فرض کنید یک مقصد دور در پیش دارید که مسیرهای مختلفی برای رسیدن به آن وجود دارد. با توجه به این شرایط شما کدام راه را انتخاب میکنید که به موقع برسید؟ ردیاب چه نقشی در این تصمیمگیری دارد؟ چارهی کار ردیاب است یا رهیاب؟ کمی گیجکننده است نه؟ اما نگران نباشید در واقعیت اینطور نیست. شاید شما در جواب سوال آخر که در بالا مطرح کردیم بگویید هیچکدام، چارهی کار مسیریاب است. بله جواب شما کاملا درست است. جالب است بدانید که رهیاب همان مسیریاب خودمان است! ما در این مقاله تصمیم داریم هر آنچه که از رهیاب و ردیاب لازم دارید در اختیار شما قرار بدهیم و با هم کارکرد ردیاب و رهیاب را بررسی کنیم. اگر شما تا به حال در مورد رهیاب مطلبی نخوانده اید و برایتان سازوکار آن نامشخص است این مقاله را از دست ندهید.
رهیاب یا مسیریاب چیست؟
شاید تا به حال برای پیدا کردن بهترین مسیر به اپلیکیشن هایی مثل مسیریاب بلد، نشان، ویز و … رجوع کرده باشید. در این برنامهها بعد از ثبت مقصد مورد نظر توسط کاربر، بهترین مسیر از نظر کوتاه بودن و ترافیک بررسی شده، سپس در اختیار او قرار خواهد گرفت. اجازه بدهید طبق الگویی که برای نوشتن این مقاله در نظر داریم ابتدا رهیاب را به بخشهای مختلف تقسیمبندی کنیم و بعد به بررسی عملکرد آن بپردازیم:
رهیاب تشکیل شده از:
- صفحه نمایشگر
- جیپیاس
- نرمافزار
مسیریاب (رهیاب) چگونه کار میکند؟
در اولین مرحله کاربر از طریق نقشهی نرم افزار که بر روی صفحه نمایش قابل مشاهده است، مقصد موردنظر خود را انتخاب میکند. رهیاب با پیدا کردن مکان فعلی کاربر، به کمک جیپیاس، بهترین مسیر را نمایش میدهد. داستان زمانی جالبتر میشود که مسیریاب سخنگو باشد! شاید تا چند سال پیش این خیلی عجیب بود که شما حرکت کنید و تلفن همراهتان مثل یک راهنما راه را به شما نشان دهد. اما مدتهاست شاهد این اتفاق هستیم.
بگذارید بیشتر توضیح دهیم: فرض کنیم شما مسیری در پیش دارید که هیچ آشنایی با آن ندارید. در این وضعیت شما فقط باید مقصد خودتان را در نقشه پیدا کنید و کار را به کاردان بسپرید! نرم افزار با مسیریابی دقیق، با گفتن اصطلاحاتی مثل صدمتر دیگر به چپ بپیچید شما را راهنمایی خواهد کرد. مطمئن باشید که از خلوتترین و کوتاهترین مسیر به مقصد خواهید رسید.
رهیاب چطور ترافیک را تشخیص میدهد؟
زمانی که شما برای نرمافزارهای مسیریابی یا گوگل مپ که همیشه در دسترس است مقصد تعیین میکنید، چند مسیر با رنگهای مختلف میبینید. رنگ های سبز، زرد و قرمز که به ترتیب بهترین مسیرها را نشان میدهند. اتخاب مسیر قرمز یعنی انتخاب یک مسیر شلوغ و پرترافیک. اما شاید برای شما هم سوال پیش بیاید چطور این ترافیک قابل تشخیص است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم این اطلاعات از طریق ذخیره دیتاهای قبلی درباره ی متوسط زمانی که افراد، در زمانها و روزهای خاص در آن بخش از مسیر سپری میکردند به دست میآید. علاوه بر این سنسورها و تلفنهای هوشمند برای ثبت سرعت خودروها کمککننده هستند و این اطلاعات در اختیار رهیابها قرار میگیرد.
