دارک وب نامی آشنا در میان طرفداران تکنولوژی است. اگر بخواهیم توضیح کوتاهی درباره Dark web بدهیم، باید بگوییم فضای اینترنت مانند یک کوه یخی بزرگ است که تنها بخش کوچکی از آن در اختیار عموم قرار دارد. بخش اعظم این کوه که به آن وب تاریک میگویند، در دسترس عموم مردم نیست.
اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری در رابطه با این بخش بزرگ و ناآشنای اینترنت، دارک وب بدانید، این مقاله از رادار را از دست ندهید.
دیپ وب (Deep Web) چیست؟
دیپ وب یا وب پنهان آن بخشی از وب است که موتورهای جستجو و کاربران مهمان به آن دسترسی ندارند. در واقع وب سایت هایی که برای دسترسی به آنها باید وارد حساب کاربریتان شوید، صفحاتی در Deep Web هستند. از جمله این وب سایت ها میتوان به صفحه انتخاب واحد دانشگاه، سیستم های میریت محتوای سایت ها، دیتابیس سایت ها، پروفایل شبکه های اجتماعی، حساب ایمیل کاربران و … اشاره نمود. همان طور که میبینید اغلب ما روزانه با موارد متعددی در وب عمیق سروکار داریم. بنابراین میتوان اذعان داشت دیپ وب به تنهایی ماهیت خطرناکی نداشته و در حقیقت هدف از روی کار آمدن آن، ایجاد امنیت بیشتر برای کاربران بوده است.
دارک وب (Dark Web) چیست؟
دارک وب به شبکه ای از وب سایت ها اطلاق میشود که از دسترس عموم مردم خارج است. برای دستیابی به این شبکه نیاز به ابزارهای خاصی است تا قابلیت ردیابی کاربران به حداقل ممکن برسد. در واقع این عدم قابلیت ردیابی در دنیای Dark Web سبب شده از آن برای انجام معاملات غیر قانونی استفاده شود. خرید و فروش اسلحه و مواد مخدر، آزار و اذیت انسان ها و یا سفارش قتل، تهیه مدارک و اسناد جعلی، قاچاق اعضای بدن انسان، درخواست هک کردن اشخاص و سازمان ها و … تنها برخی از معاملات رایج در وب تاریک است. البته برای کنترل بهتر معاملات و ایجاد امنیت بیشتر در زمینه عدم رهگیری کاربران این شبکه، پرداخت هزینه تمام خرید و فروش ها و معامله ها توسط بیت کوین و دیگر رمزارزها انجام میشود.
دارک وب در واقع بخش کوچکی از دیپ وب است که در آن هر معامله غیرقانونی ای که فکرش را بکنید، در حال انجام است. این شبکه برای خلافکاران، محیطی امن محسوب شده و به آنها امکان انجام معاملات مجرمانهشان را میدهد. به این ترتیب میتوانند به دور از چشم نیروهای پلیس، پول بیشتری به جیب بزنند. البته تاکنون شاهد مواردی از دستگیری کاربران Dark Web بودهایم، اما باز هم امکان ردیابی این افراد در شبکه وب تاریک بسیار کم است.
دیپ وب و دارک وب چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
اگر بخواهیم دیپ وب و دارک وب را با هم مقایسه کنیم، باید به موارد زیر اشاره نماییم:
- دیپ وب حدود 96 تا 99 درصد فضای کل اینترنت را به خود اختصاص میدهد. این در حالی است که دارک وب تنها 5 درصد از این شبکه را در اختیار دارد.
- Dark Web زیر مجموعهای از وب عمیق است که به طور عامدانه از دسترس عموم افراد خارج شده است.
- برای ورود به وب پنهان با هر مرورگری میتوان اقدام نمود و تنها به داشتن اطلاعات ورود یا پول نیاز خواهید داشت. اما برای ورود به وب تاریک بایستی از مرورگر به خصوصی به نام تور استفاده نمایید.
- صفحات وب عمیق بنا به درخواست مالکان آنها، توسط موتورهای جستجو نظیر گوگل، ایندکس نمیشوند. در نتیجه نمیتوان آنها در نتایج جستجو مشاهده نمود.
