کاربرد جی پی اس تنها به ردیابی آنلاین خودرو و یا یافتن موقعیت افراد نیست. بلکه این فناوری در حوزههای مختلفی اعم از صنعت، حمل و نقل و حتی کشاورزی به کار میرود. در این مقاله رادار نیز هدف ما بررسی کاربرد جی پی اس در کشاورزی است.
استفاده از جی پی اس در زمینهای کشاورزی به رشد و پیشرفت این صنعت کمک زیادی میکند. با این فناوری میتوان زمینها را بارورتر کرده و از روشهای پرهزینه و پرزحمت سنتی دست کشید. با ما همراه باشید تا با مزیتهای جی پی اس در صنعت کشاورزی آشنا شوید.
کشاورزی دقیق چیست و چگونه انجام می شود؟
تا همین چند سال پیش، کشاورزان با تمام مزارع خود به صورت یکسان برخورد کرده و از روشهای سنتی برای مدیریت آنها بهره میبردند. اما میزان برداشت محصول با روشهای سنتی، قابل توجه نبوده و هزینه و زحمت زیادی برای کشاورزان به همراه دارد. به همین منظور در این سالهای شاهد روی کار آمدن مفهومی نو با نام کشاورزی دقیق بودیم. منظور از کشاورزی دقیق، استفاده از فناوریهای جدید و شیوههای به روز در مدیریت و استفاده بهتر از زمینهای کشاورزی است. با این روش، کارایی و بازدهی تولید محصول در مزارع افزایش یافته و میزان آسیبهای زیست محیطی نیز کاهش مییابد.
مهمترین هدف کشاورزی دقیق، افزایش راندمان، کیفیت محصولات تولیدی، حفظ انرژی و منابع آب و خاک در کنار کاهش مصرف کودهای شیمیایی و بذر میباشد. این روش نوعی سیستم مدیریتی جامع است که برای بهینهسازی تولید طراحی شده است. در کشاورزی دقیق استفاده از ابزارهایی با فنآوری بالا از جمله سنسورهای جمعآوری داده و سیستمهای ردیابی GPS به کشاورزان توصیه میشود. با این شیوه مزرعهدار میتواند هر قطعه از زمین را به صورت مزرعهای جداگانه در نظر گرفته و از آن بهترین بهرهبرداری را داشته باشد.
اما چطور میتوان از روش کشاورزی دقیق استفاده کرد؟
برای این کار باید به دقت دادههای جغرافیایی مربوط به خاک و گیاه را جمعآوری کنید. در این راه میتوانید از ابزارهای جمعآوری داده و روشهای نوین کشاورزی بهره بگیرید. مهمترین ابزار در کشاورزی دقیق، جی پی اس است که در این مقاله به طور مفصل درباره آن صحبت میکنیم.
مهمترین کاربردهای جی پی اس در کشاورزی
اغلب افراد کاربردهای GPS را محدود به ردیاب برای خودرو و پیدا کردن موقعیت مکانی میدانند. اما کاربردهای این فناوری چنان گسترده است که حتی تصورش را هم نمیکنید. با استفاده از جی پی اس زمین کشاورزی میتوان بر میزان بهرهوری و کیفیت محصولات تولید اثر مثبت گذاشت. در ادامه با مهمترین کاربردهای جی پی اس در کشاورزی آشنا میشویم:
1- پیشبینی وضعیت آب و هوا؛ اصلیترین کاربرد جی پی اس در کشاورزی
کاشت بذر در زمان مناسب و شرایط آب و هوایی ایدهآل تاثیر بسزایی در کیفیت محصول نهایی دارد. این مهم بر هیچ کشاورزی پوشیده نیست! به همین دلیل اغلب کشاورزان پیش از اقدام برای کاشت بذر به اخبار سازمان آب و هوایی مراجعه میکنند. اما با استفاده از جی پی اس زمین کشاورزی این مهم با دقت بیشتر و به صورت تخصصی انجام خواهد شد. به این ترتیب میتوان از مواجه شدن با مشکلاتی نظیر برهم خوردن شرایط جوی در زمان کاشت محصول پیشگیری نمود.
