مراقبت از سالمندان و افرادی که به زوال عقل (آلزایمر) مبتلا هستند میتواند سخت و نگرانکننده باشد. به عنوان یک مراقب، ممکن است احساس غمگینی و ناامیدی را تجربه کنید. زیرا دیدن عزیزان در وضعیتی که قادر به تشخیص نزدیکترین افراد به خود نیستند و یا خاطرات زندگیشان را به یاد نمیآورند، بسیار سخت و ناراحتکننده است. در این مسیر ممکن است با چالشهای مختلفی روبرو شوید و ندانید کدام راهکار، بهترین انتخاب است. در این مقاله از رادار به شما کمک میکنیم تا روشهای نوین مراقبت از افراد مبتلا به آلزایمر را بشناسید.
روند تغییرات شخصیتی در فرد مبتلا به زوال عقل؛ رفتار درست چیست؟
تغییرات شخصیتی و حافظه میتواند یکی از بزرگترین چالشها در مراقبت از سالمندان مبتلا به زوال عقل باشد. اگر قصد مراقبت از فرد دچار آلزایمر را دارید، مهم است بدانید چه اتفاقاتی در انتظارتان است؟ و شاهد چه تغییراتی در رفتار و شخصیت فرد مورد نظر به وجود خواهد آمد؟
افراد مبتلا به زوال عقل معمولا علائم فیزیکی زیر را تجربه میکنند:
- انجام کارهای تکراری
- تکرار مدام یک جمله یا اتفاق
- سرگردانی در رفتار و فراموشی کارهای به صورت لحظهای
- بروز مشکلات در خواب (بیخواب شدن یا سندروم غروب آفتاب)
- ناتوانی در غذا خوردن به صورت مستقل و بیاشتهایی
- بی اختیاری در دفع
برخی از علائم ذهنی زوال شناختی و رفتارهای دشوار زوال عقل نیز عبارتند از:
- گیجی در رفتار
- قضاوتهای ضعیف
- گم شدن در مسیرهای آشنا
- دریافت کند اتفاقات در حال وقوع یا نادیده گرفتن اتفاقات
- اجتناب از انجام فعالیتهایی که پیشتر برایشان لذتبخش بوده
در مواجهه با چنین شرایطی باید بدانید بهترین و درستترین رفتار چیست؟ چطور میتوان این شرایط را مدیریت کرد؟ در ادامه این مطلب، پاسخ این سوالها را به دست میآورید.
راهکارهای پیشگیری یا به حداقل رساندن رفتارهای زوال عقل
اگرچه بسیاری از رفتارهای چالش برانگیز زوال عقل را نمیتوان حذف کرد، اما استراتژیهایی برای مواجهه با آنها وجود دارد. با انجام این استراتژیها میتوان تاحدودی از بروز رفتارهای ناشی از آلزایمر پیشگیری نموده و آنها را به حداقل رساند:
- رفتار صحیح برخورد و برقراری ارتباط با بیماران مبتلا به زوال عقل را بیاموزید.
- تکنیکهای بهبود گفتگو را آموخته و برای تعامل با سالمندان آلزایمری به کار ببرید.
- یک برنامه روتین برای مراقبت از این افراد تهیه کنید.
- هرگز چند فعالیت اصلی را در برنامه یک روز نگنجانید.
- رفتن به موقعیتهای جدید موجب اضطراب در سالمندان آلزایمری میشود. آنها را از برنامهتان حذف کنید.
- سرگرمیهای آرامشبخشی را در خانه ترتیب دهید.
- محیط را آرام و بدون تنش و سروصدا نگه دارید.
- فعالیتهای ورزشی و بدنی به پیشگیری از بیقراری و سرگردانی افراد دچار آلزایمر کمک میکند.
- رژیم غذایی را کنترل کرده و از گنجاندن حجم زیادی کافئین و شکر در آن اجتناب کنید.
- در رابطه با خاطرات گذشته با این عزیزان صحبت کنید.
- پیشرفت بیماری منجر به نگرانیهای بیشتر درباره امنیت افراد مبتلا به زوال عقل میشود. بهتر است از دستگاههای ردیاب شخصی برای حفظ امنیت آنها کمک بگیرید.
