اغلب افراد پیش از خرید ردیاب برای خودرویشان، چندان با کارکرد این دستگاه آشنا نیستند. از این رو نگرانیهایی درباره نحوه اطلاعرسانی جی پی اس از سرقت در حال وقوع دارند. یکی از سوالات پرتکرار مشتریان این است که اگر سارق GPS را غیرفعال کند، چه اتفاقی رخ میدهد؟ یا این که اگر سارق موفق به باز کردن دربهای ماشین شود، ردیاب چطور آنها را مطلع میکند؟
در این مقاله میکوشیم شما را با طرز کار انواع هشدار دهنده های دستگاه ردیاب آشنا کنیم. با رادار همراه باشید.
هشدار دهنده ردیاب چیست و چطور فعال میشود؟
ردیاب نوعی ابزار امنیتی است که با هشدارهای مختلف در شرایط متفاوت به کمک صاحب خودرو یا شیء دارای GPS میآید. این دستگاه ترکر (Tracker) امکان نظارت بر انواع وسایل نقلیه و اشیاء را از راه دور برای مالک فراهم میآورد. اغلب افراد جی پی اس را تنها ابزاری برای ردیابی و موقعیت یابی میدانند، اما این خلاف واقعیت است. زیرا GPSها امکانات و قابلیتهای متعددی داشته و مالک را در شرایط مختلف همراهی میکنند. یکی از این قابلیتها هشدار دادن در شرایط اضطراری است.
هشدار دهنده ردیاب در واقع همان سنسورهایی است که شرایط را بررسی و در صورت نیاز اعلام خطر میکنند. سپس خطر کشف شده را از طریق پیامک و یا نوتیفیکیشن برای تلفن همراه کاربر ارسال میکند. برخی از این سنسورها عبارتند از سنسور ضربه، رطوبت، دما، شارژ باتری و … . این سنسورها به بررسی شرایط پیرامون خود پرداخته و در صورت مشاهده اطلاعاتی مغایر حالت استاندارد، سریعا مالک را مطلع میکنند. سرعت عمل بالای جی پی اس و سنسورهای آن به مالک در انجام به موقع اقدامات ضروری کمک میکند.
با تمام اینها باید بدانید گاهی ردیاب دچار مشکلاتی میشود که معمولا ناشی از اتفاقات خارجی است. از این رو بهتر است با دلایل بروز این مسائل و راههای مقابله با آنها آشنا باشید تا در مواقع اضطراری دچار مشکل نشوید.
چه زمانی ردیاب هشدار میدهد؟
هدف از هشدار دادن جی پی اس، اطلاع رسانی به مالک در رابطه با اتفاقات در حال وقوع است. اما سوال این جاست که زمانی ردیاب شروع به هشدار دادن میکند؟ چه اتفاقاتی منجر به هشدار دادن GPS میشوند؟
برای دستیابی به پاسخ این سوالها باید دید ردیاب مورد نظر مجهز به چه سنسورهایی است. زیرا دستگاه GPS پس از پردازش اطلاعات دریافتی از سنسورها، در صورت نیاز به مالک هشدار میدهد. در ادامه با برخی از کاربردیترین هشدار دهنده های ردیاب آشنا میشویم:
- ورود ضربه به خودرو به جهت سرقت و یا تصادف در زمان پارک بودن
- روشن کردن خودرو توسط سارق و به صورت غیرقانونی
- به حرکت درآمدن خودرو خاموش و پارک شده
- خروج خودرو از محدوده جغرافیایی تعیین شده توسط مالک
- راندن خودرو با سرعت غیرمجاز و بیشتر از مقدار تعیین شده توسط مالک
- رو به اتمام بودن شارژ باتری در مدلهای غیرسیمی
- افزایش مصرف سوخت بیش از میزان مجاز تعیین شده
- تغییر دما و میزان رطوبت داخل وسیله نقلیه
- خروج فرد (کودک یا سالمند مجهز به ردیاب شخصی) از محدوده جغرافیایی موردنظر
تمام این هشدارها با هدف افزایش ایمنی و سلامت رانندگان، خودروها، افراد دارای ردیاب شخصی و … طراحی شدهاند. این هشدارها اغلب در کوتاهترین زمان ممکن پس از وقوع به اطلاع کاربر میرسند. بنابراین فرصت کافی برای انجام اقدامات ضروری را در اختیار وی میگذارند.