بیایید کمی شفاف تر این موضوع را بررسی کنیم: زمانی که جیپیاس تلفن همراه شما فعال باشد، اطلاعات خودرو و سرعت شما به طور ناشناس برای گوگل ارسال میشود. پس با داشتن اطلاعاتی مثل سرعت و تعداد خودروهایی که مثل شما در حال ارسال اطلاعات هستند، اطلاعاتی مثل ترافیک را محاسبه میکند. پس با این تفاسیر میتوان نتیجه گرفت هر چه تعداد رانندگان با جیپیاس فعال بالاتر باشد، این اطلاعات دقیقتر خواهد بود.
مسیریاب ویز
بد نیست در این بخش از مقاله یکی از محبوبترین برنامههای مسیریابی را با هم بررسی کنیم و ببینیم چه امکاناتی برای مسیریاب ویز طراحی شده است.
جی پی اس Waze یک برنامه در زمینه شناسایی و مسیریابی حرفهای است و به طور رایگان در اختیار افراد قرار میگیرد. این اپلیکیشن برای مواقعی که کاربر به اینترنت دسترسی نداشته باشد، امکاناتی را طراحی کرده که میتوان نقشه و مسیر را دخیره کرد. بنابراین بهتر است کاربر زمانیکه به اینترنت دسترسی دارد، مناطق مورد نظر خود را از قبل مشخص کند. اپلیکیشن ویز بر خلاف google maps محلهای که مختص وسایل نقلیه عمومی یا پیادهروی هستند را نشان نمیدهد و برای رانندگی طراحی شده است. پس اگر از اتومیبل شخصی استفاده نمیکنید بهتر است ویز را کنار بگذارید. خب، بعد از این صحبتها وقت آن رسیده برخی از امکانات این برنامه مسیریابی را باهم ببینیم:
- هشدار دادن هنگام رفتن به مسیرهای اشتباه
- اعلام نقشه به صورت صوتی در هنگام رانندگی
- اعلام مکان پلیس های راه و حوادث جادهای و مکان استقرار پلیس
- مسیریابی زنده و انتخاب مبدا و مقصد و محاسبه فاصله
- تخمین میزان زمان لازم برای طی کردن مسیرهای مشخص شده
- امکان نمایش نزدیکترین جایگاههای سوخت در اطراف
- نمایش مراکز خدماتی مختلف از قبیل موزه، رستوران، پمپ بنزین و … بر روی نقشه
- امکان اشتراکگذاری موقعیت فعلی، زمان رسیدن به مقصد و … با مخاطبین تان
شکافتن ردیاب در یک دقیقه!
اگر مقالات ما را دنبال کرده باشید حتماً تا به امروز با مفهوم ردیاب آشنا شدهاید و میدانید سازوکار آن چگونه است. اما بد نیست در این قسمت از مقاله مجدد آن را مرور کنیم. اگر بخواهیم ردیاب را بشکافیم باید بگوییم اجزای تشکیل دهنده ی آن عبارتند از:
- سخت افزار
- نرم افزار
- سرور
- سیم کارت
- جی پی اس
- تلفن همراه
نحوه عملکرد ردیاب
ردیاب (جعبه سیاه خودرو)، تلفیقی از دو بخش سختافزار و نرمافزار است که تمامی اطلاعات و آمار مربوط به اتومبیل که از جیپیاس دریافت کرده را در خود پردازش و ذخیره نموده و به روی سرور ارسال مینماید. به کمک ردیاب خودرو، اطلاعات توسط اپلیکیشن یا سامانۀ تحتوب، در اختیار صاحب خودرو قرار میگیرد. این ردیاب مخفی در هر جای خودرو میتواند جاسازی شود و اطلاعات زیادی را در اختیار کاربر قرار دهد. خبر خوب اینکه ما در مقاله امکانات اپلیکیشن ردیاب ، این امکانات را به طور کامل بررسی کردهایم و برای پیشگیری از تکرار مطالب از شما دعوت میکنیم سری به آن بزنید.
تفاوت ردیاب و رهیاب، شبیه اما متفاوت!