2-محافظت از ماشین آلات و سرمایه؛ هدف استفاده از جی پی اس در کشاورزی
همه ما میدانیم خرید و تهیه ماشینآلات کشاورزی از جمله تراکتور، کمباین، بذرپاس و … نیازمند هزینههای سنگینی است. از این رو یکی از دغدغههای مهم کشاورزی محافظت از این ماشینآلات در برابر سرقت است. استفاده جی پی اس کشاورزی میتواند حلال این مشکل باشد. زیرا با این دستگاه از موقعیت ماشینآلات آگاه بوده و اگر کسی قصد سرقت آنها را داشته باشد، ردیاب سریعا هشداری برای شما ارسال میکند.
دیگر کاربرد جی پی اس در کشاورزی ثبت و ضبط مسیرها و مسافتهای طی شده توسط ماشینآلات است. در نتیجه میتوان از موقعیت ماشین در مزارع بزرگ آگاه بوده و مسیر حرکت آن را تحت نظارت داشت. علاوه بر این با بررسی مسافت طی شده، امکان نظارت بر میزان مصرف سوخت را هم خواهید داشت. در کنار تمام اینها با استفاده از جی پی اس زمین های کشاورزی میتوان زمان تعویض و تعمیر قطعات و سرویسکاریهای ماشین را هم ثبت نمود. در نتیجه پیش از وقوع مشکلی بزرگ، برای سرویس مجدد قطعات و ماشینآلات اقدام کرد.
3- ردیابی موقعیت ابزارآلات کشاورزی با جی پی اس
گاهی مزرعهداران از سرقت لولههای آبیاری قطرهای، پمپها و دیگر ابزارهای کشاورزی گلایه دارند. اگر راهکاری باشد تا با آن از موقعیت این وسایل آگاه بوده و در صورت جابجایی مطلع شوید، این مشکل به راحتی حل خواهد شد. دیگر کاربرد جی پی اس در کشاورزی ، دسترسی به موقعیت ابزارآلات کشاورزی است. با این دستگاه اگر کسی قصد سرقت وسایل کشاورزی شما را داشته باشد، ردیاب برای شما هشدار ارسال میکند. در نتیجه با اطلاع از موقعیت وسایل میتوانید برای پس گرفتن آنها و یافتن سارق اقدام کنید.
4- نقشه برداری و اندازه گیری زمین با استفاده از جی پی اس کشاورزی
یکی دیگر از کاربردهای جی پی اس برای زمین کشاورزی ، نقشه برداری و مساحی کردن زمینهاست. مساحی کردن به معنای اندازهگیری زمین کشاورزی، تفکیک و بخشبندی آن است. این کار به کشاورزان در تهیه مقدار مناسب بذر، سموم، آفتکشها و … کمک میکند. علاوه بر این با استفاده از جی پی اس برای محآسبه مساحت زمین میتوان بذرپاشی و سمپاشی را با دقت بیشتر و اصولی انجام داد.
به کار گرفتن جی پی اس برای متراژ زمین کشاورزی به اندازهگیری با کمترین میزان خطا کمک میکند. در نتیجه تفکیک و بخشبندی زمین، سریعتر و دقیقتر انجام میشود. قطعا انجام این کار به روش سنتی، زمان و حوصله زیادی را از شما میطلبد.
5- افزاش راندمان تولید محصول؛ کاربرد جی پی اس در کشاورزی دقیق
استفاده از دستگاه جی پی اس کشاورزی امکان جمعآوری داده از مزارع را فراهم میآورد. طوری که از میزان علفهای هرز، آفتها و نیازهای قطعات مختلف زمین آگاه خواهید شد. در نتیجه میتوان برنامه سمپاشی و استفاده از آفتکشها را اصولیتر پیش برده و به افزایش راندمان تولید محصول کمک کرد.
