VHF نوعی از سیگنالهای ارتباطی با فرکانس بسیار بالاست که معمولا در سیستمهای ارتباطی، رادیو، تلویزیون و حتی ردیاب خودرو به کار میروند. این سیگنالهای رادیویی قادر به پنهان ماندن از دستگاههایی مانند جمر هستند. به همین دلیل امروزه به یک انتخاب ایدهآل برای جی پی اس ماشین تبدیل شدهاند. در این مقاله از رادار قصد داریم به بررسی کاربرد VHF در ردیاب ها بپردازیم. با ما همراه باشید!
سیگنال VHF چیست؟
VHF یا سیگنال فرکانس خیلی بالا (Very High Frequency)، نمادی برای امواج الکترومغناطیسی است که در بازه 30 تا 300 مگاهرتز هستند. این سیگنالها دارای طول موجی بین 1 تا 10 متر بوده و میتوانند در فاصلههای جغرافیایی طولانی نیز منتقل شوند. به همین دلیل در سیستمهای ارتباطی راه دور استفاده میشوند. از دیگر ویژگیهای وی اچ اف میتوان به توانایی آن در عبور از اجسام مختلف نظیر بتن، فلز و آجر اشاره نمود. این مهم نشان از قدرت انتقال VHF و عدم گیرکردن آن در مواد مختلف دارد.
سیگنالهای VHF، سالهاست مورد استفاده مردم بوده و در وسایلی نظیر رادیو، تلویزیون و … استفاده میشده است. امروزه نیز به سبب ویژگیهای خاصی که دارد در دستگاههای امنیتی کوچک مانند ردیاب خودرو به کار میرود.
نحوه عملکرد VHF در ردیاب خودرو
سیگنال VHF دارای طول موج کوتاهتری نسبت به دیگر سیگنالهای رایج است. به همین دلیل ارسال و دریافت آن توسط آنتنهای کوتاه به راحتی صورت میگیرد. این ویژگی برای ردیاب خودرو که دارای ابعاد کوچکی بوده و آنتنهای کوتاهی دارد، بسیار کاربردی است. زیرا میتوان دستگاه ردیاب را در نقاط دور از دسترس پنهان کرده و در آنتندهی آن مشکلی رخ ندهد. به همین دلیل برخی تولیدکنندگان به سراغ سیگنالهای VHF برای ردیابی میروند. اما باید دید این سیگنالها تا چه حد کاربردی هستند؟
گروهی از متخصصان بر این باورند که سیگنالهای VHF عملکرد بهتری نسبت به GPS دارند. اما مسئله اینجاست که این سیگنالها تنها در زمان سرقت فعال شده و به طور دائم کارکرد ندارند. در نتیجه اگر مالک خودرو به موقع متوجه سرقت نشود، سارقان زمان کافی برای به سرانجام رساندن مراحل سرقت ماشین دارند.
کاربرد VHF در ردیاب خودرو چیست؟
ردیابی دائمی و لحظهای یکی از ویژگیهای بارز در ردیاب هایی است که از فناوری GPS برای موقعیت یابی استفاده میکنند. آنها میتوانند بدون فوق وقت موقعیت مکانی خودرو را یافته و آن را به صورت زنده روی نقشه به کاربر نشان دهند. اما در مقابل ردیاب هایی که از سیگنالهای VHF استفاده میکنند، قادر به موقعیت یابی لحظهای نیستند. بلکه آنها، تنها در زمان سرقت و به صورت دستی فعال شده و شروع به یافتن موقعیت مکانی شیء میکنند. این رفتار ردیاب های VHF را هم میتوان یک ویژگی مثبت دانست و هم یک ویژگی منفی!
تصور کنید خودرو شما مجهز به ردیاب VHF است و مورد سرقت قرار میگیرد. تا زمانی که شما متوجه این سرقت نشوید، عملا ردیاب هیچ کاری برایتان انجام نمیدهد. اما پس از اطلاع یافتن از آن میتوانید موقعیت خودرو را در هر جایی که پنهان شده باشد، بیابید. مشکلی که در این حالت رخ میدهد، دادن زمان کافی به سارقان برای تکه تکه کردن ماشین و از بین بردن آن است. اما با یک ردیاب GPS این مشکل پیش نمیآید. زیرا این مدل جی پی اس میتواند در کوتاهترین زمان متوجه سرقت شده و سریعا به شما هشدار دهد تا از وقوع آن جلوگیری کنید.
با ترکیب هر دو سیگنال VHF و GPS میتوان این مشکلات را برطرف نمود. با این مدل دستگاهها هم در زمانی کوتاه از سرقت خودرو مطلع میشوید و هم در صورت سرقت میتوانید موقعیت ماشینتان را حتی زیر سنگ هم پیدا کنید. زیرا سیگنالهای VHF به راحتی از مواد مختلف عبور کرده و میتوانند موقعیت ماشین را در گاراژهای بتنی، پارکینگهای زیرزمینی و حتی کانتینرهای انتقال بیابند. علاوه بر این حتی اگر سارقان از مختل کننده GPS و جمر هم استفاده کنند، باز هم میتوان وسیله نقلیه را ردیابی کرد.
مزایای استفاده از VHF در ردیاب چیست؟
اگر بخواهیم به طور خلاصه به بررسی مزایای استفاده از VHF در ردیاب ها اشاره کنیم، باید موارد زیر را نام ببریم:
1- قابلیت پنهان شدن در نقاط مختلف
همانطور که گفتیم سیگنالهای VHF دارای طول موج کوتاهی بوده و به راحتی توسط آنتنهای کوتاه دریافت میشوند. بنابراین میتوان ردیاب مجهز به VHF را در هر جایی از خودرو پنهان کرده و نگران دسترسی و آنتندهی آن نبود.
2- انتقال راحت و عدم گیر کردن آن
سیگنالهای VHF میتوانند از مواد مختلفی نظیر بتن، فلز و … عبور کنند. بنابراین سازههای بزرگ مانند آپارتمانها، پارکینگهای زیرزمینی و حتی تونلها قادر به مسدود کردنشان نیستند. پس اگر سارقان وسیله نقلیه را در هر جایی مخفی کنند، باز هم شما میتوانید آن را ردیابی کنید.
3- عدم مسدودسازی با جمر
سیگنالهای VHF توسط جمر، مسدود نمیشوند. بنابراین اگر سارقی از مختل کننده برای سرقت استفاده کند، باز هم شما میتوانید موقعیت خودرویتان را ردیابی کنید.
سخن پایانی
ردیاب ماشین وسیلهای قدرتمند در موقعیت یابی و کمک به مالکان برای حفظ امنیت خودروها و موتورسیکلت هاست. امروزه فناوریهای مختلفی در ساخت این دستگاه محافظ سرقت استفاده میشود. اما در این میان بهرهمندی از سیگنالهای GPS، رایجترین روش در ساخت ردیاب است. وجود مزایای متعدد استفاده از جی پی اس علت این امر بوده و تا به امروز بهترین نتیجه را حال کرده است. اما سیگنالهای VHF هم قادرند در این مسیر کمک کننده بوده و برخی از موانع ردیابی را پشت سر بگذارند.
شما درباره VHF چه میدانید؟