جناب آقای بهروز رضاپور در تاریخ 26 تیر ماه سال 1399 مهمان برنامۀ تلویزیونی دور برگردون با اجرای عبدالله روا بودند. این برنامه که از شبکۀ 3 سیما پخش شد با استقبال بینظیری از طرف مردم همراه بود. در این مصاحبۀ گرم تلویزیونی آقای رضاپور، مدیر عامل شرکت رادار فراتک هوشمند، به معرفی پویش رانندگی سبز پرداختند. این پویش از شهر مشهد و استان خراسان رضوی شروع شده اما به سرعت تمام سطح کشور را در بر گرفته است و در حال حاضر یک پویش ملی و فرهنگساز به شمار میرود. جناب آقای بهروز رضاپور که دغدغۀ رانندگی سبز و بیخطر را دارند پس از تحلیل سیستم رانندگی در کانادا تصمیم به طراحی این پویش ملی گرفتهاند. در ادامه در مورد پویش رانندگی سبز توضیحات بیشتری ارائه شده است. بنابراین از شما دعوت میکنم تا انتهای این مقاله با رادار همراه باشید.
پویش رانندگی سبز
جناب آقای بهروز رضاپور در سفر به کانادا، در اوایل سال 1394، متوجه نظمی ویژه در سیستم حمل و نقل دورن شهری و رانندگی شهروندان میشوند. ایشان که تجربۀ بسیار تلخی از رانندگی غیراستاندارد و پرخطر را پشت سر گذاشته بودند جذب این سیستم تازه و رایج در سطح کشور کانادا میشوند. در این کندوکاو ایشان متوجه میشوند که کشور کانادا برای صدور گواهینامۀ رانندگی سختگیری قابل توجهی را اعمال میکند و دو سال کامل را برای آموزش رانندگان وقت صرف میکند. همچنین پس از دریافت گواهینامۀ رانندگی افراد همچنان تحت مراقبت قرار دارند.
جناب آقای رضاپور که از مدتها پیش آرزوی داشتن رانندگی سبز در ایران زمین را در سر میپروراندند پس از انجام تحقیقات لازم و دریافت اطلاعات کامل در مورد سیستم نظم رانندگی کشور کانادا به ایران برمیگردند و پویش رانندگی سبز را طراحی و اجرا میکنند.
طراحی جعبه سیاه خودرو
جناب آقای بهروز رضاپور در بحث راجع به پویش رانندگی سبز، عبارت تازهای را معرفی میکنند که میتواند نویدبخش گامی مؤثر در جهت داشتن شهری سبز و بدون تصادف محسوب شود. جعبه سیاه خودرو شباهت بسیاری به جعبه سیاه هواپیما دارد.
همان طور که میدانید جعبه سیاه هواپیما تمام اطلاعات مربوط به هواپیما را در خود ذخیره میکند. در صورت رخداد حادثهای دلخراش ممکن است تمام هواپیما از بین برود اما جعبه سیاه هواپیما تحت هیچ شرایطی از بین نخواهد رفت و اطلاعات ذخیرهشده را در خود حفظ خواهد کرد. به همین دلیل پس از بروز اتفاقات ناگوار هوایی و سقوط یا سوختن هواپیما، جستجو برای یافتن جعبه سیاه هواپیما آغاز میشود تا اطلاعات مربوط به هواپیما از این طریق به دست آید.
جعبه سیاه خودرو تا حد زیادی شبیه به جعبه سیاه هواپیما است. یعنی تحت هیچ شرایطی از بین نمیرود و تمام اطلاعات مربوط به خودرو را منتقل میکند. به این معنی که حتی اگر در یک اتفاق ناگوار مثل آتشسوزی ماشین از بین برود اطلاعات ذخیره شده باقی خواهند ماند. البته جعبه سیاه خودرو تفاوتی ویژه با جعبه سیاه هواپیما خواهد داشت. در واقع تفاوت اساسی که میتواند برتری جعبه سیاه خودرو نیز به شمار رود این است که جعبه سیاه هواپیما اطلاعات را در خود ذخیره میکند و بعد اگر پیدا شود اطلاعات را منتقل میکند اما جعبه سیاه خودرو اطلاعات را در هر لحظه از طریق اینترنت به سرورها ارسال میکند.
