کی لس استارتر یا همان استارت بدون کلید در خودروها، یکی از آپشنهای محبوب رانندگان است. این سیستم در کنار راحتی و حس خوبی که به راننده میدهد، در افزایش امنیت ماشین نیز موثر است. اما به شرطی که به صورت فابریکی و از ابتدا در کارخانه برای خودرو نصب شده باشد. حتما میپرسید چرا؟ با ما تا انتهای این مقاله رادار همراه باشید تا با سیستم کیلس استارت و معایب و مزایای آن بیشتر آشنا شویم.
کی لس استارتر چیست؟
کیلس یا کی لس استارتر (keyless) یکی از فناوریهای نسبتا جدید و جذاب در دنیای خودروهاست. با وجود این سیستم برای استارت زدن ماشین نیاز به سوئیچ ندارید و تنها با فشردن یک دکمه خودرو روشن میشود. علاوه بر این امکان باز و بسته کردن دربها بدون استفاده از کلید را هم به شما میدهد. برای این کار تنها کافیست ریموت مربوط به سیستم کیلس را به خودرویتان نزدیک کنید. در نمونههای جدیدتر و پیشرفتهتر سیستم کی لس استارتر ، همزمان با باز شدن دربها، تنظیمات از پیش تعیین شده برای آینهها، شیشهها، سانروف و … نیز به صورت خودکار انجام میشوند.
سیستم کیلس ابتدا توسط شرکت بنز به دنیا معرفی شد. این کلید هوشمند در اواسط دهه 90 میلادی بر روی خودروهای لوکس بنز به کار رفت و بعدها به دیگر کلاسها نیز ورود پیدا کرد. پس از مدتی شاهد استفاده از آن در محصولات شرکتهایی نظیر فورد، رولزرویس، کنتینانتال، بنتلی، مرکوری و … بودیم. جالب است بدانید نام کیلس اولین بار توسط شرکت فورد برای این سیستم به کار رفت.
امروزه استفاده از کی لس استارتر در بسیاری از خودروهای جهان در سطوح لوکس تا متوسط رواج یافته است. همچون خودروهایی نظیر تارا و دنا پلاس توربوشارژ در ایران که به کلید هوشمند مجهز هستند.
امنیت کی لس استارتر چگونه است؟
واقعیت این است که سیستم کی لس استارتر تا حدی سطح امنیتی خودرو را افزایش میدهد. حداقل سارقانی تنها با در دست داشتن یک ابزار فیزیکی قادر به باز کردن دربها و سرقت خودرو نیستند. اما اینکه بدانیم تا چه حد میتوان به امنیت کیلس اعتماد کرد، به خودمان باز میگردد.
ریموت کنترل سیستم کیلس خودرویتان را در چه شرایطی نگهداری میکنید؟ آیا آن را هر جایی که از راه برسید، رها میکنید؟ یا در مکانها مشخص و در نزدیکی خودتان نگهش میدارید؟
کارشناسان بر این باورند که برای هک کردن و عبور از سد امنیتی سیستم کی لس، سارق باید با اولیههای امواج رادیویی آشنا باشد. علاوه بر این برای دسترسی به رمزهای ریموت کنترل، باید به آن نزدیک بوده و شروع به بازگشایی رمزها کند. بنابراین مهم است که ریموت خود را در جاهای ناامن رها نکرده و مراقب آن باشید.
انواع سیستم کی لس استارتر
در حال حاضر سیستم کی لس استارتر دارای دو مدل است که از لحاظ امکانات و قابلیتها با یکدیگر متفاوت هستند:
1- کیلس RKE
سیستم کیلس RKE با نام کامل Remote Keyless Entry یکی از مدلهای نسبتا ساده کلید هوشمند خودرو است. در این سیستم امکان باز و بسته کردن دربها و همینطور دسترسی به برخی هشدارها نظیر اطلاعات ولتاژ باتری، دما خودرو و … وجود دارد. البته در مدلهای پیشرفتهتر آن، قابلیت باز و بسته کردن دربها تا فاصله 100 متری و خاموش و روشن کردن چراغها نیز فراهم آمده است.
2- کیلس PKE
دیگر مدل سیستم کی لس استارتر، مدل PKE است که نام کامل آن، Passive Keyless Entry میباشد. این مدل نسبت به RKE پیشرفتهتر بوده و علاوه بر امکانات آن، قابلیت روشن کردن ماشین بدون سوئیچ را هم داراست.
در نمونههای جدیدتر کیلس PKE امکان قفل و باز شدن دربها در زمان حرکت و توقف، تنظیم صندلیها، صدای سیستم پخش، دمای کولر و بخاری و … نیز به راننده داده میشود.
بررسی نحوه عملکرد سیستم کیلس استارتر
سیستم کیلس استارتر، نوعی سیستم برد کوتاه است که امواج رادیویی را در فاصلههای کمتر از یک متر بررسی میکند. در این سیستم تمام فعالیتها وابسته به یک ریموت کنترل است که دارای رمز دسترسی به ایموبلایزر خودرو میباشد. زمانی که ریموت مربوطه را به ماشین نزدیک کنید (فاصله کمتر از یک متر)، امواج ارسالی آن توسط حسگرهای مخصوص در خودرو مورد بررسی قرار میگیرند. با تایید امواج توسط این حسگرها، دربهای ماشین باز میشود و شما تنها کافیست دستگیره درب را بکشید. برای قفل شدن دربها نیز باید از خودرو فاصله بگیرید. حدود 2 متر کافی است. در مدلهای جدیدتر، امکان باز و بست کردن دربها و یا بالا و پایین دادن شیشههای خودرو از فاصله 100 متری نیز وجود دارد. برای این کار باید دکمه مربوطه روی ریموت کنترل را فشار دهید.