- هویت کاربران در فضای دیپ وب الزاما مخفی نیست. اما در شبکه دارک وب هویت تمام کاربران مخفی بوده و احتمال ردیابی آنها بسیار پایین است.
- Deep Web معمولا برای حفظ اطلاعات محرمانه افراد در فضای اینترنت به کار گرفته میشود. اما وب تاریک در کنار محافظت از حریم شخصی و اطلاعات محرمانه کاربران، به آنها امکان انجام معاملات مجرمانه را میدهد.
نحوه عملکرد دارک وب چگونه است؟
محیط دارک وب از نظر عملکرد تفاوت چندانی با وب سطحی ندارد. در این شبکه نت نیز آی پی، سرور و … وجود دارد. اما مهمترین تفاوتش با اینترنت معمولی در روش استفاده از ابزارهای شبکه میباشد. در بستر وب تاریک تمام فعالیتها و روشهای کاری یکبار مصرف هستند تا امکان ردیابی افراد تقریبا غیرممکن باشد. به عبارت دیگر آدرس وب سایت ها، شیوه مدیریت آنها، آی پی ها و حتی سرورها به صورت مداوم در حال تغییر هستند. گاهی نیز سرورها ارتباط خود را با اینترنت قطع میکنند تا احتمال ردگیریشان کمتر از قبل شود.
گرافیک در دنیای Dark Web جایگاه به خصوصی ندارد. در واقع بیشتر سایت ها اطلاعاتشان را در قالب پیامهای بدون گرافیک و متنی ارسال و دریافت میکنند. دلیل این اتفاق عدم نیاز به جلب توجه کاربران از طریق تصاویر است. زیرا افراد با هدف خاصی به این دنیا قدم گذاشته و از ابتدا مسیر خود را میدانند. علاوه بر این تمام پیامهای رد و بدل شده در این شبکه دارای رمزنگاریهای قدرتمندی هستند که تنها گیرنده و فرستنده معنای آنها را میدانند.
آدرس وب سایت ها در دارک وب به صورت Hash بوده و مدام در حال تغییر است. در این بخش از اینترنت هیچگونه مالکیت، آدرس و حق قانونی ثبت نمیشود. تمام ارتباطات گمنام و یا با اسمهای مستعار انجام میشوند. در این شبکه تمام خرید و فروشها با استفاده از رمزارز انجام میشود تا امکان ردیابی افراد از طریق حسابهای بانکی وجود نداشته باشد.
چطور میتوان وارد دارک وب شد؟
همانطور که در ابتدای مقاله بیان کردیم، دسترسی به دنیای دارک وب در اختیار کاربران عمومی نیست. در نتیجه برای ورود به این شبکه باید از ابزارهای خاصی استفاده نمود. اما نکتهای که گفتن آن ضروری به نظر میرسد، این است که ورود به این بستر تنها از روی کنجکاوی و بدون داشتن اطلاعات کافی کاری غیرعقلانی است. زیرا در دارک نت معمولا تبهکاران و هکرهای ماهری حضور دارند که به راحتی از عدم رعایت نکات ایمنی دیگر کاربران سودجویی میکنند. این افراد تنها در پی رسیدن به منافع خود بوده و اهمیتی به دیگر افراد نمیدهند.
روشهای دسترسی به Dark Web
برای دسترسی به Dark Web روشهای مختلفی وجود دارد. در ادامه برخی از این روشها را معرفی میکنیم:
۱- مرورگرهای ناشناس
استفاده از یک مرورگر ناشناس به کاربران کمک میکند بدون شناسایی شدن وارد دنیای دارک وب شوند. تور (The Onion Router) که برخی اختصارا آن را TOR مینامند، یکی از مرورگرهای رایج برای ورود به وب تاریک است. این برنامه از نرم افزار کارخواه و شبکهای از سرورها تشکیل شده و دادههای مربوط به جایگاه و نشانی IP کاربر را پنهان میکند. استفاده از این سامانه امکان ردگیری و شنود داده های کاربر را به دست دیگران سخت میکند.