پ.ن: اگر مشتاق هستید در مورد جعبه سیاه خودرو اطلاعات بیشتر و دقیقتری داشته باشید میتوانید به مطالعۀ مقالۀ جعبه سیاه خودرو چیست؟ بپردازید.
انگیزۀ طراحی جعبه سیاه خودرو
در این مصاحبۀ تلویزیونی، مجری برنامۀ دور برگردون پرسشی کلیدی از آقای بهروز رضاپور میپرسد. پرسشی که شاید تمام افراد آشنا با این پویش کنجکاو باشند در موردش بیشتر بدانند.
جناب آقای رضاپور در پاسخ به پرسش: «چرا تصمیم به طراحی جعبه سیاه خودرو گرفتید؟» از یک تصادف سخت و دلخراش یاد میکنند. تصادفی که چند سال پیش، به نقل از خود ایشان، در سالهای اوج جوانی رخ میدهد. خبر جنجالبرانگیز و تلخ این تصادف سخت و سنگین در روزنامهها منتشر میشود. در ابتدا تعداد سرنشینان و مصدومان تصادف 4 نفر اعلام میشود. در صورتی که این تصادف به قدری سخت بوده است که یک نفر از سرنشینان، که اتفاقاً بیشترین آسیب را نیز متحمل شده، در لابهلای آهنها و اجزای ماشین پنهان بوده است؛ طوری که امدادگران قادر به تشخیص ایشان نبودهاند. در هر صورت پس از گذشت یک ساعت و نیم با همکاری و تلاش امدادگران و نیروهای آتشنشانی نفر پنجم نیز از ماشین خارج میشود.
آقای بهروز رضاپور در این حادثه آسیبی جدی میبینند. به صورتی که برای مدت چند سال قدرت ایستادن روی پا را از دست میدهند. همان طور که ایشان در مصاحبۀ تلویزیونی ذکر میکنند مدتها فقط روی تخت دراز کشیده بودهاند و پس از آن مدتی با ویلچر و بعد با کمک واکر و بعد به وسیلۀ عصا؛ راهرفتن را دوباره آموختهاند. در همین دوران تلخ و سخت پزشک معالج ایشان جملهای را میگوید که چند سال بعد زمینهساز شکوفایی یکی از بزرگترین پویشهای ملی میشود. فیزیوتراپ آقای رضاپور به ایشان میگوید: «تو برای یک چیزی زنده موندی» آقای رضاپور پس از بهبودی و پس از برخاستن و ایستادن دوباره روی پا به این جملۀ کوتاه اما پرمغز بیشتر فکر میکنند و شاید در تمام لحظات روزهایی که سپری میشدند فقط به همین جملۀ کوتاه فکر کردند تا اینکه در نهایت رسالتی که بر عهده داشتند را یافتند و پس از آن از هیچ تلاشی برای اجرای این رسالت بزرگ دریغ نکردند. رسالت یا هدف اصلی این بزرگ مرد جوان کاهش هرچه بیشتر تعداد تصادفات در تمام نقاط ایران زمین است و طراحی جعبه سیاه خودرو و راهاندازی پویش رانندگی سبز اولین گامها در جهت رسیدن به این هدف ارزشمند خواهد بود.
ویدئو مصاحبۀ جناب آقای بهروز رضاپور در برنامه دور برگردون
و اما سخن آخر...
جناب آقای بهروز رضاپور در این مصاحبۀ تلویزیونی رسیدن به هدف والای رانندگی سبز را نه تنها امری قابل دسترس و ممکن بلکه امری واقع برمیشمارند. به عقیدۀ ایشان ملت فهیم و هوشمند ایران زمین خیلی سریعتر از آنچه که آمار و ارقام ادعا میکنند میتوانند به رانندگی خطرآفرین نه بگویند و نمودار رانندگی سبز را ارتقاء دهند. آقای رضاپور در انتهای برنامه بیان میکنند: «تکنولوژی میتواند در خیلی از کارها ما را جلو بیندازد. در همه چیز بحث اصلی عادت است. کافی است عادتها را تغییر دهیم.» بدون شک شما هم همچون مجری برنامۀ دور برگردون این عقیده را تأیید خواهید کرد و خواهید گفت که فناوری تشویقی میتواند عادات درست و پسندیده را بپروراند و عادات غلط و خطرآفرین را حذف کند.