مشخص است که با خرید هر چیزی مثل خانه و وسایل نقلیه نیاز به سندی داریم که بتوانیم ثابت کنیم مالک آن هستیم. سند خودرو هم جدا از این قضیه نیست. شاید تا به حال فرصت نکرده باشید اطلاعات کافی راجع به سند خودرو کسب کنید؛ اما توصیه میکنیم اگر مالک خودرو هستید، نسبت به این موضوع بی تفاوت نباشید. یک اشکال کوچک در کار سند خودرو شما میتواند مسبب چندین روز دوندگی باشد! اینجا صحبت از انتقال سند خودرو،مراحل آن، مدارک لازم و… است و توصیه میکنیم مطلب را تا آخر بخوانید.
انتقال سند خودرو صفر کیلومتر
انتقال سند خودرو صفر کیلومتر به این بستگی دارد که خودرو را نقد خریده باشید یا به صورت اقساطی. در حقیقت زمانی که شما ماشین را به صورت قسطی خریداری میکنید؛ سند خودرو در رهن آن شرکت یا کمپانی باقی میماند و تا زمان تسویه کامل، سند در گرو شرکت خواهد ماند، با آن که شما مالک آن ماشین هستید. اما اگر خودرو را نقدی خریداری نمایید، سندخودرو پس از پرداخت به نام شما زده میشود.
انتقال سند خودرو کارکرده
این موضوع هم مثل مطلب بالا دو حالت دارد. اگر شما از فروشنده خودرو را به صورت قسطی خریداری کنید، با نوشتن قولنامه در دفاتر رسمی از فروشنده وکالت میگیرید تا بتوانید مراحل تعویض پلاک را انجام دهید و برگه سبز را دریافت نمایید. در این فاصله سند خودرو در دفتر اسناد رسمی میماند و تا تسویه کامل همچنان به نام فروشنده خواهد ماند.
اما اگر خودرو کارکرده را به صورت نقدی خریداری کنید میتوانید بدون دردسر با مراجعه به دفتر اسناد رسمی، سند را منتقل کنید.
در رابطه با انتقال سند خودروهای کارکرده به یاد داشته باشید که ...
- دسترسی به مالکان قبلی یک خودرو بسیار دشوار است، بنابراین هنگام خرید مطمئن باشید سند قطعی به نام فروشنده باشد.
- اگر مراحل انتقال سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی صورت نگیرد؛ انجام هر گونه تخلف با خودرو به عهده فروشنده یا مالک خواهد بود، زیرا سند خودرو همچنان به نام فروشنده است.
- در صورتی که تمام اطلاعات مربوط به ماشین در قولنامه ثبت نشود، به دردسر خواهید افتاد. بهتر است برای دچار نشدن به چنین مشکلاتی، اطلاعات را چک کنید و این موارد را زیر نظر داشته باشید.
- در صورتی که وکالت نامه تعویض پلاک را به خریدار میدهید تاریخ دقیق آن را ثبت کنید. بعد از آن الزامی به حضور شما برای پیگیری امور نیست.
- اگر قرار است برای خرید خودرو پول واریز کنید، باید توجه داشته باشید که حساب به نام شخص فروشنده باشد.
- در صورتی که مبلغ معامله را واریز کرده اید و فروشنده برای کارهای انتقال سند در دفاتر اسناد رسمی حضور پیدا نمیکند، با در دست داشتن مدارک برای واریز پول به طور قانونی موضوع را پیگیری نمایید.
انتقال سند خودرو وارداتی
برای سند زدن خودرو وارداتی نیاز است که حتما بارنامه خروج از گمرک را در دست داشته باشید. برای تهیه این بارنامه باید به انبار گمرک مراجعه نمایید و با به همراه داشتن آن، برای دریافت سند قطعی و پلاک اقدام کنید. به طور کلی مدارکی که باید علاوه بر مدارک قبلی برای انتقال سند خودرو وارداتی باید به همراه داشته باشید عبارتند از:
- ارائه کاردکس برای خودروهایی که توسط شرکت های مجاز وارد شده اند.
- ارائه اسناد گمرکی (پروانه گمرکی یا گواهینامه گمرکی)
- پرداخت دیون دولتی (عوارض گمرکی – شهرداری – دارایی)
برای انتقال سند چه مراحلی را باید طی کرد؟
برای انتقال سند خودرو، هر دو طرف باید چندین مرحله را طی نمایند که به شرح زیر است:
1. تنظیم قرارداد (مبایعهنامه خودرو )
همه چیز با تنظیم یک قرارداد آغاز میشود. این اولین مرحله ایست که برای واگذاری خودرو باید انجام دهید.