گول ظاهر این دو را نخورید! برخلاف اسمشان هیچ شباهتی به همدیگر ندارند. اگر بخواهیم به سادهترین حالت تفاوت ردیاب و رهیاب را شرح دهیم باید بگوییم ذات ردیاب امنیت است. در واقع ما زمانی به ردیاب خودرو نیاز داریم که یک ضعف امنیتی احساس کنیم. اما رهیاب این گونه نیست. رهیاب موقعیت مکانی را هر لحظه اعلام میکند و هیچ کاربرد امنیتی ندارد و نیازی به جاسازی و مخفی کردن آن نیست.
ردیابها در انواع مختلفی ساخته شدهاند که هر کدام از آن ها امکانات و کاربردهای متعددی دارند. این درحالیست که سازوکار مسیریاب همین است و کاربردهای مختلفی برای آن نمیتوان تعریف کرد.
یک تفاوت رهیاب و ردیاب که باید به آن اشاره کرد امکان ذخیرهسازی اطلاعات است. در ردیاب کاربر تا 6 ماه به اطلاعات دسترسی دارد و پس از آن، حداقل تا 4 سال به کمک اطلاعات آرشیوی میتواند آن ها را دریافت کند. اما این قابلیت در رهیاب وجود ندارد و اطلاعات بعد از بستن برنامه قابل دسترس نیست. قابل دسترس بودن اطلاعات ردیاب، به کاربر در موقعیت های حساس و بحرانی کمک خواهد کرد. بگذارید یک مثال بزنیم: فرض کنید در یک تصادف به علت سرعت بالا مقصر شناخته شدهاید در حالیکه واقعا اینطور نیست! به کمک اطلاعاتی که از ردیاب خود دارید میتوانید ثابت کنید در آن لحظه سرعتتان مجاز بوده و مقصر نیستید.
لازم نیست آن را مخفی کنید. بر خلاف ردیاب که باید در داخل خودرو جاسازی و مخفی شود، رهیاب نیازی به این کار ندارد. شما میتوانید به صورت عمومی از رهیاب استفاده کنید بدون اینکه نگران لو رفتن آن باشید. مثل رانندگان تاکسیهای تلفنی که استفاده از مسیریاب کار هر روز آن هاست.
آنچه در این مقاله گذشت…
قبل از این که مقاله را به پایان برسانیم باید گفت رهیاب این روزها به یک تکنولوژی محبوب بین افراد تبدیل شده است. خوشبختانه اپلیکیشنهای رهیابی فراوانی ساخته شده که در دسترسترین آن گوگل مپ است. بنابراین گزینههای زیادی برای انتخاب وجود دارد. اما اینکه بهترین مسیریاب خودرو کدام است بستگی به شما دارد. افراد سلایق مختلفی دارند و میزان کاربردی بودن یک اپلیکیشن برای اشخاص مختلف، متفاوت است. به همین دلیل ترجیح میدهیم تحقیق در این زمینه را به شما واگذار کنیم و به ذهن شما جهت ندهیم. ما در این مطلب سعی کردیم شما را با کارکرد ردیاب و رهیاب آشنا کنیم و به بررسی هریک بپردازیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشد و از امروز با اطلاعات بیشتر از این تکنولوژیها استفاده کنید. اگر در این زمینه تجربهای دارید با ما در رادار به اشتراک بگذارید. موفق باشید!
سوالات متداول💡
رضا
سلام . میشه از ردیاب بجای دزدگیر استفاده کرد؟
هانیه جعفری
دوست عزیز سلام.
ردیاب یک مکمل برای دزدگیر محسوب میشود و با داشتن هر دوی این تجهیزات به طور همزمان میتوان گفت ضریب امنیتی خودرویتان را تا حد بسیار زیادی بالا بردهاید. به شما پیشنهاد میکنیم برای آشنایی کامل با تفاوت های این دو سیستم این مقاله را https://radargps.org/blog/%D8%AF%D8%B2%D8%AF%DA%AF%DB%8C%D8%B1-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88-%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1-%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%DB%8C%D8%A7-%D8%B1%D8%AF%DB%8C%D8%A7%D8%A8/ مطالعه کنید.