با فراگیر شدن استفاده از ردیاب خودرو و دیگر جی پی اس هایی که مصارف مختلفی دارند، تغییراتی در نیازهای افراد به وجود آمده است. از جمله این تغییر نیازها میتوان به تقاضای افراد برای یافتن راهی جهت مختل کردن GPS اشاره نمود. برای پاسخ به این نیاز، طراحان سیستمهایی برای ایجاد اختلال در کار ردیاب تولید کردهاند. سیستم هایی مانند مختل کننده ردیاب که کارشان مقابله با هرگونه موقعیت یابی و ردیابی است.
هدف از ساخت چنین سیستمهایی مختلف بوده و کاربردهای گوناگونی دارند که استفاده شخصی آخرین مورد آن است. ما در این مقاله از رادار تصمیم داریم بررسی کنیم این دستگاه چیست؟ چه سازوکاری دارد؟ و خیلی نکات دیگر که بهتر است خودتان مقاله را انتها بخوانید و ببینید.
مختل کننده جی پی اس خودرو چیست؟
مختل کننده جی پی اس خودرو (Car GPS Signal Blocker) یا همان ضد ردیاب، یک دستگاه کوچک است که کارکرد اصلی آن قطع کردن ارتباطات ماهوارهای و یا مخابراتی ردیاب میباشد. این دستگاه، مانعی بین سیگنالهای جی پی اس و یا سیگنالهای شبکه مخابراتی با دستگاه گیرنده ایجاد میکند. این گیرنده میتواند یک ردیاب خودرو، جی پی اس گوشیهای هوشمند و یا… باشد. برخی به این دستگاه جمر نیز میگویند.
جمر، ابعاد کوچکی داشته و معمولا روی فندکی خودرو نصب میشود. سپس شروع به ارسال پارازیت کرده و عملکرد سیستم GPS و یا سیم کارت ردیاب را دچار اختلال میکند. بیشتر توضیح دهیم؟
جَمِرها (دستگاه ضد ردیاب) سه نوع هستند:
- قطعکننده سیگنالهای ماهوارهای GPS
- قطعکننده سیگنالهای مخابراتی سیم کارت ردیاب
- قطعکننده امواج بلوتوث
نگاهی به ساختار ضد ردیاب و نحوه عملکرد آن
یک ضد ردیاب از سه قسمت تشکیل شده است:
- آنتن
- مدارات
- منبع تغذیه
اگر بخواهیم ساز و کار این قطعات را شرح دهیم باید بگوییم هر مختل کننده جی پی اس، برای ارسال سیگنال به آنتن نیازمند است. در دستگاههای قویتر معمولاً از آنتن خارجی استفاده میشود تا دامنه فرکانسی بیشتری را پوشش دهد. مدلهایی هم وجود دارد که میتوان برای آنها محدوده فرکانسی تعیین کرد.
قسمت مدارات، از مولفههای الکترونیکی مثل V-CO، TC، NG، RFA ساخته شده است که هر کدام وظایف مختلفی دارند. از آنجاییکه توضیح دادن این مولفهها در دامنه موضوع این مقاله نیست، تحقیق دربارهآن را به شما واگذار میکنیم!
مختل کننده ردیاب خودرو برای فعال شدن به یک منبع تغذیه نیاز دارد و با برق ۱۲ ولت کار میکند. برخی از آنها به فندکی خودرو متصل شده و برق لازم را از باتری ماشین میگیرند. برخی دیگر دارای باتری داخلی بوده و برای فعالیت نیاز به اتصال با باتری خودرو ندارند. این دستگاه بعد از روشن شدن، بلافاصله کار خود را شروع کرده و به پخش نوعی نویز بر روی فرکانس جی پی اس یا جی اس ام میپردازد. در نتیجه با اختلالاتی که در روند کار ردیاب به وجود میآورد، موقعیتیاب داخل خودرو را غیرفعال کرده و مانع از دریافت و ارسال موقعیت خواهد شد.
