقع تنها راهکار، تعویض قطعه آسیبدیده است. حال صاحب خودرو به عنوان تصمیمگیرنده اصلی، ممکن است از یک قطعه نو و یا دست دوم برای تعویض استفاده کند. تشخیص نو یا استوک بودن قطعه تعویضشده، کاریست که تنها از پس یک کارشناس ماهر برمیآید. این فرد با بررسی شیارهای داخل قطعه و پیچشهای آن میتواند نو یا دستدوم بودنش را مشخص نماید.
4- کارشناسی فنی و قطعات داخلی ماشین
یکی دیگر از مراحل کارشناسی خودرو، بررسی قطعات داخلی آن از حیث سلامت فنی است. برای انجام صحیح و اصولی این کار، باید به کارشناسی ماهر در زمینه فنی خودرو مراجعه نمایید. این افراد با استفاده از ابزارها و تجهیزات پیشرفته و مهارت و تخصص خود میتوانند سلامت فنی ماشین را بررسی کنند.
5- تست رانندگی خودرو
پس از اینکه قطعات داخلی و سلامت فنی ماشین مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. زمان تست رانندگی خودرو فرا میرسد. در این تست تمام عیب و ایرادات ماشین از لحاظ صداهای نامتعارف، لرزش موتور و مسائل این چنینی بررسی میشود.
6- تست آپشنهای موجود بر اساس نوع خودرو
خودروهای امروزی بر اساس نوع و مدلشان دارای آپشنها و امکانات مختلفی هستند. تست این آپشنها معمولا توسط کارشناس خودرو انجام میشود. زیرا وجود آنها و سلامتشان بر ارزش و قیمت نهایی ماشین تاثیر بسیاری دارد.
ضرورت تشخیص و کارشناسی رنگ خودرو چیست؟
حال که با مراحل کارشناسی خودرو آشنا شدیم، این سوال پیش میآید که ضرورت تشخیص و کارشناسی رنگ خودرو چیست؟
تمام خودروها پس از مدتی کار کردن در ناحیه رنگ بدنه دچار مشکلاتی نظیر خط و خش، رد کلید و … میشوند. علاوه بر این ممکن است طی تصادفات مختلف، بخشهایی از آن آسیب دیده و نیاز به تعویض یا ترمیم رنگ داشته باشند. این موارد بر قیمت و ارزش نهایی ماشین تاثیر زیادی دارد. به طوری که خودرو رنگ شده معمولا ارزانتر از خودرویی مشابه اما بدون رنگ است. بنابراین ممکن است فروشنده ماشین درصدد پوشاندن قسمتهای رنگ شده باشد، تا خودرو را به قیمت بالاتری بفروشد. در این مواقع کمک گرفتن از کارشناسان برای بررسی قسمتهای رنگشده بسیار ضروری است. زیرا با شناسایی این مکانها میتوان به آسیبها و ضربههای وارد شده بر بدنه خودرو نیز پی برد. اینجاست که ضرورت کارشناسی تشخیص رنگ خودرو اهمیت خود را نشان میدهد.
مشخصههای مهم در بررسی و کارشناسی رنگ ماشین
پیش از اینکه به سراغ معرفی روشهای کارشناسی تشخیص رنگ خودرو برویم، بهتر است مشخصهها تاثیرگذار در متمایز شدن رنگ فابریک نسبت به رنگ غیرفابریک را بشناسیم. این مشخصهها عبارتند از:
1- ضخامت رنگ
رنگ کردن مجدد بدنه خودرو، تنها در ناحیه آسیبدیده انجام میشود. در نتیجه ضخامت رنگ در این قسمت با سایر بخشهای ماشین متفاوت خواهد بود. علاوه بر این، هنگامی که بدنه خودرو به صورت پاشش لکهای، نقاشی میشود، سطح آن دیگر یکدست نخواهد بود. این اتفاق نیز منجر به تفاوت در ضخامت رنگ ماشین میشود.
2- تراکم رنگ
دومین مشخصه در کارشناسی تشخیص رنگ خودرو، تراکم رنگ آن است. به طور معمول بافت مولکولی رنگ اولیهای که توسط شرکت خودروساز به ماشین زده میشود، نسبت به رنگهای غیرفابریک، تراکم بیشتری دارد. رنگ فابریکی خودرو دارای بافت شش ضلعی و یکدستی است که در رنگهای موجود در بازار یافت نمیشود. در واقع رنگهای غیرفابریکی در دسترس دارای بافتی شطرنجی با نقاط تیره و روشن هستند. ضمن اینکه وجود تینر به عنوان حلال در این رنگها، پس از خشک شدن موجب ماتی بدنه خواهد شد. این مات بودن به راحتی با انعکاس نور قابل تشخیص است.
