این روزها که آمار سرقت روند صعودی به خود گرفته، بازار ردیابها و جی پی اس ها از همیشه داغتر شده است. اما کمتر کسی به اجزای داخل این دستگاهها توجه میکند. شاید اصلا تا به حال به این دقت نکرده باشید که چگونه یک جی پی اس این اطلاعات را به سرعت برای شما ارسال میکند. اگر این موضوع برای شما هم جذابیت دارد، پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید. در این مطلب یاد میگیریم (A-GPS) ای جی پی اس چیست و چگونه کار میکند. سپس از مزایای آن خواهیم خواند و تفاوت آن را با جی پی اس بررسی میکنیم.
a-gps (ای جی پی اس) چیست؟
ای جی پی اس یک نیروی کمکی برای سیستم موقعیت یاب جهانی یا همان جی پی اس!
تکنولوژی Assisted GPS که به اختصار آن را A-GPS می نامند، یک یار کمکی خیلی مفید برای نشان دادن دقیق و سریع موقعیت جغرافیایی است. زمانیکه جی پی اس خودرو را روشن میکنید، اتفاقات زیادی میافتد که شما در آن چند لحظه حس نمیکنید و فقط نتیجه را میبینید. اگر قبلاً مقاله جی پی اس چیست را در وبلاگ رادار خوانده باشید، میدانید که دستگاههای گیرنده برای پیدا کردن و نمایش موقعیت دقیق، همیشه با ماهوارههای جی پی اس اطراف زمین ارتباط برقرار کرده و اطلاعات را از آنها دریافت میکند. ماهوارههای جی پی اس به طور مداوم در حال چرخشاند و و سیگنالهای حاوی اطلاعات را به زمین میفرستند.
اما همیشه هم اینطور نیست که ماهوارهها در دسترس باشند یا جی پی اس سریعاً بتواند تشخیص دهد کدام یک از این ماهوارهها به موقعیت او نزدیکتر است. تا فراموش نشده بهتر است بگوییم که نزدیک بودن ماهواره به گیرنده باعث میشود سریعتر بتوان به آن متصل شد و این امری مهم برای کاهش تاخیر در دریافت اطلاعات است. به طور مثال تحت شرایطی خاص مثل قرار گرفتن موقعیتیاب در نقاط کور یا در مواقعی که به واسطه ساختمانهای اطراف سیگنال ماهواره ضعیف شده، تشخیص ماهواره جی پی اس خیلی دشوار است. این زمان که گیرنده جی پی اس در حال تشخیص و تصمیم گیری است در اصطلاح (TTFF=Time to First Fix) نامیده میشود. نتیجهی تمام این اتفاقات و تصمیمات برای جی پی اس مثل اینکه کدام ماهواره بهتر و نزدیکتر است شما را علاف خواهد کرد! خب، حالا رسیدیم به بحث اصلی. همینجاست که پای تکنولوژی A-GPS وسط کشیده میشود و باید خودش را نشان دهد! یعنی چیزی که از آن انتظار داریم این است که این زمان را کاهش داده و به عملیات موقعیت یابی سرعت بدهد.
سیستم A-GPS چگونه کار میکند؟
بجز دستگاههای موقعیتیابی مثل ردیاب، آنتنهای سرویسدهی تلفن همراه (BTS) هم به کمک گیرندههای جی پی اسی که دارند همواره در حال دریافت و محاسبه اطلاعات ماهواره های جی پی اس هستند. درست زمانی که یک جی پی اس نمیتواند تشخیص دهد کدام ماهواره را برای اتصال انتخاب کند و از کجا اطلاعات را بگیرد، سیستم A-GPS وارد عمل میشود. در واقع از یک راه میانبر که همان آنتنهای همراه هستند، اطلاعات لازم را میگیرد و برای جی پی اس میفرستد. یک تقلب خیلی حرفه ای برای کاهش TTFF که جی پی اس از پس آن برنمیآید.
اینگونه است که به کمک این تکنولوژی فرصتی تلف نشده و در زمان صرفه جویی میشود. این را هم بگوییم همیشه اینطور نیست که A-GPS اطلاعات را از آنتنهای تلفن همراه بگیرد. بلکه میتواند در اولین فرصت از اینترنت این اطلاعات را دریافت کند. البته اگر اینترنت یاری کند!
ای جی پی اس همراه همیشگی ردیاب و جی پی اس
شاید این سوال پیش بیاید که تکنولوژی ای جی پی اس در کدام دستگاهها وجود دارد. در جواب به سوال شما باید بگوییم که این تکنولوژی در تمام دستگاههایی که از آنتن جی پی اس پشتیبانی کنند وجود دارد. در حقیقت این تکنولوژی در تمام ردیابها مثل ردیاب اتومبیل و … وجود دارد. هدف از استفاده آن در ردیاب مکانیابی دقیق و سریع است.