نحوه کار با مختل کننده جی پی اس خودرو چگونه است؟
برای کار با مختل کننده جی پی اس خودرو ، تنها کافیست آن را روشن کرده و یا به فندکی ماشین متصل کنید. سپس دستگاه شروع به ایجاد پارازیتهایی در نواحی اطراف خود میکند. این پارازیتها مانع از انتقال و دریافت صحیح سیگنالهای رادیویی ماهوارهها و یا سیگنال های مخابراتی GSM در ردیاب میشود. به این ترتیب ردیاب ماشین از کار افتاده و نمیتواند وظایفش را به درستی انجام دهد.
مختل کننده ردیاب از چه فاصله ای عملکرد صحیحی دارد؟
برای اینکه مختل کننده ردیاب کارکرد درستی داشته باشد نباید آن را از دستگاه ردیاب دور کرد. برد مناسب بین ردیاب و مختل کننده ۵ الی ۱۵ متر است. با توجه به اینکه هر چه این فاصله کمتر باشد دستگاه عملکرد دقیقتری خواهد داشت، فندکی خودرو بهترین محل برای نصب آن معرفی شده است.
3 مورد از کاربردهای جمر یا ضد ردیاب
همانطور که گفتیم جمر یا همان دستگاه ضد ردیاب کاربردهای مختلفی دارد. برخی از این کاربردها بسیار حساس و امنیتی است. ما در اینجا 3 مورد از اصلیترین کاربردهای این دستگاه را بررسی کردهایم:
1- کاربرد نظامی
یکی از کاربردهای جمر، مسدودسازی کار یک رادار در جنگهای الکترونیکی است. در حقیقت سازوکار این رادارها به صورت ارسال سیگنال به سوی هدف و دریافت بازتاب آن است. از این طریق رادار، هدف را شناسایی کرده و اطلاعات دقیقتری از آن به دست میآورد. حال اگر در این بین، یک مختل کننده جی پی اس به کار گرفته شود و در محدوده هدف مدام نویز ارسال کند، رادار در دریافت سیگنالها دچار اختلال شده و عملکرد درستی نخواهد داشت.
2- جا به جایی های امنیتی
ماموران امنیتی و سران هر کشور هنگام جابهجایی و یا در ماموریتهای سری و خاص، از این سیستم استفاده میکنند. از آنجایی که هیچکس نباید از موقعیت فعلی آنها آگاه باشد، بهترین راه حل برای از بین بردن تمام آثاری که از جی پی اس ها ممکن است به جا مانده باشد، استفاده از سیستم جمر است.
3- استفاده شخصی
یکی دیگر از کاربردهای مختل کننده جی پی اس برای افرادی است که نمیخواهند تحت نظارت کارفرمای خود باشند. به طور مثال رانندگان ناوگانها برای از کار انداختن ردیاب داخل خودرو از جمر استفاده میکنند. گاهی نیز افراد به سبب شغل امنیتی که دارند، دائما احساس تحت تعقیب بودن دارند. این اشخاص به کمک جمر میتوانند مسیر و مبدا و مقصد خود را سری نگه دارند.
گروه دیگری که از ضد ردیاب برای مصارف شخصی استفاده میکنند، سارقان هستند. آنها با تهیه این دستگاه سعی در از کار انداختن جی پی اس ماشین ها دارند تا به این طریق خودرو را به سرقت ببرند.
یک سوال مهم! آیا استفاده از مختل جی پی اس خودرو غیر قانونی است؟
بدون معطلی باید بگوییم بله! تهیه این دستگاه تنها با مجوزهای قانونی مراجع ذی الصلاح امکانپذیر است. در واقع استفادههای شخصی از مختل کننده جی پی اس خودرو پیگرد قانونی خواهد داشت و نمیتوان آن را خریداری کرد. به کارگیری این دستگاه تنها برای مصارف نظامی و امنیتی مجاز است.