روشها و ابزارهای کارشناسی تشخیص رنگ خودرو
امروزه برای کارشناسی تشخیص رنگ خودرو ، روشها و ابزارهای مختلفی وجود دارد. در ادامه برخی از آنها را معرفی میکنیم:
۱- کارشناسی تشخیص رنگ خودرو با چشم
اولین راهکار برای کارشناسی تشخیص رنگ خودرو کمک گرفتن از چشمهاست. با کمی دقت و توجه میتوان تاحدودی پی به رنگخوردگی مجدد ماشین برد. اما اگر صافکار و نقاش ماهری بر روی خودرو کار کرده باشند، ممکن است در این روش به اشتباه بیفتید. با این حال با توجه به نکات زیر شاید بتوانید نقاط مجدد رنگ شده خودرو را شناسایی کنید:
- قسمتهای در معرض آسیب از جمله دربها، سپرها، گلگیرها و صندوق عقب را بررسی کرده و در پی تفاوت رنگ باشید. این کار را زیر نور طبیعی روز و به دور از آفتاب شدید انجام دهید. زیرا کارخانهها از ترکیب کد رنگهای مختلف، رنگ نهایی بدنه را میسازند. قطعا ترکیب رنگها برای رسیدن به رنگ کارخانه، بدون داشتن کدها کاری بسیار سخت است. طوری که حتی ماهرترین نقاشها هم از پس آن برنمیآیند.
- اگر روی بدنه شاهد رنگ نقطهنقطه یا به اصطلاح پوست پرتقالی بودید، احتمالا آن قسمت رنگ شده است. این اتفاق، در اثر بیتوجهی نقاش و چسبیدن گردوغبار در زمان رنگکاری یا پیش از خشک شدن آن رخ میدهد.
- پریدگی یا پوسته شدن رنگ نیز از نشانههای غیرفابریکی بودن آن است. زیرا رنگ استفاده شده توسط کارخانه، بسیار سخت پوسته یا پریده میشود.
- اگر هنگام نگاه کردن به صورت مایل و با زاویه به بدنه خودرو، انعکاس تصاویر را به صورت موجدار و غیرشفاف مشاهده کردید، به این معناست که خودرو رنگ شده است.
- مشاهده اثر سنباده به خصوص در لبهها از جمله لبه گلگیرها نیز نشانهای از وجود رنگشدگی ماشین میباشد.
- مشاهده پاشش مقدار کمی رنگ (درحد یکی دو لکه) در بخشهای مختلف خودرو، نشاندهنده رنگ شدنش است. زیرا گاهی نقاش، هنگام رنگآمیزی متوجه نبوده و کمی از رنگ بر نقاط غیرهدفش پاشیده میشود. اگر به ترمیم بخشی از بدنه شک داشتید، بهتراست نگاهی به اطراف آن هم بیاندازید.
2- بررسی رنگ کاپوت به کمک پیچها
معمولا نقاشان ماشین برای ترمیم رنگ گلگیر و کاپوت، آن را از روی خودرو جدا میکنند. از این رو بررسی پیچهای اتصال در این بخشها میتواند به کارشناسی تشخیص رنگ خودرو کمک کند. اگر بر روی این پیچها اثری از رنگ ناهماهنگ با بدنه یا آچارخوردگی دیدید، احتمال نقاشی آن قسمت وجود دارد.
3- کارشناسی تشخیص رنگ خودرو به کمک عکس
یکی از راههای کارشناسی تشخیص رنگ خودرو ، عکس گرفتن از ماشین است. زیرا در عکس به خوبی انعکاس نور روی رنگ بدنه مشخص میشود. برای این کار باید در تاریکی و فاصله دو متری از خودرو قرار گرفته و روی نقطه مورد نظر فوکوس کنید. حال عکسی با فلش تهیه نمایید. دوربینها معمولا بخشهای مات (رنگ شده) ماشین را کمی تیرهتر از دیگر نقاط نشان میدهند. در نتیجه میتوانید رنگشدگی ماشین را تشخیص دهید.