مواردی که باید در قرارداد ذکر شود کدام است؟
- مشخصات کامل و جامع خودروی خریداری شده از جمله رنگ، مدل، دوگانه سوز بودن یا نبودن یا فقط بنزینی بودن خودرو، وسایل موجود در خودرو و … باید ذکر شود.
- قیمت تمام شده خودرو که خریدار پرداخت می کند.
- زمان تحویل دادن خودرو از طرف فروشنده به همراه مدارکی مانند ( بیمه شخص ثالث، کارت سوخت و …)
- زمان و نحوه تعویض پلاک خودرو
- وظیفه فروشنده نسبت به مواردی مانند پرداخت بدهی ها و جریمه ها و عوارض سالانه شهرداری
- تکلیف فروشنده بابت پرداخت مالیات
- تعیین زمان برای حضور و مراجعه طرفین در دفتر خانه
2. مراجعه به مراکز تعویض پلاک
حالا باید سراغ مراکز تعویض پلاک خودرو بروید تا ادامه مراحل کار خود را طی کنید. البته مجددا تکرار میکنیم که حضور فروشنده و خریدار در مراکز تعویض پلاک الزامیست. در غیر این صورت باید طرفین به دفترخانه ها مراجعه نمایند و وکالت خود را تنظیم کنند. بهتر است همینجا بگوییم این مراحل خود نیاز به صرف وقت و هزینه دارد که ریتم کار شما را کند خواهد کرد، پس برای یک انتقال سند خودرو بدون دردسر این نکات را مد نظر داشته باشید.
مراحل تعویض پلاک خودرو
- دریافت قبض ورودی پارکینگ (زمان ورود به مرکز)
- گرفتن فرم بازدید فنی و تایید اصالت توسط کارشناس مرکز
- گرفتن برگه عدم خلافی در صورت صفر نبودن
- واریز فیش به نام خزانه داری کل
- دریافت تاییدیه نقل و انتقال و سند مالکیت خودرو
- فک پلاک و دریافت پلاک جدید
مدارک لازم برای تعویض پلاک خودرو
- شناسنامه و کارت ملی فروشنده و خریدار
- سند مالکیت (برگه سبز پلیس)
- سند فروش سازنده (برای خودروهای داخلی)
- کارت شناسایی خودرو یا تعهد قانونی از مالک یا نماینده قانونی مالک
- برگه عدم خلافی
مستندات مربوط به محل سکونت خریدار که میتواند هر یک از موارد زیر باشد:
- سند مالکیت منزل مسکونی (با نام مالک خودرو)
- سند اجارهنامه (با داشتن کد رهگیری و هولوگرام)
- اصل جواز کسب (با نام مالک خودرو)
- گواهی اشتغال به تحصیل فرزندان خریدار (با آدرس سکونت والدین)
- معرفینامه از اداره محل خدمت خریدار با آدرس سکونت (مختص کارمندان دولت و نیروهای مسلح)
- سند ملکی یا استیجاری به نام پدر یا مادر (اگر خریدار در منزل والدین سکونت داشته باشد)
- سند واحد مسکونی با نام همسر مالک خودرو
توجه داشته باشید که اگر به هر دلیلی هیچ یک از این مدارک در اختیار نبود، بر اساس محل صدور شناسنامه اقدامات لازم انجام می شود.
6. ارائه سند اجارهنامه چاپی دارای هولوگرام و کد رهگیری منزل مسکونی بنام مالک وسیله نقلیه
7. فیش بانکی واریز شده به حساب خزانه داری کل
8. پرداخت هزینه مصوب برای صدور و ارسال کارت هوشمند خودرو
3. مراجعه به دفترخانه برای انتقال سند خودرو
بعد از تعویض پلاک خودرو نوبت تنظیم سند قطعی برای خودرو است. حالا باید هر دو طرف به دفترخانه مراجعه کنند و ادامه مراحل تنظیم سند خودرو را پیش بگیرند.