مختل کننده ردیاب بر چه دستگاه هایی تاثیرگذار است؟
مختل کننده ردیاب قادر است عملکرد دستگاههای مختلفی از جمله ردیاب خودرو، ردیاب شخصی، ردیاب آهنربایی و … را از کار بیاندازد. علاوه بر این ضد ردیاب ها باعث اختلال در عملکرد جی پی اس گوشی موبایل نیز میشوند. بنابراین اگر در نزدیکی شما یک دستگاه مختل کننده جی پی اس خودرو فعال باشد، ممکن است نتوانید با تلفن همراهتان نیز موقعیتیابی کنید.
اما سوال اینجاست که آیا ردیاب ها هیچ توانایی برای مقابله با جمرها ندارند؟
برخی از ردیاب ها این قابلیت را دارند که وقتی در معرض جمر قرار میگیرند، عکسالعمل نشان دهند. به طور مثال آنها میتوانند بوق خودرو را درگیر کرده و از آن به عنوان آژیر هشدار استفاده کنند. تا علاوه بر ترساندن و فراری دادن سارق، باعث جلب توجه اطرافیان و حتی مالک خودرو شوند.
ردیاب پیشرفته رادار نیز به این قابلیت مجهز بوده و در با شناسایی جمر، بوق خوردو را فعال میکند. و برای مدتی آن را شبیه به آژیر دزدگیر، درگیر نگه میدارد.
تاثیر مسدود کننده جی پی اس بر سلامتی
همانطور که گفتیم کارکرد اصلی چنین دستگاهی ارسال پارازیت برای منحرف کردن امواج است. واضح است که درگیری با این امواج و سیگنالها برای سلامتی مضر است. به خصوص برای افرادی که در نزدیکی این مسدود کننده جی پی اس قرار دارند. با توجه به اینکه قرار داشتن در مسیر ضد ردیاب، باعث بیماریهایی همچون سرطان خواهد شد، بهتر است از آن استفاده نکنیم.
چطور بدون ضد جی پی اس، ردیاب را از کار بیاندازیم؟
از کار انداختن ردیاب تنها به وسیله دستگاه ضد جی پی اس انجام نمیشود. بلکه با روشهایی سادهتر و کمهزینهتر هم میتوان این کار را انجام داد.
اغلب مدلهای ردیاب ماشین برای تامین انرژی خود به برق خودرو متصل میشوند. بنابراین با از کار انداختن سیستم برق ماشین به راحتی میتوان ردیاب را از مدار خارج کرد. البته در برخی مدلهای ردیاب، یک باتری بکاپ برای چنین شرایطی در نظر گرفته میشود. به این ترتیب با قطع برق خودرو، جی پی اس همچنان به فعالیت خود ادامه داده و حتی هشداری مبنی بر قطع اتصال باتری به مالک ارسال میکند. ردیاب رادار دارای این ویژگی بوده و به این راحتیها از کار نمیافتد.
مختل کننده جی پی اس خودرو، دستگاهی غیرقابل استفاده برای همه!
همانطور که در مقالات قبلی هم گفته بودیم دنیای جی پی اس یک دنیای خیلی بزرگ است که روز به روز بزرگتر هم میشود. و ما بدون اینکه بدانیم هر روز به جی پی اس وابسته تر میشویم! پس ساخت و استفاده از دستگاه های مرتبط با ردیاب چه برای کارکرد بهتر یا از کار انداختن آن امری اجتناب ناپذیر است. اما با تمام اینها استفاده از ضد ردیاب برای همه افراد امکانپذیر نیست. و در صورت به کار بردن آن باید منتظر عواقب قانونیاش هم باشید.
ما در این مقاله سعی کردیم مختل کننده جی پی اس را معرفی کرده و به کاربردهای آن اشاره کنیم. در پایان از شما میخواهیم اگر نکته و یا نظری دارید برای ما بنویسید.
سوالات متداول💡