6- نظارت بر وضعیت محصولات کشاورزی به کمک جی پی اس
دیگر کاربرد جی پی اس در کشاورزی فراهم آوردن امکان نظارت بر وضعیت محصولات است. در واقع با این دستگاه میتوان مشابه زمان نقشهبرداری، تمام مزرعه را تحت بررسی قرار داد. سپس بخشهایی که محصولات دچار آفت شده و یا پر از علفهای هرز هستند را در نقشه علامتگذاری نمود. سپس با روش مناسب اقدام به حل مشکل کرد. این کار سرعت رسیدگی به مزرعه را افزایش داده و زمان کمتری از کشاورزان میگیرد.
هنگام سمپاشی در زمینهای کشاورزی بزرگ معمولا از هواپیماهای مخصوصی استفاده میشود. این هواپیما مجهز به سیستم ناوبری بوده و میتوان محدوده سمپاشی را برای آن تعیین نمود. سپس شاهد سمپاشی دقیق و سریع مزرعه در کوتاهترین زمان ممکن بود. با این روش به دلیل استفاده از جی پی اس کشاورزی در هواپیما مربوطه، هیچ مسیر و محدودهای به اشتباه و تکراری سمپاشی نخواهد شد. بنابراین از هدر رفت سم و افزایش هزینهها جلوگیری میشود.
7- کاهش میزان کود دهی با جی پی اس زمین کشاورزی
همانطور که گفتیم در گذشته کشاورزان از روشهای سنتی برای مدیریت مزارع خود استفاده میکنند. در این شیوه امکان بررسی دقیق از مقیاس و محصولات وجود ندارد. به همین دلیل کشاورزان مجبور به کوددهی تمام بخشهای زمین به صورت یکسان بودند. این در حالی بود که برخی از قسمتهای زمین به کود بیشتر یا کمتری نیاز داشتند. در نتیجه محصول نهایی یکدست نبوده و مشکلات زیادی ایجاد میکرد. اما در کشاورزی دقیق استفاده از فناوری جی پی اس این مشکلات را تا حد زیادی برطرف میکند. در این شیوه، ماشینهای کشاورزی به کمک سنسورهای خود، اطلاعات محصولات را در تمام نقاط زمین جمعآوری میکنند. سپس جی پی اس زمین کشاورزی ، مکان محصولات را بر اساس کیفیتشان ثبت میکند. حال میتوان کوددهی را بر اساس نیاز زمین و محصول انجام داد.
8- کاربرد جی پی اس کشاورزی در برداشت محصول
برداشت یکی از مراحل مهم در کشاورزی است که اشتباه در زمان و نحوه انجام آن به کیفیت محصول نهایی ضربه میزند. به همین جهت کشاورزان، آن را کاری تخصصی میدانند. امروزه سیستمها و ماشینآلات مختلفی برای برداشت محصولات طراحی شدهاند. در نمونههای جدید و پیشرفته این ماشینآلات، سیستم جی پی اس تعبیه شده است. در نتیجه با معرفی ابعاد زمین و مختصات آن به دستگاه، میتوان کناری ایستاده و فرآیند برداشت خودکار را به دستگاه سپرد. این شیوه در مزارع گندم، جو و … کاربرد زیادی دارد.
جی پی اس زمین کشاورزی را از کجا تهیه کنیم؟
همانطور که در این مقاله عنوان کردیم، کاربرد جی پی اس در کشاورزی بسیار گسترده است و استفاده از آن میتوان به کاهش هزینهها و بهبود کیفیت محصول نهایی کمک کند. اما انتخاب سیستم جی پی اس اشتباه باعث از دست رفتن این مزیتها میشود. بنابراین توصیه میکنیم برای خرید جی پی اس زمین کشاورزی باید به سراغ برندها و شرکتهای معتبر بروید. با این کار از کیفیت دستگاه و قدرت آن در ارائه خدمات اطمینان خواهید داشت.
اگر قصد تهیه انواع ردیاب خودرو، موتور سیکلت و ماشین سنگین را دارید، پیشنهاد میکنیم با کارشناسان ما در واحد فروش تماس بگیرید.
سوالات متداول💡