مرورگر تور برای پنهان نگه داشتن هویت کاربر، از 6000 سرور مختلف استفاده میکند. به این ترتیب ردیابی کاربران و حتی درخواستهایشان توسط نهادهای دولتی امری دشوار و نسبتا غیرممکن خواهد بود. وب سایت هایی که در این شبکه فعالیت میکنند از پستوند .onion بهره میبرند. دسترسی به این وب سایت ها تنها از طریق TOR امکانپذیر خواهد بود.
۲- موتورهای جستجوی ناشناس
Grams موتور جستجو در شبکه دارک وب است. این موتور در اواسط سال 2014 توسط یک هکر به عنوان اولین موتور جستجوی ناشناس و توزیع شده وب تاریک توسعه داده شد. در گرامز کاربران میتوانند مواد مخدر، اسلحه، حسابهای کاربری به سرقت رفته و … را در وب سایت های پنهان جستجو کنند. این موتور جستجوی ناشناس دارای قابلیتی به نام I’m Feeling Lucky به منظور جستجو است.
۳- ویکیهای جنایی
در شبکه دارک وب تمام اقدامات و فعالیتها از جمله هک، بازار سیاه، ویروس ها، مواد مخدر و … به صورت ویکی طبقهبندی شده است. در این شبکه برای هر ویکی توضیحاتی ارائه میگردد.
۴- چت رومهای پنهان
خلافکاران و کاربران در دنیای دارک نت به دنبال یافتن حرفهایترین افراد در هر حوزه هستند. برای این کار چت روم هایی در وب تاریک وجود دارد که به واسطه آنها میتوان درخواست کارهای غیرقانونی را انجام داد.
برای ورود به دارک وب چه اقداماتی انجام دهیم؟
تا اینجا آموختیم دسترسی به سایت های دارک وب تنها از طریق مرورگرها و موتورهای جستجوی خاصی امکانپذیر است. در این زمینه مرورگر TOR و موتور جستجوی Grams را هم معرفی نمودیم. نکته بعدی آدرس وب سایت های فعال در این شبکه است. آدرس این سایت ها معمولا از یک نام، یک رشته هش و پسوند .onion تشکیل میشود. برای ورود به این سایت ها کافی است از طریق مرورگر تور به موتور جستجوی گرامز وارد شده و آدرس سایت دارک وب مورد نظر را در نوار جستجوی آن تایپ کنید.
مرورگر تور به طور اتومات آدرس آی پی کاربران را مخفی میکند. سپس اطلاعات ارسالی و دریافتی آنها را با روشهای پیشرفته رمزگذاری کرده و در کانالهای ارتباطی خاصی انتقال میدهد. با این حال لازم است هنگام ورود به شبکه وب تاریک اقدامات زیر را انجام دهید تا امنیتتان بهتر حفظ شود:
- عدم انتشار اطلاعاتی در رابطه با خودتان
- عدم صحبت و یا بحث با کاربران این شبکه
- عدم ارسال کامنت و نظر در سایت های دارک وب
- عدم اعتماد به کاربران حاضر در شبکه و سایت ها
- عدم استفاده از ایمیل، پسورد و نام کاربری واقعی
- قرار دادن مرورگر در حالت Private
- غیرفعال نمودن اسکریپت ها در مرورگر
- غیر فعال نمودن موقعیت مکانی در مرورگر
- پوشاندن دوربین وبکم سیستم
- پوشاندن میکروفون سیستم
چه چیزهایی میتوان از وب تاریک تهیه کرد؟
در فضای وب تاریک معاملات غیرقانونی زیادی میتوان انجام داد. برخی از مواردی که در این فضا خرید و فروش میشوند، عبارتند از:
- مواد مخدر یکی از عادیترین چیزهایی است که در شبکه دیجیتالی تاریک میتوان به دست آورد.
- ارزهای تقلبی اعم از پوند، یورو، ین و … یکی دیگر از مواردی است که در دارک وب میان کاربران مبادله میشوند.
- برای دستیابی به مدارک و اسناد جعلی از جمله پاسپورت، گواهینامه رانندگی، مدارک شهروندی، مدارک تحصیلی و … میتوان سری به وب تاریک زد.
- اسلحه، مهمات و مواد منفجره یکی دیگر از مواردی است که شبکه Dark Web به فروش میرسد.
- در دنیای دارک وب حتی میتوان درخواست قاتل نمود. در این بستر قاتلان حرفهای حضور دارند که با دریافت پول فرد مورد نظر شما را به قتل میرسانند.