گزینه های مراقبت از سالمندان مبتلا به زوال عقل
مراقبت از سالمندان مبتلا به زوال عقل، رفته رفته سختتر میشود. در چنین شرایطی کمک گرفتن از دیگران تا حد زیادی به حل مشکلات کمک میکند. در ادامه با گزینههای مختلف مراقبت از این عزیزان آشنا میشویم:
1- مراقبت از افراد مبتلا به آلزایمر در خانه
اگر تصمیم به مراقبت از فرد مبتلا به آلزایمر در خانه دارید، باید فضای خانه را کاملا ایمن کنید. هرگونه دارو یا اشیا خطرناکی از جمله چاقوهای آشپزخانه، باید از دسترس خارج شوند. علاوه بر این بهتر است قفلهای اضافی برای دربها در نظر بگیرید. روشن نگه داشتن چراغ خواب در طول شب نیز مفید است. در این شرایط میتوانید از پرستارها برای مراقبت بهتر و انجام برخی کارها کمک بگیرید. این افراد در همراهی با فرد مبتلا به زوال عقل، همصحبتی، تهیه غذا، نظافت منزل و انجام کارهای روزمره نظیر حمام کردن، لباس پوشیدن و … کمک حالتان هستند.
باید بدانید که مراقبت از فرد مبتلا به زوال عقل منجر به ایجاد مشکلات روحی و جسمی در مراقب میشود. بنابراین بهتر است گاهی مراقبت را برعهده پرستاران گذاشته و کمی استراحت کنید. این استراحت به تجدید قوای شما کمک کرده و در نهایت آرامش خاطر بیشتری به سالمند مبتلا به آلزایمر میدهد.
2- خانه سالمندان برای مراقبت از افراد مبتلا به زوال عقل
دیگر گزینهای که برای مراقبت از افراد مبتلا به زوال عقل در دسترس است، مراجعه به خانههای سالمندان میباشد. در این مراکز، خدمات و مراقبتهای پزشکی به صورت 24 ساعته بوده و محیطی برای استراحت به بیمار اختصاص میدهند. علاوه بر این وجود برنامههای مشخص برای فعالیتهای روزانه سالمندان میتواند به بهبود حال بیمار کمک کند.
گاهی فرد سالمند نیازمند دریافت خدمات پرستاری به صورت روزانه است. این نیاز در خانههای سالمندان به سبب وجود پرستاران حرفهای برطرف شده و کاملا تحت نظارت خواهد بود. بنابراین نگرانیهایی از این دست را نخواهید داشت. البته باید پیش از بستری عزیزتان در این مراکز، نسبت به خدمات آنها برای مبتلایان به زوال عقل اطمینان یابید. زیرا برخی مراکز خدمات متمرکزی برای این بیماری ارائه نمیدهند. اما در مقابل مراکزی وجود دارند که منحصرا برای بیماران آلزایمری طرحریزی شده و خدمات درمانی مناسبی ارائه میدهند. در این مراکز سرگرمیها، فعالیتهای روزانه، خدمات پزشکی و پرستاری، برنامه غذایی و … کاملا مطابق با نیاز بیماران آلزایمری برنامهریزی میشود.
تامین امنیت فرد مبتلا به زوال عقل با ردیاب شخصی
اگر یکی از عزیزان شما به بیماری زوال عقل مبتلا شده و تصمیم به مراقبت از او در خانه دارید، باید ایمنی او را تامین کنید. این کار به ایمن ساختن فضای خانه و حذف اشیاء خطرناک خلاصه نمیشود. بلکه باید راهی برای پیشگیری از گم شدن این عزیزان نیز بیابید. زیرا احتمال خروج آنها از خانه و گم شدنشان بسیار بالاست. استفاده از ردیاب شخصی میتواند این مشکل را برطرف کند. زیرا با استفاده از ردیاب همواره از موقعیت سالمند عزیزتان مطلع هستید. علاوه بر این جی پی اس شخصی بروز حوادثی نظیر سقوط یا کاهش علائم حیاتی را هم تشخیص میدهد. بنابراین اگر مشکلی برای فرد رخ دهد، در کوتاهترین زمان ممکن به اطلاع شما خواهد رسید.
اگر شما هم راهکاری برای محافظت از عزیزان مبتلا به آلزایمر میشناسید، در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول💡