مدارک لازم برای سند زدن خودرو
قبل از فروش خودرو و انتقال سند بهتر است در گام اول عوارض شهرداری، خلافی خودرو و مالیات آن را پرداخت کنید تا روند کاری شما سریعتر پیش برود. مدارکی که باید برای انتقال سند به همراه داشته باشید عبارتند از:
- برگ سبز جدید یا همان شناسه خودرو و تاییدیه انتقال خودرو یعنی صادره در مرکز تعویض پلاک خودرو
- اصل مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
- برگه کمپانی یا همان بنچاق قبلی که به نام فروشنده ثبت شده است
- بیمه نامه شخص ثالث
- کارت سوخت خودرو
- برگ تسویه حساب پرداختی عوارض سالانه شهرداری
در نظر داشته باشید که برای انتقال سند حضور خریدار و فروشنده ضروریست و اگر یک طرف معامله حضور نداشته باشد، انتقال سند تنها با حضور وکیل رسمی انجام میگیرد.
آخرین مرحله: پرداخت هزینه انتقال سند خودرو
به عنوان یک نکته مهم باید گفت هزینه انتقال سند خودرو در تمام دفاتر اسناد رسمی کشور یکسان بوده و بر اساس مالیات نقل و انتقال محاسبه میگردد. اما این مبلغ بسته به نوع خودرو شما متغیر است. هزینه های انتقال سند خودرو به دو بخش تقسیم میشود:
- هزینه حق الثبت و مالیات نقل و انتقال: این هزینه به حساب دولت واریز میگردد.
- هرینه حق التحریر: این هزینه به حساب دفترخانه اسناد رسمی واریز خواهد شد.
هزینه های انتقال سند خودرو به عهده کیست؟
به طور کلی پرداخت این هزینه ها به صورت توافقی انجام میگیرد؛ اما بنا بر عرفی که در این مسئله وجود دارد میتوان گفت هزینه هایی که اصطلاحاً حق الثبت نامیده میشود، بر عهده فروشنده بوده و هزینه دفترخانه یا همان حق التحریر را خریدار پرداخت میکند. اما هیچ الزامی برای اجرای این حالت وجود نداشته و همه چیز به طرفین بستگی دارد.
اگر سند خودرو گم شود چه باید کرد؟
اگر سند قطعی خودرو شما گم شود، سابقه آن در دفاتر اسناد رسمی وجود دارد. در حقیقت شما باید به همان دفترخانه ای مراجعه کنید که سند را در آنجا تنظیم کرده اید و رونوشت سند خود را دریافت کنید. توجه کنید که نسخه المثنی برای سند خودرو شما صادر نخواهد شد؛ اما رونوشت یا همان کپی به شما تحویل داده میشود.
سند دو برگی خودرو چیست؟
سند دو برگی به سندی گفته میشود که تا به حال تنها دو بار معامله شده باشد. در حقیقت به ازای هر معامله، به تعداد برگه های سند افزوده خواهد شد. اگر بخواهیم کمی دقیقتر به این موضوع نگاه کنیم باید بگوییم دو برگه بودن یک سند یعنی این خودرو زیر پای افراد کمتری بوده و کمتر دست به دست شده است. در واقع یک امتیاز برای فروش خودرو!
آیا ثبت سند خودرو در دفاتر رسمی اجباری است؟
رسیدیم به یک مبحث پر حاشیه که جنجال و اختلاف نظر، در آن بیداد میکند. اما به عنوان یک پاسخ قطعی باید گفت مراجعه به دفاتر اسناد رسمی برای انتقال سند خودرو اجباری نبوده و با داشتن برگ سبز خودرو میتوان ادعای مالکیت داشت. اما فراموش نکنید با وجود اینکه برگ سبز سندی قطعی و اعلام شده از سوی مجلس است؛ قوه قضاییه سند خودرو را بر برگ سبز مقدم میداند و اگر مشکلی پیش بیاید که درگیر مراحل قانونی شوید، اولویت با فردی است که سند خودرو را در دست داشته باشد.
ما به عنوان یک شرکت عرضه کننده سیستم های امنیتی خودرو توصیه میکنیم…
هیچگاه خودتان را برای مسائلی که پیگیری آن شکستن شاخ غول نیست به دردسر نیندازید. به قول معروف کار از محکم کاری عیب نمیکند! بنابراین بهتر است بجای قانع کردن خودتان به دلیل داشتن برگ سبز، وضع را پیچیده نکنید و پیگیر سند قانونی خودرو خود باشید. ما در این مقاله سعی کردیم از مراحل انتقال سند خودرو بگوییم و نکات مربوط به آن را بیان کنیم. امیدواریم مطالب مفیدی دست گیرتان شده باشد. اگر شما هم نظر، نکته و یا پیشنهادی دارید با ما در بخش دیدگاه در میان بگذارید.
سوالات متداول💡