- در گوشه و کنار این شبکه مخفی بازار سیاه میتوان به اعضای بدن انسان و قاچاق آنها نیز دسترسی داشت.
جرایم اینترنتی و فایل های غیر قانونی در وب سیاه
1- خدمات میزبانی وب: در دنیا میزبانها و سرورهای مختلفی وجود دارند که بدون توجه به هویت اصلی کاربر، خدمات و سرویسهای میزبانی را ارائه میدهند. این سرورها هزینه خدمات خود را به صورت رمز ارز دریافت میکنند.
2- خدمات ابری: سیستمهای ابری برای هکرها کاربرد زیادی دارند. زیرا این افراد فایلهای مخرب خود را روی سیستم ابری قرار میدهند تا مانع از بلاک شدن آنها توسط سیستمهای امنیتی شوند. بنابراین دسترسی به خدمات ابری در شبکه دارک وب اهمیت زیادی برای هکرها دارد. طبق آخرین تحقیقات بیش از 16 درصد حملات سایبری از سرویس ابری آمازون صورت گرفته است.
3- جرم افزار: در بستر دارک وب جرم افزارهایی وجود دارد که به کمک آنها افراد مجرم غیرحرفهای به اهدافشان دست مییابند. با این جرم افزارها میتوان به سیستم کاربران نفوذ کرده و اطلاعات و هویت آنها را سرقت نمود.
4- استخدام هکر: در دنیای وب سیاه جرایم سایبری سازمان یافتهای وجود دارد. به این ترتیب میتوان گروهی از هکرهای حرفهای را گرد هم آورده و به سازمان مورد نظر نفوذ کرد. در طول این سالها هکرها توانستهاند به سیستمهایی نظیر گوگل، ادوبی و … نفوذ کنند.
5- مراکز تماس جرایم مختلف: در مراکز تماس جرایم افراد زیادی مشغول به کار بوده و در رابطه با شغلهای مختلف خدمات ارائه میدهند. این خدمات عبارت از انجام کارهایی مانند ارائه منابع شغلی و آموزشی، رفع انسداد حسابهای هک بازی و … میباشد.
بررسی برخی از سرویسهای دارک وب
حال برخی از سرویسهای مجرمانه فعال در دارک وب را با هم بررسی میکنیم:
1- آزمایشات انسانی
یکی از سرویسهای ترسناک و مجرمانه فعال در شبکه دارک نت، انجام آزمایشات انسانی (The Human Experiment) است. این سرویس با وجودی که افسانه به نظر میرسد، در برخی از سایت های وب تاریک به کاربران عرضه میشود. منظور از آزمایشات انسانی انجام تستهایی در رابطه با میزان تحمل افراد با هر رده سنی در برابر عواملی همچون اشعه x، یخ زدگی، حرارت، فشار و … است. گاهی نیز بدن افراد به صورت زنده مورد کالبدشکافی (زنده شکافی)، عقیمسازی، آزمایش مواد مخدر و … قرار میگیرد. در این آزمایشها معمولا از بیخانمانها و کودکان و نوزادان استفاده میشود.
2- وب سایت The silk road یا جاده ابریشم
وب سایت جاده ابریشم در دارک وب به عنوان آمازونِ مواد مخدر شناخته میشود. این وب سایت در سال 2015 توسط دولت فدرال بسته شد.
3- Atlantic Carding
Atlantic Carding یکی دیگر از سرویسهای دارک وب است که در آن اطلاعات کارت اعتباری و آدرس برای کاربران فراهم میآید. علاوه بر این در AC میتوان ارتباطات ناشناس و رمزگذاری شده با PGB برقرار نمود. یا معاملههای غیرقابل ردیابی بیت کوین را انجام داد.
4- بازی عجیب Sad Satan
در سال 2015 یک ویدئو گیم عجیب در دارک وب کشف شد. در این بازی انتزاعی و دلهرهآور، تصاویر سیاه و سفید و صداهای ترسناکی بر اساس شخصیتهای بیرحم تاریخ نظیر هیتلر به کاربران نمایش داده میشود. این بازی بر اساس سوء استفاده از کودکان طرحریزی شده است. اما در واقع این بازیکنان هستند که مورد سوء استفاده سازندگان بازی قرار میگیرند.