البته هشدارهای ردیاب بسته به نوع و امکانات آن میتواند بسیار بیشتر از مواردی باشد که اینجا نام بردیم. به طور مثال ممکن است امکاناتی که در یک ردیاب شنود دار وجود دارد در یک جی پی اس ساده نباشد.
بررسی انواع هشدار دهنده دستگاه ردیاب
تا اینجا دریافتیم جی پی اس به کمک انواع هشدار دهنده دستگاه ردیاب (سنسورها)، آلارمهایی برای مالک ارسال میکند. حال میخواهیم برخی از این هشدار دهنده ها را به طور اختصاصی بررسی کنیم تا بدانیم وظیفه آنها چیست؟
1- هشدار دهنده موقعیت خودرو یا شخص
یکی از هشدار دهنده های کاربردی ردیاب ها، هشدار خروج خودرو و یا شخص از محدوده جغرافیایی مورد نظر است. این محدوده معمولا توسط مالک در برنامه جی پی اس تعیین میشود. این سنسور در زمانهای زیر بسیار کارآمد است:
- زمانی که خودرو به سرقت میرود، با خروج از محدوده مورد نظر مالک، صاحب ماشین مطلع خواهد شد.
- در شرکتهای اجاره خودرو که اجازه راندن ماشین را تنها در محدوده شهر به خصوصی میدهند.
- مدیریت راحتتر ناوگانهایی نظیر سرویس مدارس، حمل کالاهای گران قیمت و … که باید در محدوده خاصی خدمات ارائه دهند.
- هنگام خروج فرد دارای جی پی اس شخصی (سالمندان مبتلا به آلزایمر و یا کودکان) از محدوده خانه، کاربر سریعا با خبر میشود.
در این مواقع هشدار دهنده ردیاب در قالب پیامک و یا نوتیفیکیشن، کاربر را از اتفاق در حال رخ دادن، مطلع میکند.
2- هشدار دهنده ورود ضربه و شوک به خودرو
به طور معمول GPS باید در محلی دور از دسترس و دیدرس سارقان مخفی شود. با این حال سنسور ضربه آن میتواند تکانها را شناسایی کند. این هشدار دهنده ردیاب در مواقع زیر به مالک آلارم میدهد:
- تلاش برای باز کردن دربها و تکان خوردن ماشین
- به حرکت درآوردن خودرو خاموش و پارک شده
- تصادف با خودرو خاموش و پارک شده
- تلاش برای جدا کردن و از کار انداختن دستگاه ردیاب
3- هشدار دهنده باز شدن درب خودرو
این هشدار دهنده ردیاب زمانی فعال میشود که شخصی قصد باز کردن دربهای خودرو بدون اطلاع مالک را داشته باشد. در واقع اگر تلاشی برای باز کردن درب ماشین پارک شده و خاموش صورت گیرد، سنسور مورد نظر آن را شناسایی میکند. سپس از طریق اپ جی پی اس، اتفاق پیش آمده را به مالک اطلاع میدهد.
4- هشدار سرعت غیر مجاز خودرو در ردیاب
برخی جی پی اس ها قادر به تشخیص سرعت رانندگی با خودرو هستند. بنابراین اگر مالک سرعت مشخصی را به عنوان سرعت مجاز در برنامه ردیاب تعیین کند، رانندگی با سرعت بالاتر به اطلاع مالک خواهد رسید. این هشدار در مواقع زیر کاربرد دارد:
- شرکتهای اجاره خودرو
- افرادی که ماشین خود را در اختیار دیگران میگذارند.