3- کارشناسی رنگ ماشین با دست کشیدن روی بدنه
برای کارشناسی رنگ ماشین میتوان به بررسی ضخامت رنگ پرداخت. این کار به کمک دست کشیدن روی بدنه امکانپذیر است. برای انجام آن، ابتدا روی بدنه دست کشیده و با نوک انگشتان آن را لمس کنید. مشاهده برآمدگی، ناهمواری، زبری و … در سطح رنگ، نشاندهنده غیرفابریک بودن آن است.
4- کارشناسی تشخیص رنگ خودرو با آهنربا
راهی دیگر برای کارشناسی تشخیص رنگ خودرو ، استفاده از آهنربا است. در صورتی که بدنه ماشین مورد نظر از آهن و فولاد است، به کمک یک آهنربا بخشهای مختلف سطح آن را بررسی کنید. با این آهنربا میتوانید تفاوت ضخامت در نقاط مختلف را به دست آورید. در این روش بخشهایی که رنگ غیرفابریک دارند، قدرت جذب کمتری نسبت به سایر نقاط خواهد داشت.
5- تشخیص رنگ ماشین با ابزارهای کارشناسی
گاهی تشخیص رنگ ماشین با روشهای قبل امکانپذیر نبوده و یا زمان کافی برای بررسی دقیق و نقطه به نقطه خودرو در دست نیست. در این مواقع بهتر است از ابزارهای کارشناسی و دستگاههای تشخیص رنگ استفاده نمود. این دستگاه به صورت دیجیتالی، ضخامت رنگ را در نقاط مختلف ماشین مورد بررسی قرار میدهد. اگر این ضخامت در نقطهای خاص و یا حتی تمام بخشهای بدنه بیش از 4.7 میلیمتر باشد، نشان از وجود رنگشدگی در خودرو است. بنابراین دستگاه، تفاوت ضخامت را به راحتی شناسایی نموده و محلهای رنگ شده را مشخص میکند.
قوانین کارشناسی خودرو؛ مجازات اجرای غیرقانونی تعویض رنگ، اتاق و یا موتور خودرو
در حال حاضر قوانین مشخصی برای کارشناسی خودرو وجود دارند. طوری که برای تعویض رنگ کلی بدنه یا تعویض اتاق ماشین باید از پلیس راهنمایی و رانندگی مجوز دریافت کرد. در صورتی که مالک بدون دریافت مجوز و ثبت رسمی، اقدام به تعویض رنگ یا تعویض اتاق خودرو کند، از سوی قانون متخلف شناخته میشود. در نتیجه مطابق کمیسیون ماده 30 راهنمایی و رانندگی به دادگاه ارجاع داده خواهد شد. قاضی نیز معمولا فرد را به پرداخت یک هشتم تا یک چهارم قطعه تعویض شده، جریمه میکند. ضمن اینکه پس از پرداخت جریمه نقدی، تغییرات ایجاد شده بر روی خودرو، در برگ سبز آن ثبت شده و رسمی میشود.
گاهی نیز تعویض قطعهای از ماشین علاوه بر مجوز نداشتن، غیرقانونی هم تلقی میشود. به طور مثال تعویض موتور خودرو با یک موتور قویتر از سوی قانون امکانپذیر نیست. اگر فردی این کار را انجام دهد، توسط پلیس مجبور به بازگرداندن خودرو به حالت اولیه خواهد شد. علاوه بر این، چنین خودروهایی از خدمات پلیس راهور برخوردار نخواهند بود.
هزینه کارشناسی رنگ خودرو چقدر است؟
هزینه کارشناسی رنگ خودرو در حال حاضر با توجه به نوع و مدل ماشین محاسبه میشود. به طور مثال هزینه مورد نیاز برای تشخیص رنگ خودرو پراید نسبت به پژو متفاوت است.
سخن پایانی
هنگام خرید ماشین دست دوم بهتر است از خدمات کارشناسی رنگ خودرو کمک بگیرید. این خدمات منجر به شناسایی نقاط رنگ شده ماشین شده و شناسایی آسیبها و تصادفات شدید را امکانپذیر میکند. علاوه بر این تشخیص رنگ خودرو در قیمت نهایی آن نیز تاثیر دارد.
آیا تابحال خودرو دست دوم خریداری نمودهاید؟ کارشناسی رنگ خودرو در این خرید چه کمکی به شما کرده است؟