ردیاب نظامی از گذشته تا به امروز مورد استفاده کشورهای مختلف بوده است. این دستگاه به نظامیان کمک میکند تا مقاصد ماموریتها را راحتتر پیدا کرده و با صرف هزینه کمتر، نتیجه بهتری به دست آورند. امروزه GPS ها به عضوی جداناپذیر از نظامیان تبدیل شده و امکان ردیابی آنها را برای مرکز فراهم میآورند. در این مطلب از رادار به بررسی کاربردهای ردیاب در صنایع نظامی و اهمیت استفاده از آن میپردازیم.
ردیاب نظامی؛ تضمین موفقیت در عملیات ها
ردیاب، وسیلهای کاربردی و هوشمند است که از آن برای مشخص کردن موقعیت مکانی اشیاء و افراد استفاده میشود. این دستگاه، ابتدا برای مقاصد نظامی طراحی شد و پس از مدتی در دسترس عموم مردم قرار گرفت. به همین دلیل، استفاده از آن در صنایع نظامی از گذشته تا به امروز رواج داشته است.
ردیاب نظامی به کنترل بهتر هواپیماهای جنگی، موشکها، ماهوارههای نظامی و حتی نظارت بر جنگهای تن به تن کمک میکند. جنگ های رو در رو، در سالهای اخیر به مانند گذشته نیست. بلکه جنگاوران با کمک ردیاب نظامی، موقعیت دشمن را شناسایی کرده و به طور غافلگیرانه آنها را دستگیر میکنند. با این تکنولوژی میتوان در کوتاهترین زمان ممکن به مقاصد نظامی دست یافته و آنها را به بهترین نحو اجرا کرد. استفاده از ردیاب در صنایع نظامی حتی در نتیجه جنگها نیز موثر است. تا جایی که امروزه شاهد پیشرفت بیش از پیش صنایع نظامی به کمک این فناوری هستیم.
کاربرد ردیاب در صنایع نظامی چیست؟
استفاده از ردیاب نظامی در سالهای اخیر پیشرفتهای بسیاری داشته و کاربردهای آن گستره وسیعی از عملیاتها را دربرمیگیرد. به طور کلی از ردیاب در صنایع نظامی در بخشهای مختلفی نظیر کنترلهای هوایی، دریایی و زمینی استفاده میشود. در بحث کنترل هوایی، از هدایت موشکها گرفته تا هواپیماهای جنگنده و بمبافکنها. در کاربردهای دریایی جی پی اس نظامی نیز میتوان به هدایت زیردریایی، کشتی، ناوها و … اشاره نمود. کنترلهای زمینی به کمک ردیاب نیز شامل کنترل مرزهای کشور، ایستگاههای نظامی، نقشهبرداری و شناخت جنس خاک و … میشود.
یکی دیگر از موارد مهم کاربرد ردیاب در صنایع نظامی ، کنترل ماهواره ای است. برای کنترل ماهوارهها یک ایستگاه زمینی اصلی وجود دارد که وظیفه هدایت و کنترل 5 ایستگاه کنترل مانیتور و 3 آنتن زمینی پراکنده را دارد. ایستگاههای کنترل مانیتور موظفند، تمام ماهوارههای GPS را رصد کرده و اطلاعات آنها را در قالب گزارشهای طبقهبندی شده برای ایستگاه اصلی ارسال کنند. به این ترتیب مدارهای دقیقی از مسیر حرکت ماهواره در فضا ترسیم شده و فرآیند موقعیتیابی صورت میگیرد.
معرفی تعدادی از ردیاب های نظامی در عصر امروز
در ادامه برای شناخت بهتر کاربرد ردیاب در صنایع نظامی ، تعدادی از نمونه ردیاب های نظامی حال حاضر را معرفی میکنیم:
1- ماهواره نظامی GPS Block IIF
استفاده از ردیاب نظامی در جنگ خلیج فارس در سال 1991 برای اولین بار صورت گرفت. در این جنگ هدایت موشک ها با سیستم جی پی اس انجام میشد. اما به واسطه هزینههای سنگین ترکیب سیستم های GPS با ابزارهای جنگی، روند به کارگیری این سیستم مدت زیادی به طول انجامید.
ماهواره های GPS Block IIF به عنوان نسل جدیدی از سیستم ردیاب نظامی در حوزه فضایی هستند. این ماهواره توسط ایالات متحده آمریکا ساخته شده و به فضا پرتاب شده است. دوازدهمین نسل از این ماهوارهها نیز در سال 2016 راهی مدارهای فضایی شد. این ماهواره دارای سیستم موقعیت یابی بسیار قدرتمندی بوده که نسبت به مدلهای قدیمی، تغییر و تحولات بسیاری را سپری کرده است. طول عمر آن حدود 12 سال بوده و در رده ردیاب های بهینه دسته بندی میشود. همچنین به واسطه استفاده از ساعتهای اتمی در ساخت آن، دقت بسیار بالایی در ارائه سیگنالهای موقعیتی دارد.
ماهواره GPS Block IIF در زمان پرتاب دارای 2.51 متر ارتفاع، 2.06 متر عرض، 1.8 متر عمق و 1633 کیلوگرم وزن بود. این ردیاب نظامی میتواند به مدت 60 روز پیوسته و به صورت مستقل، عملیاتها را به سرانجام برساند.
2- ناوبری رادیویی Navstar GPS
دیگر نمونه استفاده از ردیاب در صنایع نظامی مربوط به سیستم ناوبری رادیویی Navstar GPS میشود. این سیستم اولین بار در سال 1995 مورد استفاده قرار گرفت. هدایت و نظارت بر پروژه ساخت آن توسط وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا صورت گرفت و به عنوان یک ردیاب نظامی طراحی شد.
Navstar GPS میتواند موقعیت، سرعت و زمان سه بعدی کاربران را در موقعیتهای مختلف زمینی، دریایی و هوایی به آنها ارائه دهد. این سیستم برای به ثمر رساندن اهدافی نظیر نقشهبرداری، عملیات های نجات، سوخت گیری هوایی، موقعیت یابی اشیاء و افراد و … ساخته شد.
سخن پایانی
استفاده از ردیاب در صنایع نظامی بسیار گسترده است. این سیستم راهی برای به ثمر رساندن موفق عملیاتهای نظامی از گذشته تا به امروز بوده است. ما نیز در این مطلب تلاش کردیم بخش کوچکی از کاربردهای ردیاب نظامی را به شما معرفی کنیم. اما باید بدانید امروز تسلیحات و ابزارهای جنگی متعددی با استفاده از سیستم موقعیت یاب GPS طراحی شده است. که کار آنها هدایت بهتر تیمهای عملیاتی و فراهم آوردن امکان نظارت از راه دور بر عملیات است.
به نظر شما ردیاب نظامی در دنیای امروز تا چه حد ضروری است؟ آیا این سیستم میتواند امنیت کافی برای تیم های نظامی کشورها را فراهم آورد؟