جهت استارت زدن با سیستم کیلس استارتر باید وارد خودرو شده و پدال ترمز را بفشارید. سپس با زدن کلید استارت جلوی داشبورد، ماشین روشن میشود. در نمونههای پیشرفتهتر، امکان روشن کردن خودرو از راه دور هم وجود دارد. این ویژگی به خصوص در روزهای سرد سال، کارآمد بوده و شما میتوانید پیش از رسیدن به خودرو، آن را روشن کنید.
مهمترین معایب سیستم کی لس استارتر چیست؟
بدیهی است هر فناوری که به بازار میآید، در کنار مزیتهای فراوان خود، معایبی هم داشته باشد. در ادامه به بررسی معایب و ایرادات وارد بر سیستم کی لس استارتر میپردازیم:
1- احتمال هک ریموت سیستم کیلس استارت
بزرگترین ایرادی که میتوان به سیستم کیلس استارت وارد دانست، احتمال هک آن با دستکاری امواج رادیویی است. به عبارت دیگر، سارقان میتوانند رمز ارسالی توسط ریموت برای سیستم ایموبلایزر خودرو را از طریق پردازش امواج رادیویی به دست آورند. در نتیجه بدون نیاز به ریموت، امکان باز کردن دربها و روشن کردن خودرو را دارند. این مسئله در نمونههای کارخانهای سیستم کیلس کمتر به چشم میخورد. اما در مدلهای غیرفابریکی، احتمال هک سیستم بسیار بالاست.
امروزه برای حل این مشکل، سیستم را طوری طراحی کردند که به طور میانگین هر بار حدود 3 تا 8 کد رمز برای ایموبلایزر خودرو ارسال میکند. این مسئله احتمال هک و سرقت ماشین را تا حد زیادی کاهش میدهد.
2- اتمام شارژ باتری ریموت کنترل
تمام شدن شارژ باتری ریموت کنترل در سیستم کی لس استارتر یک معضل جدی است. زیرا بدون ریموت، امکان ورود به خودرو و روشن کردن آن را نخواهید داشت. به همین منظور باید همیشه حواستان به شارژ باتری ریموت ماشین باشد تا در شرایط حساس دچار مشکل نشوید.
3- هزینه های تعمیر سنگین
روشن است که هر قطعه الکترونیکی دارای طول عمر مشخصی است و پس از مدتی احتمال خراب شدن آن وجود دارد. از این رو امکان خرابی سیستم کیلس دور از انتظار نیست. اما دیگر ایرادی که بر این کلید هوشمند وارد است، هزینههای سنگین تعمیر آن میباشد. علاوه بر اینکه هر تکنسینی قادر به تعمیر و حل مشکل آن نیست.
آیا استفاده از کی لس استارتر غیرفابریکی امنیت دارد؟
سیستم کی لس استارتر از امواج رادیویی برای ارتباط با سنسور ایموبلایزر خودرو استفاده میکند. متاسفانه امواج رادیویی یکی از راحتترین موجها برای دستکاری و هک هستند. از این رو احتمال سرقت خودروهای مجهز به کیلس استارت با رمزگشایی امواج رادیویی وجود دارد. برای حل این مشکل، خودروسازان به فکر طراحی سیستمی امنتر افتادند. یکی از این طراحیها، استفاده از روشی برای ارسال چند کد به صورت همزمان به سیستم ایموبلایزر است. که در این حالت امکان تشخیص رمزها برای سارق مشکل میشود. در روشی دیگر نیز از الگوهای قطبنما استفاده میشود. به طوری که با تغییر زاویه سوئیچ در زمان نزدیک شدن به خودرو، کد دستوری (رمز مربوطه) تغییر میکند.
مهمترین ویژگیها در برندهای مختلف کی لس استارتر چیست؟
امروزه برندها و مارکهای مختلفی در حوزه کی لس استارتر فعال هستند. محصولات این برندها از منظر عملکرد و امکانات، تفاوتهایی با یکدیگر دارند. اما در اینجا میخواهیم مهمترین ویژگیهای مشترک در میان این برندها را بررسی کنیم:
- امکان استارت زدن و روشن کردن خودرو از طریق ریموت و بدون نیاز به سوئیچ
- قابلیت روشن و خاموش کردن ماشین از طریق سوئیچ
- وجود تایمر 15 دقیقهای برای خاموش کردن خودرو
- سیستم تشخیص هوشمند روشن شدن ماشین بدون نیاز به سیمکشی
- داشتن تایمر برای روشن شدن خودکار خودرو جهت پیشگیری از تخلیه باتری ماشین
سخن پایانی
سیستم کی لس استارتر یکی از آپشنهای محبوب خودروهاست که استفاده از آن حس خوبی به راننده میدهد. اما باید بدانید نمونههای قدیمیتر این سیستم در معرض هک سارقان بوده و امنیت کمتری نسبت به مدلهای جدید دارند. علاوه بر این در صورت گم شدن ریموت کنترل و یا خرابی آن، هزینههای سنگینی روی دستتان میماند. بنابراین باید مراقب ریموت خودرو بوده و از گذاشتن آن در جاهای ناامن اجتناب کنید.
اگر سوالی درباره سیستم کیلس استارتر خودرو دارید در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول💡