- ناوگانهای حمل و نقل برای کنترل رفتار رانندگان
5- هشدار تغییر دما و رطوبت در کابین
کاربرد ردیاب تنها در پیشگیری از سرقت و یا نظارت عملکرد رانندگان نیست. بلکه این دستگاه در موارد مختلفی میتواند مفید واقع شود. یکی از کاربردهای کمتر شناخته شده این دستگاه، استفاده در خودروهای حمل مواد غذایی تازه و گوشتی است. همانطور که میدانید میزان دما و رطوبت در این خودروها از اهمیت بالایی برخودار است. طوری که کمترین تغییرات دمایی و رطوبتی منجر به آسیب دیدن مواد غذایی درون کابین حامل میشود. وجود سنسور تشخیص دما و رطوبت در جی پی اس در چنین شرایطی به کار میآید. با تعریف میزان حداقل و حداکثر دما و رطوبت مورد نظر در اپ GPS، سنسور کوچکترین تغییرات دما و رطوبت را به مالک اطلاع میدهد. تغییرات دما و رطوبت یکی از انواع هشدار دهنده ردیاب بسیار کاربردی و مهم در ناوگانهای انتقال مواد غذایی میباشد.
6- هشدار دهنده ردیاب مصرف سوخت خودرو
یکی دیگر از هشدار دهنده های کاربردی ردیاب ، هشدار مصرف سوخت خودرو است. این هشدار به خصوص در شرکتها و ناوگانهای حول و نقل کاربرد دارد. زیرا هزینههای ناشی از سوخت در زمره هزینههای سنگین ناوگانهای حمل و نقل قرار دارد. حال اگر بتوان میزان سوخت مصرفی را تحت نظارت درآورد، احتمال هدر رفت سوخت و هزینههای مازاد آن کاهش مییابد.
یکی از انواع هشدار دهنده ردیاب جهت کنترل مصرف سوخت طراحی شده است. طوری که اگر مقدار سوخت مصرفی بیش از حد مجاز باشد، مالک را مطلع خواهد نمود.
7- هشدار اتمام شارژ باتری ردیاب
برخی از ردیاب ها از طریق سیم کشی به خودرو متصل میشوند. این مدل جی پی اس ماشین برق مورد نیاز خود را از باتری خودرو دریافت میکند. اما برخی مدلها به صورت آهنربایی به خودرو متصل میگردند. این GPSها دارای باتری داخلی هستند و برق لازم را از آن میگیرند. بنابراین اگر شارژ باتری دستگاه تمام شود، جی پی اس از کار افتاده و نمیتواند به وظایف خود عمل کند. هشدار اتمام شارژ باتری در این مدل ها اهمیت بسیار زیادی دارد. این هشدار دهنده ردیاب در زمان رو به اتمام بودن شارژ باتری دستگاه، آلارمی برای کاربر ارسال میکند.
البته باید بدانید هشدار اتمام شارژ باتری در ردیاب های سیمی نیز کاربرد دارد. زیرا این مدلها دارای یک باتری داخلی هستند که در شرایط اضطراری و هنگام قطع اتصال با باتری ماشین، برق لازم سیستم را تامین میکند. بنابراین مهم است که از میزان شارژ این باتری نیز با خبر باشید.
سخن پایانی
جی پی اس ابزاری حرفهای با هدف حفظ امنیت خودرو و اشخاص است. وجود انواع هشدار دهنده ردیاب موجب اطمینان مالک نسبت به سلامت خودرو و … میشود. زیرا میداند که هر گونه اتفاقی برای خودرو و یا شخص مورد نظر رخ دهد، جی پی اس هشداری ارسال خواهد کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون انواع ردیاب خودرو، موتورسیکلت، ماشین سنگین و … با کارشناسان ما در واحد فروش تماس بگیرید.
سوالات متداول💡