منظور از اتاقهای قرمز در دارک وب چیست؟
اتاق قرمز (Red Room) به وب سایت هایی در دنیای دارک وب اشاره دارد که معمولا با هدف شیادی و کلاهبرداری از کاربران کنجکاو روی کار آمدهاند. این وب سایت ها ادعا میکنند که با دریافت پول از کاربران، تصاویری از شکنجه انسانها، خوردن گوشت افراد زنده، بریدن اعضای بدن، تجاوز و آزار و اذیت کودکان را به طور زنده پخش خواهند نمود. اما این تنها یک شایعه است. زیرا اغلب وب سایت های اتاق قرمز پس از دریافت پول از کاربران، هیچ تصویری نمایش نداده و اقدامی انجام نمیدهند.
رمزارزهای رایج در دارک وب کداماند؟
پس از روی کار آمدن رمزارزها و گسترش شیوههای پرداخت از طریق آنها، امکان انجام تراکنشهای ناشناس در دنیای دارک وب فراهم آمد. بیت کوین یکی از اصلیترین رمزارزهای رایج در این شبکه است که به دلیل انعطاف بالا توانسته جایگاه ویژهای به دست آورد. علاوه بر آن رمز ارزهایی همچون اتریوم، مونرو، ریپل و … نیز در وب تاریک مورد استفاده قرار میگیرند.
ورود به دارک وب چه عواقبی خواهد داشت؟
واقعیت این است که در محیط دارک وب بیشتر کاربرانی فعالیت میکنند که به دنبال کسب درآمد از راههای غیرقانونی هستند. از این رو تمام خطرات عادی در یک بازار سیاه سنتی، در کمین کاربران شبکه وب تاریک نیز خواهد بود. اغلب کاربران دنیای Dark Web هکر بوده و تنها به فکر منافع خودشان هستند. بنابراین با ورود به این شبکه احتمال هک شدن شما و به سرقت رفتن اطلاعاتتان بالا خوهد بود. یکی دیگر از مشکلات به وجود آمده در این شبکه، باج گیری است. این اتفاق معمولا برای افرادی رخ میدهد که هویتشان در این شبکه لو رفته و یا سرقت شده است.
آیا ورود به دارک وب جرم است؟
حال که با دارک بیشتر آشنا شدیم، ممکن است تصور کنید این فضا تنها برای انجام کارهای مجرمانه و غیرقانونی مورد استفاده قرار میگیرد. اما واقعیت این است که وب تاریک با هدف ایجاد کانال ارتباطی ناشناس راهاندازی شده است. به این ترتیب افراد میتوانند با هویت مخفی در بستر اینترنت فعالیت نموده و دیگر نگرانی بابت سرقت اطلاعات محرمانه خود نداشته باشند. در واقع این محیط فضایی سودمند برای کسب اطلاعات در مورد دانشهایی از جمله رمزارزها، روشهای حفاظت از اطلاعات شخصی و … میباشد.
از دیگر کاربردهای مفید دارک وب میتوان به خدمات ایمیل رمزنگاری شده و مطمئن، آموزش نصب سیستم عامل ناشناس، راهکارهای ایجاد حریم شخصی قدرتمند در بستر وب و … اشاره نمود. علاوه بر این در فضای وب تاریک میتوانید به محتوای کتابهای نایاب، سایتهای افشاگری نظیر ویکی لیکس، بیت نورنت و … دسترسی داشته باشید.
سخن پایانی
در این مقاله دریافتیم که دارک وب زیر مجموعهای از وب عمیق بوده و در حقیقت یک لایه پایینتر از آن است. همچنین از خطرات و تهدیدهای این شبکه در کنار مزایا و سودمندیهای آن آگاه شدیم. در نهایت میدانیم که وب تاریک امروزه به عنوان بستری برای انجام معاملات غیرقانونی و مجرمانه به کار برده میشود. اما هنوز هم عده زیادی از کاربران آن برای حفظ حریم خصوصی و اطلاعات شخصیشان از این شبکه استفاده میکنند.
نظر شما درباره دارک وب و میزان سودمندی آن چیست؟
سوالات متداول💡