تفاوت ال بی اس و ای جی پی اس
خیلی از افراد به دلیل شباهت زیاد این دو فناوری آن ها را جدا از هم نمیدانند، اما جالب است بدانید زمانی که جی پی اس قادر به تشخیص ماهوارهها نیست و اطلاعاتی دریافت نمیکند، ال بی اس کار خود را با ارسال سیگنال به نزدیکترین دکل مخابراتی اطراف خود شروع خواهد کرد. در مرحله بعدی پس از گرفتن اطلاعات لازم از این دکلها موقعیت تقریبی خودرو را مشخص مینماید. اما این نکتهای که این دو فناوری را از هم متمایز میکند این است که وظیفه A-GPS کمک برای به سرعت بخشیدن به موقعیتیابی در جی پی اس است و زمانی که جی پی اس از کار بیفتد کاری از دستش ساخته نیست. در حالیکه سرویس مکان مبنا اینطور نیست و زمانی کاربرد خواهد داشت که GPS نتواند موقعیتیابی کند.
مقایسه جی پی اس و A-GPS + جدول
احتمالاً تا الان متوجه شده باشید که این دو تکنولوژی (جی پی اس و A-GPS ) به حالت کلی چه تفاوتهایی با هم دارند. اگر بخواهیم به طور خلاصه نگاهی به این تفاوت ها بیندازیم باید گفت همه جی پی اس از یک یار کمکی به نام ای جی پی اس استفاده میکنند. در واقع این فناوری با کمک داده های رد و بدل شده بین سیم کارت و آنتنهای موبایلی ردیاب را تقویت میکند و بار موقعیت یابی را از روی دوش ردیاب تا حد زیادی برمیدارد. ضمن اینکه به واسطه استفاده از یک راه میانبر برای دریافت اطلاعات موقعیتیابی این فرآیند بسیار سریعتر شده و در کمترین زمان مکان لحظهای محاسبه خواهد شد.
اما بهتر است بدون معطلی جزئیتر به تفاوتهایشان نگاهی داشته باشیم:
(ای جی پی اس) A-GPS | جی پی اس | |
---|---|---|
نیازمند به شبکه داده | ✓ | × |
نیازمند به آنتن جی پی اس | ✓ | ✓ |
حداقل ماهواره های قابل مشاهده | 2 | 4 |
اطمینان | در مقایسه با جی پی اس، موقعیت یابی با دقت کمتر صورت می گیرد (بیش از یک متر تعیین موقعیت دقیق) | دقت موقعیت یابی دقیق تر بوده و با یک متر اختلاف انجام می شود |
سرعت | موقعیت یابی خیلی سریعتر انجام می شود چرا که موقعیت یابی به جای ارتباط مستقیم با ماهواره، از طریق آنتن های موبایل انجام می شود. | بدلیل برقراری ارتباط با دست کم 4 ماهواره ابزارهای جی پی اس مدت زمان طولانی را برای موقعیت یابی نیاز دارند. |
منبع اطلاعاتی برای محاسبه موقعیت | امواج رادیویی ماهواره جی پی اس و سیستم های کمکی مثل آنتن موبایل | امواج رادیویی جی پی اس |
نگاهی بر مزایای ای جی پی اس
تا به اینجای مقاله از اصلیترین مزیت این تکنولوژی صحبت کردیم اما این همه ماجرا نیست.
- صرفه جویی در دریافت موقعیت مکانی و زمانی: همانطور که تا به اینجای مقاله توضیح دادیم با کاهش زمان تاخیر کمک بزرگی به موقعیت یابی سریع میکند.
- کاهش پردازش: با توجه به اینکه تمام فعالیت های مکان یابی به عهده جی پی اس نیست و از یار خود کمک میگیرد، در نتیجه کار کمتری انجام میدهد . در حقیقت پردازش این عملیات فشار کمتری به روی تلفن همراه شما وارد میکند.
- افزایش عمر باتری: این امری واضح است که اگر پردازنده تلفن شما ازادتر باشد و تحت فشار قرار نگیرد، باتری گوشی کمتر استفاده شده و دیرتر تمام میشود.
از A_GPS انتظار نداشته باشید که…
بتواند در موقعیتی که جی پی اس قادر به فعالیت نیست به موقعیت یابی شما کمکی کند، چون A-GPS بدون جی پی اس معنایی ندارد! به طور مثال در شرایطی مثل:
- قرار گرفتن در زیر آب
- پوشش زیاد درختان
- زیرزمین ها و …
بدلیل اینکه جی پی اس کارکردی ندارد، نمیتواند تاثیری داشته باشد.
خب، این مطلب هم تمام شد و ما سعی کردیم نکات مهم در مورد تکنولوژی A-GPS را به صورت جامع برای شما شرح دهیم. احتمالاً با خواندن این مقاله از امروز نگاه جزئیتری به ردیاب خودرو و یا گیرنده جی پی اس خود داشته باشید. هرچند این تنها یک بخش از کاری بود که در فرایند موقعیتیابی جی پی اس اتفاق میافتد. با بزرگ شدن دنیای جی پی اس و همه گیر شدن آن در موقعیتهای مختلف سرعت یک مزیت بینظیر است که A-GPS مسبب آن است. مثل همیشه از شما میخواهیم اگر مطلب، نظر و یا پیشنهادی دارید که جای آن در این مطلب خالیست با ما در میان بگذارید و مقاله ما را کامل تر کنید.
سوالات متداول💡